Skrevet av: Odd Karsten Krogh  1. oktober 2015

0 kommentarer

Roma (2). Kastet til løvene.

 

christian-martyrs

Roma Termini i september. Vi hadde tenkt å kjøpe billetter til flyplasstoget på forhånd. Som vanlig var det litt vanskelig å finne ut av den italienske billettautomaten, slik det er med alle automater av det slaget. Irritasjonen og frustrasjonen vi hadde kjent på ved innsjekkingsautomaten hos SAS tre dager før, var akkurat den samme: Når kunden må gjøre alt selv i stedet for å bli betjent av et levende menneske, tar det lenger tid. Da kom det en veldig hyggelig funksjonær i form av en ung dame med legitimasjonskort og spurte om vi trengte hjelp. Hun overtok med profesjonell hånd transaksjonen for oss. At hun snakket engelsk bedre enn italienere flest slo oss ikke før noe senere. Vi hadde fått billettene og hun var i ferd med å notere togtidene på billettene da det svingte opp en golfbil med CARABINIERI på siden. De tok tak i vår funksjonær og satte henne i baksetet hvor det fra før satt to til av samme slag. Vi følte oss, ikke sinte, men veldig triste på vegne av vår hjelper, vi løp etter henne med kulepennen hennes da kjøretøyet satte seg i bevegelse. Det føltes som om vi hadde mistet den verdifulle menneskelige linken som forbandt oss med Trenitalia. Selv om denne linken tydeligvis hadde vært en illusjon, så føltes det likevel som et tap.

Det lille svindelforsøket vi ble utsatt for var beskrevet i Il Messagero allerede fire år tidligere.

Det lille svindelforsøket vi ble utsatt for var beskrevet i Il Messagero allerede fire år tidligere.

Vi skjønte jo – etter hvert – at dette var en «uoffisiell hjelper» som sikkert hadde til hensikt å loppe oss for penger etterpå, på en eller annen måte. Litt googling gjorde at jeg raskt fant en artikkel i Il Messagero, som beskrev fenomenet i detalj. I den italienske avisen ble svindlerne på Termini omtalt som «sigøynere». Jeg tror heller at vår venninne var en «vanlig» rumener, en økonomisk flyktning som «ikke hadde noe der å gjøre». Likevel, sympatien vår lå på den unge damens side. Ja, jeg har faktisk av og til sympati med dem som forsøker å lure fra meg pengene mine. For la oss ikke tro at det er uten grunn de er her, Italia er ikke så fantastisk. Jeg har vært i Romania flere ganger. Det er også et fint land å være turist i. I Bucuresti og Brasov blir du ofte betjent av levende mennesker. Men land som Norge og Italia har ikke bruk for mennesker mer, her går det mer i kroner og euro. Var det ikke stakkarslige 8 000 kvoteflyktninger vi ble enige om?

Det er 1. 3 millioner rumenere i Italia. Tar du med moldoverne, blir de enda flere. De utgjør den største innvandrergruppen i landet. De har valgt seg Italia på grunn av språket. Rumenere forstår ofte italiensk uten ha lært det formelt. Man kan også tenke seg at de vender «hjem». For rundt to tusen år siden ble Dakia, det som er Romania i dag, nettopp erobret av romerne, noe som gjorde at landet både heter det det heter og at det rumenske språket er ganske likt italiensk. Hvorfor kan de da ikke få lov å være her? Italia mener de har hatt mye problemer med kriminelle innvandrere fra Romania. Det har forsuret forholdet mellom landene. Ingen liker å få kriminelle i bakgården sin, jeg forstår det. Parolen om at vi må hjelpe våre egne først, gjelder også i Italia. Men den lille golfbilen med CARABINIERI minner meg om festningen Europa og jeg liker den ikke. Jeg trøster meg med at dette nok ikke var første gangen, politimennene virket som de kjente vår venninne. Så snart står hun nok der igjen for å «hjelpe» turister. Noe i meg håper det. Kanskje kunne hun ha fylt en funksjon hvis vi hadde latt henne få lov.

I Corriere della Sera kan jeg samme ettermiddag lese om en annen togstasjon i Roma, hvor de har opprettet en teltleir for nyankomne og fortvilte mennesker fra Eritrea. Også det et land hvor mange av åpenbare historiske årsaker ser på Roma som «hjemme», særlig etter at deres eget land ble et av verdens verste diktaturer. Hovedstaden Asmara er mest kjent for italiensk art deco-arkitektur, italienske reklameskilt og verdens beste espresso. Rundt 15% av byens befolkning er visstnok av italiensk avstamning. Skulle de da ikke ha rett til å være her? Men ingen regioner i Italia har noe særlig lyst til å bosette eritreere. Italia har nok med seg selv og diskusjonene her minner om dem vi kjenner fra Norge. Bare at her i Roma er alt mye større.

coloss xColosseum i september. Dette byggverket er et av symbolene på den vestlige sivilisasjon. Arenaen stammer fra tiden da romerne herjet som de ville langs kystene av Middelhavet. Det var her i Colosseum slaver ble tvunget til, etter å ha lært gladiatorkunsten, å drepe hverandre. Det var her mennesker ble korsfestet, satt fyr på og bokstavelig talt kastet til løvene for å forlyste de herskende klasser. De åpne gulvene viser litt av underetasjene som ble brukt til å sluse inn fanger, slaver og eksotiske dyr som skulle delta i forestillingene. Da Trajan feiret erobringen av Dakia-provinsen, det nåværende Romania, i år 107, gikk det med hele 11 000 dyr og 10 000 gladiatorer, leser jeg i guideboken. Det var dimensjoner over antikkens Roma. Colosseum er et sted til ettertanke, her man går rundt mellom tilreisende fra hele verden. Jeg lar bare tankene strømme på og ser for mitt indre de titusener av flyktninger i gummibåter som ankommer kysten av Italia, lik som skylles i land på strendene på Lampedusa. Mennesker ingen har bruk for.

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  30. september 2015

0 kommentarer

Sunniva Lye Axelsen. Sanger fra Merkur.

Sunniva Lye Axelsen er ute med ny roman, Sanger fra Merkur

Sunniva Lye Axelsen er ute med ny roman, Sanger fra Merkur

I det siste har jeg lest flere bøker som har en kunstner i hovedrollen. Kristian Clausens maler i Veien til Mekka, Lars Saabye Christensens fotograf i Magnet og nå senest om livet til videokunstneren Agnes i Sunniva Lye Axelsens nye roman Sanger fra Merkur. Det er nok den siste hovedpersonen som tar mest plass i hodet mitt, kanskje fordi Agnes har et svært forstyrret sinn og samtidig skildrer hendelsene selv – ut fra sine skiftende stemningsleier. Agnes er en av de få som blir helt satt ut av spill når hun får Aftenpostens gratisavis på døren, hun ser på den som en uvelkommen inntrenger i livet sitt. - Jeg vil være i fred, gråter jeg inn i røret, hvorfor kan dere ikke plage noen andre, må det bestandig være meg?

Agnes skifter mellom fortvilelse og stormannsgalskap. Hun er ekstremt velkledd og søker ytre anerkjennelse, samtidig som hun kan tylle i seg alkohol og andre rusmidler – for deretter å spy det ut av seg i en veigrøft. Det er lange avstander mellom ytterpunktene hos Agnes. Som leser blir jeg opprørt av å følge henne, hun er uforutsigbar og forholder seg ikke til omgivelsene på normalt vis. I det ene øyeblikket er hun på fest på Kunstnernes Hus med venninnen Marte. Lar seg sjekke opp av menn, Atle, Simon. I neste øyeblikk spidder hun insekter med nål. Maltrakterer en katt med kniv. Hele tiden oppsøker hun ukjente situasjoner, filmer scener som blir stadig villere og blodigere.

Jeg kledde raskt av meg, så ropte jeg at de skulle filme. Jeg tok en rund sitteplate mellom bena, skrek av kulden på innsiden av lårene, ble trukket oppover av heisen, men nedover av min egen vekt, jeg hadde ikke ski.

I og med at Agnes planlegger og får ideer uansett hvor hun befinner seg, er det noen ganger vanskelig for leseren – og henne – å skille mellom fantasi og virkelighet. Siden bokens hovedperson er så ekstremt ubalansert, så sier det seg selv at denne romanen er ikke er den enkleste å forholde seg til. Men den som går inn i Agnes’ verden, får innblikk i en verden man burde kjenne til. Man burde også unne seg å gå inn i Sunniva Lye Axelsens forfatterskap, hun har skrevet tre bøker før denne. Bøkene hennes er hverken kjedelige eller likegyldige – de befinner seg helt i den andre enden av skalaen. Sunniva Lye Axelsen er en mørk forfatter og jeg liker mørke forfattere. Nevnte jeg at Sunniva Lye Axelsen også skriver så godt at Sanger fra Merkur er en fryd å lese – selv om innholdet ikke er det?

20-merkur2-cestaFra Merkur ser solen mer enn dobbelt så stor ut. På grunn av den lave tyngdekraften, og fordi den stadig herjes av solstormer på avveie, har den ikke noen ordentlig atmosfære. Alt flyr rett inn på Merkur; himmelen er bestandig sort. Men stjernene er synlige om dagen, og temperaturen svinger med flere hundre grader. Jeg fryser i sengen min, tenker på mennesker som bare gir uttrykk for det de ønsker som noe selvfølgelig, som ikke tar seg bryet med å skjule hva de føler.

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  21. september 2015

0 kommentarer

Kristian Klausen. Går det an å male Muhammed?

kristian klausen x

Kristian Klausen, foto: Finn Michelsen

Veien til Mekka er både en morsom, alvorlig og veldig kontroversiell roman. Det var tittelen og forhåndsomtalen som gjorde at jeg valgte å lese Kristian Klausens nye roman denne helgen. Det var et godt valg.

Hovedpersonen i Kristian Klausens roman Veien til Mekka er en maler som har hatt en viss kommersiell suksess med sine malerier av terrorister og mordere. Han har dessuten lenge vært fascinert av det de mulighetene som ligger i Islam, her er det jo et vell av bilder som ikke er laget ennå, bare fantasien setter grenser. Det er jo egentlig bare det islamske bildeforbudet som står i veien for en egen utstilling med oljemalerier av Muhammed.

Den nye naboen Abdullah Khomeini med familie har flyttet inn i første etasje. De er flyktninger fra Afghanistan og fortellerens tidlige observasjoner av det muslimske familielivet bekrefter bare hans egne fordommer. Han forsøker å overvinne førtiårskrisen ved å sløve seg gjennom dagene i en fluktstol og begynner å helle rødvinen over på en termos for ikke å støte de nye naboene.

Samtidig oppstår det en gjensidig nysgjerrighet i den sommerlige hagen i Drammen. Det vokser en gjensidig respekt mellom de to naboene. Noen ganger blir respekten blandet med forakt. De diskuterer mange temaer. Hvorfor er vi i det hele tatt på jorden? Hva er kjærlighet? Men det er først under en middag hos naboene litt senere på høsten at maleren innser at Abdullah kanskje kan fungere som inngangsporten til et større Muhammed-prosjekt.

Kristian Klausens nye roman setter tankene i sving.

Kristian Klausens nye roman setter tankene i sving.

Mens kona forberedte velduftende halalslaktet mat inne på kjøkkenet, og Abdullah irettesatte de små sønnene sine som løp omkring i leiligheten, studerte jeg de ulike familiebildene av slektninger, og glorete innrammete Koranen-sitater, men selvsagt ingen gjengivelser av profeten Muhammed, siden dette var strengt forbudt ifølge de fleste muslimske tradisjoner. Likevel fantes det over tv-en et figurativt bilde av en skjegget fyr i turban, bærende et sverd, i et persisk interiør, med buede dører og vannpiper og bønnetepper, så vidt jeg kunne bedømme, og jeg sa: – Det er vel ikke Muhammed? – Nei. Det er hans far. Abdullah. Som jeg er oppkalt etter. – Det er lov å fremstille ham? – Ja. Alle rundt Muhammed er det lov å fremstille, bare ikke profeten selv.

Ideen oppstår om å relatere Muhammed til vår egen tid og på den måten få til figurative bilder av noe som er forbudt å gjengi. Han vil male Abdullah og samtidig bruke ham som – riktignok uvitende -konsulent. Er det kanskje også sånn at man som ikke-muslim kan ta seg større friheter når det gjelder avbildninger, for man vil vel for alltid forbli en vantro hund likevel? Maleren har store vansker med å sovne den kvelden, det strømmer på med ideer:

Muhammed må selvsagt overføres til norske landskaper. Det grepet gjorde jo de store kunstnerne med Jesus, de malte ham alltid i overensstemmelse med kunstnerens eget miljø og rase. I følge Kristian Klausens hovedperson ser El Grecos Jesuser ut som spanske, bortskjemte prinser med milde knekk i håndleddene, og de er avbildet foran bakgrunner som kan minne om Toledo. Eksemplene er utallige. De tyske malerne malte tyske Jesuser, de flamske flamske og de nordiske nordiske. Henrik Sørensens blonde Kristus med kortklipt hår rant meg inn, stigende mot oss med håndflatene vendt ut, som om han returnerer hjem etter en lang solskinnsdag på jordlapper i Vinje, på Smørklepp eller Mjonøy, eller Nikolai Astrup, jeg husker bildet hans der soldatene (som ligner norske politifolk) henter Kristus ut fra et tun i Jølster i Sogn og Fjordane mens månen speiler seg i en klar vestlandsfjord …

Det er mange interessante spørsmål som […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  12. september 2015

0 kommentarer

Roma (1). På Piazza Navona uten selfiestang.

Den historiske opprinnelsen til selfiestangen, Vatikanet 2015

Den historiske opprinnelsen til selfiestangen, Vatikanet 2015

Jeg har nettopp vært i Roma. Avgjørelsen om å reise dit ble tatt under tvil. Sist jeg var i Roma var i 1986. Jeg har i de siste tiårene nøyd meg med å lese om denne byen, som jeg egentlig ikke regner med som en ordentlig by, men mer som et historisk museum. Jeg har selvsagt fått med meg mye av det Jan E. Hansen og Pater Pollestad har skrevet om Roma, jeg har også lest Simen Ekerns prisbelønte bok Roma. Man kan få mindreverdighetskomplekser av så mye kunnskap. Og så er det alle filmene, noen uforglemmelige, mange svært slitsomme. Alle mine oppegående og kulturelle venner har en eller annen gang leid leilighet i Roma og bodd der i lengre perioder. Alle snakker om Roma, kulturen og at det er en deilig by. Selv får jeg bilder i hodet av omvisninger i grupper på Colosseum, Paven som vinker til folkemengden, butikker med overpriset olivenolje og hvitkledde turister som skåler i prosecco på Piazza Navona. Dette i tillegg til all pizzaen. Men finnes det også et «mitt Roma», på samme måte som «mitt Berlin», «mitt Paris» og mitt «Rio de Janeiro»??

Litt i tvil om akkurat det har jeg utstyrt meg med de tre store guidene, Cappelen Damms Rough Guides og Lonely Planet, samt Gyldendals store hvite Dorling Kindersley-guider. Den siste på engelsk, for jeg ville ha en oppdatert utgave (unnskyld, Gyldendal!). Reiseguider på papir er fine når man skal forberede seg, synes jeg. Utfordringen er oppdateringen. Det må derfor bli «den evige stad» og det bestandige som dominerer innholdet. Dorling Kindersley er i så måte helt overveldende med alle sine bilder og plansjer. Veldig bra bok, men den gir meg også veldig dårlig samvittighet. Vi har jo bare fire dager på oss, ikke fire år. De to andre guidene i mindre format er mer på parti med meg. Vi bestemmer oss allerede før avreise for å unngå de anbefalte restaurantene, det er neppe plass til alle verdens Rough Guide-turister på dem likevel. Utfordringen med Roma, får man inntrykk av, er at det er så mye du MÅ gjøre at du nesten ikke orker tanken. Men bonuspoeng på SAS er til for å brukes, og når de forfaller er det ingen vei tilbake. Det bitte lille to-stjerners hotellet anbefalt av en kollega står ikke nevnt noe sted i guidebøkene, så hemmeligheten er trygg. 

roma guider

Mine reiseguider. Men er de mitt Roma?

 

Men nå altså Roma. Roma har fått flytog siden sist. Togbilletten koster forskjellig avhengig av hvem du kjøper den av. Det var altså en grunn til at det var lange køer enkelte steder, men tomt foran andre luker. Sånt skriver ikke guidebøker om. Heller ikke at italienere er skrekkelig uhøflige. Her presser folk seg inn med koffertene sine før avstigende passasjerer har kommet seg ut. Vi nordmenn, brasilianere, tyskere og japanere har ingen sjanse i dette kappløpet vi ikke er forberedt på. Det hjelper ikke at vi har betalt en overpris på førti kroner for billetten, det er kun ståplasser igjen. Men flytoget er nesten i rute.

David Lachapelle - nå også en del av mitt Roma

David Lachapelle – nå også en del av mitt Roma

Vi har flyktet inn fra en het og fuktig september ute på Via Nazionale og inn i David Lachapelles fotografiske univers. Utstillingen på Palazzo delle Esposizioni er enorm og går over flere etasjer. Et utmerket sted å tilbringe fredagskvelden. Med Lars Saabye Christensens nye store bestselger Magnet friskt i minne, jeg leste den like før vi dro, klarer jeg ikke helt å frigjøre meg fra bokens Jokum Jokumsen, som gjør karriere med sine bilder av ting, etter at de er satt inn i en selgende kontekst av hans mer driftige kone Synne. Etter å ha lest «Magnet» er det nemlig vanskelig å tro på noe lenger, hverken kunst eller kritikk. Jeg får problemer med blomsterbildene til Lachapelle, eller snarere når jeg leser forklaringen som følger dem. The cut flowers, symbol of the fleeting condition of existence, liksom, Dette ligger farlig nær noe Synne hos Lars Saabye Christensen kunne ha funnet på. Og det er som kjent nokså umulig å argumentere mot kunst eller kunstforståsegpåere. Men jeg tar meg inn igjen da vi kommer til bensinstasjon- og kraftverktablåene, de religiøse motivene og nakenfotografiene. Jeg liker David Lachapelle veldig godt, jeg. Egentlig bedre enn den andre David. Sånt går det jo ikke an å si. Men mer nåtid enn fortid, der har du meg. Dermed blir vel Roma feil by? Ikke nødvendigvis. 

Fontana di Trevi, der Anita Ekberg vasset seg våt, er under ombygging. Minst fem hundre turister venter på at den skal åpne igjen om to år. Vi baner oss resolutt vei gjennom menneskemengden og tar en pause på Zara og deretter bokhandelen i La Rinascente-senteret. Der har de den italienske filmen Malèna på DVD, helt umulig å oppdrive på nettet! Og kun seks euro!
Fontenene på Piazza Navona strutter i motsetning til Trevi fulle av vann , mens duer, portrettmalere og turister slåss om resten av plassen. Selfiestang og segway er blitt en farsott i Roma mye mer enn i Norge. Italia har i alle år satt personlig frihet høyt, lenge før en ny norsk regjering fant ut at segway måtte bli lovlig. Her ville ingen noensinne ha kommet på tanken om å forby sånt i utgangspunktet, dette er Italia. Italienerne bryr seg neppe heller, vant som de er til å bli forsøkt overkjørt av vespaer og små fiater overalt hvor de beveger seg. Dessuten er nok selfiestang farligere enn segway, tenker jeg, mens en kineser forsøker å stikke ut øyet mitt.

IMG_6537

Mye spennende i italienske bokhandler

is x

Slik kan man også se Pantheon – med en is i hånden

Bokhandlene i sidegatene er mørke og spennende. Jeg graver meg ned i hyller med filmbøker og spanske tegneserier på italiensk. En spontan bærepose kom på to hundre euro. Billig er det ikke i Roma. To små iskuler fra isbaren ved Pantheon koster femti kroner. Det er likevel utrolig godt å få kjempet til seg en plass på trappen rundt fontenen med en sitronsorbet og en jordbæris. Knærne skriker motvillig da jeg skal reise meg igjen. Vi har tråkket alle avenyene i to dager, det var liksom for komplisert å sette seg inn i busslinjene. Jada, selvsagt var vi inne i Pantheon også. Det åpne hullet i taket måler ni meter i diameter. 

Jeg gjentar, man blir veldig sliten av å være i Roma. Det kan være alle kulturinntrykkene, alle menneskene, de lange avstandene eller varmen. Ekstra sliten blir man i Vatikanet når man har brukt mye av dagen til å stå i kø på Petersplassen med innpåslitne guider og indiske vannselgere, Det er hundrevis av trinn, de virker som tusenvis, i trange passasjer for å komme opp i det Lonely Planet-guiden omtaler som «Peterskirkens luftige kuppel», Her det langt fra luftig og jeg må presse meg frem blant tyskere, polakker, spanjoler og japanere, det er uhorvelige mengder turister på veldig liten plass. Jeg klarer å få filmet plassen der nede ved å holde telefonen over hodet på de andre. Men flott er det. Enorme menneskemengder i det sixtinske kapell og en sterkt overpriset lunsj på Forsoningens Aveny avslutter vatikanbesøket denne fredagen. Joda, det hører med og det er et minne for livet, men Vatikanet kan oppleves som verdens mest masete sted. Vi er for mange om beinet her, Jeg avstår fra å kjøpe frimerker i disse Whatsapp-tider., noe jeg egentlig synes er litt synd.

Bydelen Trastevere minner om Prenzlauer Berg i Berlin, så her er det godt å være og litt mer tilpasset mine egne preferanser. Dette alternativ-distriktet er egentlig en rolig oase i forhold til resten av Roma. Du blir ikke så sliten her, kanskje fordi det ikke er noe du må gjøre her. Du kan sitte foran fontenen på Piazza di Santa Maria og leke med hundene og bli kjent med deres eiere. En av dem heter Rafa, han sjarmerer hele plassen – vi snakker altså om hunden, ikke eieren. Maten på Sabatini, restauranten ved siden av, viser seg dessuten å være både kjempegod og dyr. All maten i Roma er god og kjempedyr, det tror vi helt sikkert må være den fulle sannheten allerede etter to dager i denne byen. Og så er det overraskende få mennesker her i Trastevere på dagen. Guidebøkene oppfordrer oss til å ta middagen her på kvelden. Vi kjører en lukrativ omvendt taktikk.

Vespa - litt av mitt Roma

Vespa – litt av mitt Roma

I nærmiljøet rundt hotellet ligger det en meget bra uterestaurant som serverer gode retter fra en lang meny. Alle vinene på glass er gode (jeg prøvde dem alle), alt er bra her. Dessuten er det to minutter å gå til sengen. Det lille to stjerners hotellet har flatskjerm på rommet. Jeg har RAI UNO hjemme i Norge og synes den er i den lettere sjangeren, men her er den kanalen utelatt, kanskje er den for seriøs. I stedet minst tjue kanaler med Tv shop på italiensk, To missekonkurranser og en aerobickanal. En lokal nyhetskanal, du vet av den typen hvor reporterne bruker kameraet på mobilen med selfiestang når de rapporterer fra bilulykker. Flatskjermen bekrefter mine fordommer mot italienere. Det er nesten så Berlusconi lurer bak gardinene og luller meg i søvn. Jeg tenker at jeg elsker Roma.

 

 

 

 

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  2. september 2015

0 kommentarer

Tora Ørdal Mikkelborg. En debutant som røsker folk i ribbeina.

tora ørdal mikkelborg

En av våre debutanter i høst har blitt en såkalt «snakkis» rundt lunsjbordene her i forlaget: Denne Tora Ørdal Mikkelborg, er hun virkelig debutant? Det er da ikke mulig, hun virker som en svært erfaren forfatter? Sånt gjør en nysgjerrig. Novellesamlingen hennes, Ennå er det tid, er innkjøpt og under lesning. Sjelden har jeg lest noe så sterkt. Dette er en bok som røsker i deg. Forfatteren sier da også selv i et intervju med min kollega Anne Østgaard at hun «vil røske folk litt i ribbeina».

I denne boken møter vi kriser slik vi sjelden møter dem. Vi er vant til at media presenterer ressurssterke kjendiser som «snakker ut», mennesker som har kommet gjennom en krise og lever bedre enn noensinne. Tora Ørdal Mikkelborgs novelleunivers er ikke sånn. Personene hennes er de ulykkelige og de som står på siden, de plagede som vi bare ser glimt av til vanlig. Her er det heller ikke noe som er bearbeidet. Det er noe i møtet med disse personene som får leseren til selv å miste balansen.

«Dette er ikke behagelige tekster, men de griper leseren og gir oss mulighet til å utforske menneskelige erfaringer som vi normalt kanskje ikke har tilgang til.» GURO HAVREVOLD, FREDRIKSSTAD BLAD

Som anmelderen i Fredriksstad Blad skriver, dette er ikke […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  20. august 2015

0 kommentarer

Bysommer. Poetisk i São Paulo.

sp paulista

Avenida Paulista.

En av disse fine julidagene, dro jeg på en liten midtukeferie. Til São Paulo, en av verdens største byer. Størst på den vestlige – og også på den sydlige – halvkule. Brasília kan være den egentlige hovedstaden i Brasil så mye den bare vil, Rio de Janeiro kan være byen alle drømmer om å se en gang i livet, men det er i São Paulo at det brasilianske miraklet virkelig har utfoldet seg. Og økonomi kan som kjent være viktig for byutvikling. São Paulo er ikke lenger bare størst, den er blitt noe mer.

Når man lander i São Paulo – denne gangen på den «lille» flyplassen Congonhas midt i byen – er noe av det morsomste selve innflyvningen. Man flyr jo gjerne over São Paulo en halvtimes tid uten at skyskraperutsikten endrer seg nevneverdig , byen har hverken begynnelse eller slutt. Her nede må det være et helvete å bo, tenker man der man titter ut over alle skyskraperne på høyre side. Så feil kan man ta. Flyet bestemmer seg for å stupe ned over skyskraperne og lande på en av rullebanene, som virker nøye avstemt til den minimumsdistansen en Airbus 319 trenger for å lande. Siden kineserne ikke har fått fart på lyntogene i Brasil ennå, betyr det at det lander et fullastet fly fra Rio her sånn cirka hvert femte minutt. Sånt blir det kaos av hvis det oppstår den minste lille forsinkelse. Og det gjør det ofte, siden Congonhas ofte er stengt i morgentimene på grunn av tåke. Jeg blir denne gangen flyttet frem til et tidligere fly i den berømte «Luftbroen», men ender opp med å ta av to timer etter det opprinnelige flyet mitt – etter at tre avganger ble slått sammen.

Innflyvning over São Paulo, sterkt forsinket.

Innflyvning over São Paulo, sterkt forsinket.

Men taxien suser avgårde på nybygd bymotorvei og vi er fremme ved Avenida Paulista på bare tyve minutter.  Uansett hvor mye man snur og vender på det og hvor mye São Paulo vokser i alle retninger, så er det Avenida Paulista som er São Paulos virkelige sentrum. Den store avenyen ligger på en slags åsrygg, altså øverst i sitt område. For over hundre år siden var dette alleen hvor alle de store herregårdene lå, med enorme hager og parker nedover på begge sidene av åsen. I dag har herregårdene lagt på seg opptil femti etasjer og hagene er forvandlet. På den ene siden av Paulista har vi i dag bydelen Jardins – hagene – som er det dyreste strøket i verden etter Manhattan. I lille Rua Oscar Freire, en gate som minner om Hollywood, ligger butikker du knapt har råd til å gå inn i, her handler de rikeste av de rike. Utenfor de dyre cafeene står det parkert Maserati og Bentley, sistnevnte med sjåfør. På den andre siden av Paulista ligger bydelen Bela Vista – fin utsikt. Dette var definitivt mindre fint inntil for ti år siden, nå har også dette området beveget seg oppover i hierarkiet. Men fremdeles er «Hagene» finere enn «Fin utsikt», selv om plassmangelen i São Paulos indrefilet nå gjør sitt beste for å viske ut skillet.

sp livraria cultura

Livraria Cultura er bare en av flere enorme bokhandler i São Paulo. Her kan du glemme storbyens stress i timesvis.

Til tross for den travle Fifth Avenue-følelsen man får oppe på avenyen, opplevelses dette som et godt sted å være. Her ligger det berømte MASP-museet, Trianon-parken med tropiske planter og klinende byborgere på benkene. Et par kultursentre. Kinoer, teatre, shopping i verdensklasse og store luksushoteller. Det er fire metrostasjoner på den 2. 5 km lange strekningen som utgjør Avenida Paulista. Og dessuten minst fire enorme bokhandler. På Livraria Cultura tilbringer jeg et par timer. Siden Cappelen Damm ennå ikke har utgitt noen guidebok om São Paulo, kjøper jeg boken Piecing Together São Paulo. De unge brasiliansk-amerikanerne Gabriel og Aron Lesser vokste delvis opp i São Paulo, delvis i USA. De utga tidligere i år en alternativ guidebok til denne en av verdens største megabyer, og det med vekt på det alternative og det bærekraftige som det så fint heter. Siden det er gått tredve år siden mitt første skrekkslagne møte med denne megabyen, tenker jeg at det kan være lurt med noen unge mennesker til å guide meg inn det nye São Paulo.

Min favoritt forblir likevel det eviggrønne Casa das Rosas, Rosehuset, et litteraturhus med uteservering midt ute i en stor rosehage. Selv for den som er mindre interessert i poesi er det godt å være her. I motsetning til Rio de Janeiro er det heller ikke for varmt til å sitte ute her i São Paulo. Luften er sannsynligvis forurenset, men det merker du ikke. Fra rosehagen på Avenida Paulista tar det rundt tre og en halv time (!) å kjøre ut til periferien av byen, hvor de voksende fattigstrøkene ligger som et pulserende belte. En bekjent av meg har bodd der i rundt tredve år, men kan fremdeles ikke veien hvis hun må kjøre selv. Hun er nødt til å ta bussen for å finne frem. Denne periferien, som jeg selv bare har fløyet over, skal visstnok alltid være i forvandling.

I denne byen kommer du deg raskt fra det ene til det andre. Metroen har hatt fungerende sperreporter og elektronisk billettsystem i flere tiår.

I denne byen kommer du deg raskt fra det ene til det andre. Metroen har hatt fungerende sperreporter og elektronisk billettsystem i flere tiår.

Jeg bestemmer meg for å starte neste dag et helt annet sted, nemlig i den japanske bydelen Liberdade. Den effektive metroen med elektronisk billettsystem og fungerende sperreporter tar meg hit på null komma niks. Det er kanskje litt trangt, men definitivt effektivt. Liberdade byr på en stemning som kan minne om Tøyensenteret en tidlig morgen. Gatelysene er formet som pagoder og det henger papirlykter der resten av São Paulo må nøye seg med halogen. Gamle menn sitter på dørstokkene og leser japanske aviser. Det lukter sånn asiatisk frukt som lukter råttent. Jeg roter meg inn i en bokhandel hvor alt er på japansk. Innehaversken spør – på portugisisk – om hun kan hjelpe meg med noe. Det kan hun jo ikke, her er alt helt gresk.

Japanerne kom til Brasil rundt 1908, da sistnevnte land hadde opphevd slaveriet og trengte ny arbeidskraft på kaffeplantasjene. Japanerne fikk bedre muligheter her enn i hjemlandet, de var arbeidsomme og flinke jordbruksarbeidere. Dessuten var de billigere – siden de var så små av vekst, fikk de dårligere betalt enn sine europeiske kolleger. Med minst halvannen million japanere i Brasil er dette den største japanske kolonien utenfor Japan. De utgjør kanskje det nærmeste Brasil kommer en distinkt innvandrergruppe på grunn av utseendet og språket. La oss hurtig tilføye at også japanerne snakker perfekt portugisisk og på nesten alle måter er blitt veldig brasilianske på de hundre årene de har bodd her. Matmessig har sushi forlengst satt sitt preg på Brasil. I São Paulo får du antagelig den beste sushien i verden etter Tokyo. Og den beste pizzaen i verden etter Napoli. For São Paulo er også den største italienske byen i verden utenfor Italia.

Det tar da også bare noen minutter å gå bort til den store katolske katedralen Sé, hvor Brasil ser latinsk ut igjen. Plassen foran den staslige kjempekirken syder av liv. Det er mange uteliggere her i det gamle sentrum, en sjeldenhet i Brasil, som har forsøkt å renske opp i storbyenes prestisjestrøk. I alle land, og særlig i land med skjev fordeling, synes man at fattigdom er best når den ikke synes. Men her i landets økonomiske muskel synes den – og kontrasten blir veldig stor.

Luz-stasjonen i São Paulo ble bygget etter IKEA-prinsippet. Laget i Glasgow og skrudd sammen her litt lenger syd.

Luz-stasjonen i São Paulo ble bygget etter IKEA-prinsippet. Laget i Glasgow og skrudd sammen her litt lenger syd.

Å gå rundt i São Paulos gamle sentrum er interessant, her lå verdensdelens høyeste hus en gang på 1930-tallet, her er det sydende liv rundt lunsjtider, men ikke på kvelden. Litt lenger opp i byen, to metrostasjoner unna, finner vi den gamle jernbanestasjonen Luz. Den ser ut som den er britisk, noe den visstnok også er. Bygget opp i Glasgow og fraktet hittil den andre siden av verden. En gang var klokketårnet høyt og symbol på velstand. I dag går det fremdeles noen lokaltog til Luz-stasjonen og bygningen er fremdeles staselig der den skinner mot den tropiske parken med europeiske skulpturer på en andre siden av veien. Det er dette som er Brasil – umiskjennelig tropisk og umiskjennelig europeisk på samme tid.

I den nederste enden av Luz-stasjonen befinner det seg et nyskapende museum. Museet for det portugisiske språk har sin selvsagte plass her i verdens største portugisisk-talende by (du ville bli forbauset over hvor langt nede på den listen Lisboa ligger). Museet er blitt kjent for sin nyskapende bruk av teknologi i litteraturformidlingen. Utstillingene skifter ofte og vi er så heldige å få med oss en poesifestival. Poesien, dette litteraturens stebarn som ingen interesserer seg noe særlig for, har fått et kraftig løft her i São Paulo. Og det først og fremst på grunn av måten den formidles på og ved å inkludere folket selv.

Museet for det portugisiske språk. Bak His Master's Voice-røret skjuler det seg en video med diktopplesning

Museet for det portugisisike språk. Bak His Master’s Voice-røret skjuler det seg en video med diktopplesning

Etter et besøk på dette museet føles det naturlig å fortsette med graffiti. På tyve minutter tar metrôen oss til en helt annen kul kant av byen, til Vila Madalena. Her kan man nyte gatekunst og en pizza, som jo også er en av São Paulos spesialiteter. Det er egentlig utrolig godt å være i São Paulo. I hvert fall i de rikere bydelene. Da jeg skal ut med noen gamle São Paulo-bekjente på kvelden, det er tyve år siden sist, blir jeg minnet på at skillet mellom bydelene «Fin utsikt» og «Hagene» har noen fordeler fremdeles. Vi spiser middag på Violeta på fiffegaten Rua Augusta, men på gal side av Avenida Paulista. Ikke uten grunn. Her bor det nemlig færre innflytelsesrike borgere og protestene mot nattåpne utesteder har ikke fått like stort gjennomslag ennå. Det er her, på en stappfull nattcafé i Rua Augusta at jeg innser hvor morsomt det kan være i Vestens virkelig store byer. Hele døgnet.

sp nattservering

Nattservering og fullt hus kl. 0200 i São Paulo.

 

 

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  27. juli 2015

0 kommentarer

På kollisjonskurs. Brasiliansk bademote.

ipanema

En varm vinterdag på Ipanema.

 

Været har ikke vært det beste i ferien, heller ikke her på Ipanema. Derfor kan man bruke en del tid på nettaviser. Sånn som VGs litt rare spalte «Min Mote», denne uken med en reportasje fra det solfylte Sørenga og den nye badeplassen der. De hadde intervjuet og tatt bilde av unge veltrente mennesker. Poenget var å få frem årets bademote og folket svarte villig vekk på hvor de hadde kjøpt badetøyet sitt. Et gjennomgående spørsmål var også hva som var deres verste opplevelse på stranden. Nesten alle svarte merkelig nok «speedo». Ikke «kaldt badevann», men «speedo». Det virker som svaret er blitt hjulpet frem, speedoen skulle tas. Siden jeg selv en gang i tiden gikk på svømmekurs i god gammeldags badebukse, fikk dette fikk meg til å tenke litt over hvordan vi er kommet dit.

bilde fra vg

I VG kan du lese om norsk bademote. Kun damen til venstre hadde holdt mål på Copacabana, de to til høyre har for mye stoff på seg. Den unge mannen trenger omgående en diskret svart badebukse.

Som Oslo har også Rio de Janeiro noen badeplasser midt i byen. To av dem heter Copacabana og Ipanema. Det var forrige lørdag, da den upålitelige vinteren eksploderte i noe mer sommerlig. Temperaturen hadde over natten steget fra forfriskende 20 til stillestående 30 grader. Jeg så ut av vinduet og oppdaget naboene på vei ut mot stranden. I bikini og badebukser. Ja, badebukser. Dette plagget som ble forbudt i Norge en gang tidlig på nittitallet, da hevnlystne kvinnelige designere bestemte at alt undertøy og badetøy for menn skulle omdøpes til «boxer» og utstyres med en tykk, gnagende søm der den gjør mest skade. Samtidig ble badebuksen, hvis den i det hele tatt kan nevnes, foraktelig omdøpt til «speedo» eller «bittesmå badebukser» slik at vi forstår at dette er noe vi må holde oss langt unna.

I dag går det en ubehagets grenselinje mellom resten av verden og USA, landet som er livredd for nakenhet og kroppshår hvis det ikke er på porno. Jeg regner da Norge og deler av Nord-Europa med til USA, altså omtrent den samme delen av verden som har sluttet å se italienske og franske filmer. En mannlig norsk kollega kom i fjor sommer i et dilemma, han var alene om å ha shorts på stranden i Italia. Norske facebook-venninner som er på sommerferie i Portofino og Montpellier rapporterer ofte fortvilet hjem om at «hjelp, jeg ligger her ved siden av en hårete fyr i speedo! Hva gjør jeg? Ææææsj!» Velkommen til virkeligheten, lille venn.  Hva gjør vi? Hva er det vi driver med? Og hvem har rett?  USA, i denne omgang kun kjernelandet, har nå også besluttet å forby det norske undertøysmerket Comfyballs, leste jeg i VG tidligere i år. Comfyballs er en nesten-ny oppfinnelse som to nordmenn har gjort, hele noenogtyve år etter «boxershortsens» inntog. De har utstyrt den eneste tillatte, men akk så gnagende, «boxeren» med en slags pung etter kenguru-prinsippet. For at menn skal ha det mer komfortabelt. Hva var egentlig i veien med den gamle Dovre-trusen?

Jeg ser meg om på stranden, Copacabana denne dagen. De aller fleste menn har sunga, altså badebukse, uansett hvor gamle, tykke eller tynne de er. De er faktisk ikke bittesmå, det er brukt ganske mye stoff på dem. Jeg har riktignok vært her i noen år nå og muligens blitt blind, men, nei, bittesmå er de ikke. Bitteliten, det er Lavrans Solli, det, og han er norsk.

Da stiller det seg litt annerledes med kvinnene. Her går tankene til min venninne Sonja, som ankom Rio i forfjor og fikk bemerkninger om at det var «veldig mye stoff» i den norske bikinien hennes. Morgenen etter gikk hun på Blue Man og handlet ny badedrakt for å gli inn i mengden. Ikke siden nittitallet har det vært vanlig med topless i Brasil. I stedet skal rumpeballene vises. Og det skal vises mye av dem, det kan aldri bli nok rumpeballer. Derfor er de fleste bikiniers bakside redusert til en slags liten trekant som forsvinner inn i en tykk tråd der det gnager mest. Brasiliansk voksing er for øvrig en skikk som oppstod i New York, ikke her. Du gjenkjenner også utenlandske turistdamer på at de har stoff over hele bakdelen.   Det som kjennetegner begge grupper er at bademoten uansett krever omfattende depilasjon, som det heter på disse kanter. Merkelig hvor fint det høres ut i latinske land, «avhåring» blir plutselig noe annet, ikke sant?

bademote copacabana

Og her er en vanlig varm dag på Copacabana.

 

Ikke mange badeshorts å se på Copacabana denne varme vinterdagen. Frankrike og Tyskland har ikke gått inn i ferien ennå. To nordmenn i fotballshorts ser seg litt forvirret rundt. En gjeng med spraglete strandshorts til knærne snakker spansk med argentinsk aksent og ler litt nervøst. Noen av disse vil allerede i morgen ha skaffet seg badebukse. I mitt stille sinn håper jeg de ikke velger den glorete hvite varianten med Ipanema i store bokstaver over baken. En diskret normal badebukse skal helst være svart. Ikke tro at det er så enkelt her heller. To tyske unggutter kommer opp av vannet, også de et offer for den lutheranske boxer-tradisjonen. Det drypper tungt av de knelange bermudashortsene deres, de tørker neppe før i ettermiddag. De synes nok selv de virker veldig maskuline sammenlignet med de lokale i bittesmå badebukser. Imidlertid har de begått kardinalsynden. De har med håndkle! Ingen bruker håndkle her, man leier stol. Kun franske damer utenfor Hotel Sofitel bruker håndkle på Copacabana. Håndkle er dødsfeminint. Det er selvsagt like nådeløst her som på Hamresanden ved Kristiansand, hvis noen skulle ha trodd noe annet.

En av disse norske damebloggerne, også hun med Hamresanden som referanse, skriver friskt på bloggen sin. Hun målbærer antagelig alle norske kvinners meninger når hun uttaler følgende: Uansett hvor blodtrent kroppen din er, vil du ALDRI se bra ut i en Speedo. Sånn er det bare! For å unngå ufrivillig slanking for kvinner verden over som følge av at vi ikke klarer å holde maten nede, kjøp dere BADESHORTSER!!  Jeg lover dere, brasilianske kvinner er ikke unødig slanke. Nyheten om Comfyballs har nå også kommet frem til samme blogger der hun kommenterer følgende: Det at menn til stadighet klør seg på testiklene, flytter rundt på utstyret eller gjør ett eller annet som innebærer en hånd der nede i all offentlighet, det er jo ingen hemmelighet. Og jeg har alltid lurt på hvorfor!  Så du lurer på det, ja?  Kan det ha noe med badeshortsen å gjøre? Når får vi også den med kengurulomme?

Klarer vi nordmenn å se det absurde i dette, tro? Hva er vitsen med å påby kyskhetsbelte og så selge den sammen med en boltesaks? Og tror du virkelig på din kvinne når hun forteller at du får mindre mave hvis du dekker til lårene med pastellfarget blomstret bomullsstoff??  Brasilianerne tviholder på badebukse og små bikinier fordi det er mest praktisk og behagelig, ikke fordi de vil være sexy. Noen er selvsagt det også. Fotballshorts er noe de sover i eller bruker til det den er ment for, nemlig fotball. Når man er vant til høye temperaturer, blir det heller ikke noe unaturlig i det å vise seg frem i det vi nordmenn kaller halvnaken tilstand. Man har sett familie, venner og naboer løpe rundt i badetøy og shorts fra man var bitteliten. Men med et unntak. En brasiliansk venn av meg er fremdeles i sjokktilstand etter å ha overnattet med nordmenn på en turisthytte i den norske fjellheimen. Der løp folk rundt i bare undertøyet. Sånt gjør man bare ikke, uansett hvor mye stoff det måtte være i en boxer fra Dressmann.

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  7. juli 2015

0 kommentarer

Compliance. Overgrepene på bakrommet hos McDonald’s

Compliance2

Jeg kom over en uhyggelig, men god film på Silver-kanalen forleden. Compliance het den. Det betyr vel noe sånt som oppfølging, tøyelighet eller føyelighet. Filmen viser til de grader hvor tilpasningsdyktig mennesket er, hvordan det føyer seg etter autoriteter og kan bli villig til å utføre overgrep mot andre.

Vi møter Sandra (Ann Dowd) som driver en hurtigmatrestaurant i Ohio i USA. En dag får hun en telefon fra en mann som sier han er politioffiser. Han har fått en klage fra en av restaurantens kunder som påstår at en ansatt der, en ung pen pike med lyst hår, har stjålet fra kundens veske. Politioffiseren får via telefonen Sandra til å forplikte seg til å hjelpe til med etterforskningen.

Sandra finner ut at det er den unge Becky (Dreama Walker) ved serveringsdisken som passer til beskrivelsen. Selv om Becky nekter for å ha stjålet penger, overbeviser telefonstemmen Sandra om at hun er forpliktet til å stenge den unge jenta inne på bakrommet og gjennomsøke lommene og vesken hennes. Da pengene ikke er å oppdrive, må Becky fremdeles sitte i Sandras varetekt. Etter hvert blir Sandra overtalt til å gjennomføre en full kroppsvisitasjon på en naken Becky. Under påskudd av at hennes bror er i fare for narkotikaforbrytelser, blir også Becky truet til å oppføre seg rolig og ikke protestere. Sandra, som jo er sjefen hennes, er opptatt av å «adlyde ordre og hjelpe politiet» og spiller derfor en stor rolle i denne prosessen.

Man får lyst til å skrike ut «hva er det dere holder på med?» når man ser denne filmen. Det gjorde også publikum under premieren i New York i 2012, da reiste flere seg og ropte i protest og mange forlot salen i raseri over det personene fikk seg til å gjøre. Men det skjer altså, og filmen, den baserer seg på virkelige hendelser, den. Flere titalls av dem skjedde på 2000-tallet og mange av dem involverte hurtigmatrestauranter. Mest kjent er Bullitt County-saken, den falske oppringningen til McDonald’s i Mount Washington i Kentucky i 2004, en oppringning som førte til omtrent samme hendelser som i filmen Compliance. McDonald’s ble dømt til å utbetale en erstatning til offeret på flere millioner dollar, selv om ingen av de ansatte «husket» hva som hadde skjedd etterpå.

ComplianceHistorien utvikler seg akkurat så ille som vi frykter. Siden Sandra har mye å gjøre i restauranten, får hun noen av de andre ansatte til å steppe inn på bakrommet for å utføre videre «etterforskning».  De er stort sett alene med offeret på bakrommet. En mannlig ansatt, Kevin, er imidlertid en venn av Becky og nekter å utføre «ordre». Han blir dermed skiftet ut med Sandras noe beduggede samboer Van, som kommer til restauranten. Og det er da de verste overgrepene tar til. Også Van blir overbevist via telefonen – mannen som påstår han er politi forlater aldri røret – om at det er helt nødvendig med intim ransaking og deretter ris på bar rompe for å ha vært ulydig. Da Becky tvinges til oralsex for å vise sin «takknemlighet» går det plutselig opp for Van hva han har gjort og han styrter ut av bakrommet i panikk.

Filmen tar en ny vending da den arbeidsledige, sjuskete Harold må gå inn i Vans sted. Harold gjør uventet det alle andre også burde ha gjort. Han protesterer umiddelbart mot de obskøne handlingene han blir bedt om å utføre og nekter plent å delta. I stedet setter han spørsmålstegn ved hvem som gir ordre over telefon. Han roper på Sandra og får henne til å ringe en kontrollsamtale, en oppringing ingen hadde tenkt på å foreta før nå. Da det viser seg at alt er bedrageri, skjer ting fort. Politiet kommer og saken rulles opp. Det viser seg at lignende saker har skjedd på tredve ulike steder i landet – i virkeligheten, ikke på film.

Og hvis du nå tror jeg har røpet alt, tar du feil. Kvalitetene i denne filmen ligger i det kvelende repet som smyger seg rundt halsen på personene og får dem til å handle imot sin innerste overbevisning. Vi har nok sett det før, ja. Dette handler ikke om McDonald’s, men om oss mennesker slik vi er.

Filmen avsluttes med et absurd lite intervju med Sandra om hvorfor hun gjorde det hun gjorde. Hun nekter egentlig å svare og ler det bort. Det er kanskje det sterkeste av alt.

 

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  29. juni 2015

0 kommentarer

Stig Beite Løken. Om å flykte inn i tapetet når verden er vond.

stig beite løken

Stig Beite Løken er en av våre «shooting stars». Les ham gjerne allerede nå før han blir ordentlig berømt.

Skogen i tapetet er en av disse bøkene du kanskje ikke har hørt om og derfor ennå ikke vet at du burde lese. En bok som gir så uendelig mye mer enn den halvgode krimmen mange sluker nå i sommerukene. Den nye romanen til Stig Beite Løken handler om Mathilde på sytten som blir tvunget med sin mor og hennes samboer på landet, en slags ferie som har til hensikt å tømme bestemorens hus og legge det ut for salg. Moren er mentalt ustabil, hun misbruker alkohol og piller. Samboeren er «bare» alkoholiker. I denne dysfunksjonelle familien har Mathilde utviklet sine egne mekanismer for å overleve. Hun er i opposisjon, men tar samtidig ansvar ved å selge seksuelle tjenester slik at hun kan forsyne familien med penger og mat. Det er en såkalt nådeløs bok, dette, men den er ikke […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  24. juni 2015

0 kommentarer

Esther, kanskje. Bruddstykker fra Kiev

 

petrowskaja-hp x

Jeg kom over en fin bok forleden. Anmeldelsen av boken stod i Aftenposten, tror jeg. Anmeldelsen var god og den pirret nysgjerrigheten. Jeg fikk derfor boken nokså kjapt i hus, riktignok ikke fra Gyldendal, men fra Amazon.de. Dermed gikk jeg glipp av det jeg vet må være en glitrende oversettelse av Sverre Dahl. Hvilken bok er det vi snakker om?

Vielleicht Esther (Esther, kanskje) av Katja Petrowskaja. Romanen forteller om forfatterens tippoldemor, som muligens het Esther. Esther var et av ofrene for nazistenes jødeutryddelser i Ukraina. Katja Petrowskaja er egentlig fra Kiev, men flyttet i 1999 til Berlin. Hun har lært seg tysk, de stummes språk (som de kaller det på ukrainsk og polsk), og boken hennes er også utgitt på tysk. Et språk som i dette tilfelle også blir overgripernes språk.

petrowskaja_body02_ap_4548341

Babij Jar utenfor Kiev var åstedet for flere massakre under annen verdenskrig. Mest kjent er massedrapet på 33 tusen jøder i september 1941.

Dette er en sterk og vakker roman, nærmest dokumentarisk i formen. Den er satt sammen av bruddstykker som er overraskende poetiske. Man vet ikke helt. Familien til forfatteren er stykket opp og består av en onkel der, en bestemor der, i tillegg til noen som kanskje er slektninger. Forfatteren blir sittende tankefull under et besøk i USA, der hun finner tolv sider med familienavnet Stern i telefonkatalogen. Kan noen av dem være hennes? Og så er det alle minnene, alt det som er gjenfortalt. Men hvem er det som forteller historiene når alle vitner er borte, og hva er egentlig vitsen med å fortelle dem?

Historiene er mange og hele det grenseløse Øst-Europa er skueplass. Familien måtte flykte fra det tyskokkuperte Kiev i 1941. Det var her Esther, hvis det var det hun het, kanskje ble lastet om bord i en kuvogn og ført bort i glemselen. Ukraina og Polen står sentralt i romanen og i den jødiske historien. Forfatteren tar oss med til gamle jødiske kulturbyer som Kiev, Odessa, Krakow, Berlin og Warszawa. Særlig Warszawa gjør inntrykk. I Warszawa er det nemlig ingenting igjen. Hele distriktet med gaten, hvor familien bodde, er utradert fra jordens overflate og erstattet med ny glasur. Warszawa skulle egentlig ikke ha eksistert, men det gjør det, bare i en ny og nokså ugjenkjennelig form. Det jødiske i Warszawa er ikke mer, bare det som kanskje er minner. Akkurat som Esther, kanskje var det Esther hun het. Dette er gripende lesning du ikke bør gå glipp av.

wars ghetto 1945

Resten av ghettoen i Warszawa i 1945. Senere ble området fylt med nytt innhold.

 

Les mer...