Skrevet av: Odd Karsten Krogh  26. november 2015

0 kommentarer

Frels oss fra det onde i Pernambuco. I hengekøye med David Baldacci.

IMG_7501 bok baldacci

Juazeiro do Norte er en av de største religiøse pilegrimsdestinasjonene på det sør-amerikanske kontinentet. Hovedattraksjonen er Padre (Pater) Cicero, nesten-helgenen som på slutten av det nittende århundret utførte et mirakel, i hvert fall så det sånn ut for de som var til stede. Da den fromme kvinnen Maria de Araujo mottok nattverden fra hans hånd, strømmet det blod fra hennes munn. Til tross for en undersøkelseskommisjon som konstaterte at hendelsen var uforklarlig, ble aldri Padre Cicero opphøyet til helgen av Vatikanet. Derimot tok folket saken i egne hender og reiste en kjempestatue av ham på en ås mellom byene Crato og Juazeiro do Norte. Jeg har selv gått trappen helt opp føttene hans, en sterk opplevelse med fin utsikt til fjellene som skiller det grønne Ceará fra det tørre indre Pernambuco. 

Monumentet over Padre Cicero

Monumentet over Padre Cicero

Det er nettopp til Pernambuco jeg nå er på vei fra flyplassen i Juazeiro do Norte. Busselskapet har det passende navnet Pernambucana og det byr på både air conditioning og wi-fi. Det siste er mer livsnødvendig enn det første på disse kanter. Uten mobil kunne en brasilianer like gjerne vært død. Og siden mange har dårlig råd, bruker de wi-fi og Whatsapp i stedet for dyre mobiltjenester. Mens bussen snegler seg opp gjennom hårnålssvingene, chatter jeg med en gammel studievenn fra Åland. Anders forteller at da de var unge på Åland brukte de betegnelsen Pernambuco for å skildre noe som var veldig veldig langt unna, nærmest uoppnåelig. Sånn er det jo ikke lenger, nå må vi vel snakke om Mars. Pernambuco er nemlig her og nå.

Tre timer senere er jeg kommet til Ouricuri, en av de mer behagelig byene her oppe i det karrige, krattkledde landskapet. Gjensynsgleden med mitt vertskap er stor, det var bare varmen jeg ikke var forberedt på. Noe i overkant av førti grader, skal det vise seg. Ikke lurt å gå ut i det hele tatt. Etter en gedigen varm velkomstlunsj ligger en lang, lang ettermiddag foran meg som det store intet. De andre sover allerede. Hva gjør man da? Jo, jeg finner frem den boken som jeg rasket med meg fra forlaget like før jeg smelte igjen koffertlokket. Frels oss fra det onde. Et tilfeldig valg. Ikke har jeg lest noe av David Baldacci før heller. Nå har jeg både bok, hengekøye og en mugge med kald acerola-juice (ja, det er en frukt). Det kan bli en fin ettermiddag likevel.

Snart er jeg inne i en forrykende thriller som går ekteparet Kepler en høy gang både når det gjelder kreativ vold og raskt fremskridende handling. Det er nesten litt James Bond over denne boken. Helten heter Shaw, bare Shaw. Som leser blir jeg på rekordtid involvert i en organisasjon som har spesialisert seg på å hevne bestialitet mot menneskeheten, metodene deres er mildt sagt brutale. Nå er det en ukrainer som skal til pers. «Slakteren fra Kiev» er antagelig en fiktiv skikkelse, men i boken var han ansvarlig for massemord og tortur under det sovjetiske skrekkregimet. Nå heter han Evan Waller og har slått seg opp som kanadisk forretningmann med svært brutale metoder. Fordommene hagler i slakterens verden, muslimer er onde, europeere naive og dumme, brasilianere er ondsinnede ludder. Folk får øynene stukket ut og avkappede hoder dras etter håret. Mens Waller satte seg hurtig inn i bilen, kunne de angripende hundenes snerr og Abdul-Majeeds skrik høres over motorduren. Waller satte i øreproppene og valgte en munter sang på iPoden mens tankene gled til den vakre, unge damen han hadde spist middag med i kveld. Han gledet seg til å treffe henne igjen.

Det ble en fin ettermiddag i hengekøya. Baldacci ga mersmak.

Det ble en fin ettermiddag i hengekøya. Baldacci ga mersmak.

Baldacci er ikke for de svakhjertede. Her strømmer det mer blod enn det noensinne har gjort på noen nattverd på disse kanter. Dette er en forfatter helt etter min smak. Og siden slakteren fra Kiev skal tas under en ferie i Provence, får vi også med oss lavendelblomstrende landskaper og lange lunsjer med fransk vin. Romanhelten Shaw er god på det meste og kan måle seg med både Harry Hole og MacGyver når det gjelder å komme seg ut av umulige situasjoner. Snart er det mørkt, saftmuggen er tom og solen går ned over papayatreet. Jeg legger motvillig vekk boken for å være sosial, men gleder meg egentlig til morgendagen etter lunsj, for da kan jeg få vite hvordan det går.

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  5. november 2015

0 kommentarer

Ukrainas uunngåelige fødsler. Morten Strand, Vladimir Sorokin og Svetlana Aleksijevitsj

ukraina vodka

Det holder ikke med en vanlig kaffekopp når vi skal lage bloggbilde av Morten Strands nye bok. Vi må ha gorilka, den lokale kraftvarianten av vodka. Nikolai Gogol sa det så treffende: Gi oss gorilka av den reneste sort, gi oss djeveldrikken som gjør oss lystige, lekne og ville!

 

Russland er gravid med Ukraina. Fødselen er uunngåelig. Men det gjenstår fremdeles intense fødselssmerter, kutting av navlestrengen og den nyfødtes skrik. Navnet til den nyfødte er vakkert: Farvel til Imperiet. Kommer det til å bli en lykkelig barndom? Det vet vi ikke ennå. Mange mennesker håper inderlig at barnet vil vokse opp og bli sterkt og friskt. Men hva med moren? Den kommende fødselen vil bli vanskelig og det kommer til å bli komplikasjoner. Kommer moren til å overleve? Og hva med resten av verden?

Dette skrev forfatteren Vladimir Sorokin i et innlegg i New York Times i fjor. Vladimir Sorokin er en av Russlands mest kjente – og omdiskuterte – nålevende forfattere. I fremtidsromanen En opritsjniks dag beskriver han et Russland hvor en ny despotisk tsar har inntatt Kreml. En russisk mur skiller landet fra Europa og bare gassledninger slipper gjennom. I stedet har landet vendt seg mot Kina. Både ytre og indre fiender bekjempes skånselsløst av «opritsjnikene», herskerens egen sikkerhetstjeneste. Vi følger […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  16. oktober 2015

0 kommentarer

Fine bilder av stygge ting.

Bokomslaget er imponerende illustrert og designet av Øyvind Torseter. Her en detalj fra omslaget.

Bokomslaget er imponerende illustrert og designet av Øyvind Torseter. Her en detalj fra omslaget.

 

Min kollega Harriet kom ned på kontoret mitt med en bok forleden og sa at denne måtte jeg lese. Jeg begynte egentlig å lese der og da. Ikke bare fordi jeg stoler blindt på kollega Harriet, men fordi jeg er så interessert i geografiske utkanter. Ingeborg Arvolas nye roman heter Neiden 1970. Assosiasjonene mine går dermed automatisk til et veikryss ved en bro i Finnmark, et gjørmehull med tre hus, kanskje noen flere. I hvert fall er det sånn jeg forestiller meg det. Og så tenker jeg på kvenene, det er vel ikke så mange av dem.  Jeg liker Finnmark selv om jeg bare har vært der én gang. Finnmark er kanskje et sted som er best på avstand, har jeg tenkt. Vi tenker jo dessuten på Finnmark som én greie, slik vi gjør det med Afrika. Ingeborg Arvola setter enkeltsteder – og enkeltpersoner – på kartet. Jeg blir gjerne med til Neiden 1970.

Det matflekkede omslaget (som Øyvind Torseter har laget) er interessant. Jeg forsøkte først å tørke av det, men skjønte at det skulle være sånn. […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  8. oktober 2015

0 kommentarer

Perfekt hjemmebakst

kakekampen KOS

Utsnitt av illustrasjon fra Jill Moursunds nye barnebok «Bella og Bob lager bøll»

«Jill Moursunds bok Bella og Bob lager bøll er morsom og har driv. Den tar opp et viktig element – at vi voksne skal være så forbannet perfekte. Vi vil gjerne vise fram den beste siden og fasaden er viktigst. Men heldigvis rykker ungene inn og korrigerer kursen. Illustrasjonene er kraftfulle. Utrykkene i Bob og Bella har energi og det er morsomt å følge dem på ferden. For unger handler slik de skal. De gjør opprør når de blir holdt utenfor. Sånn er det bare.» Dette skriver forfatter og livsstilinspirator Marit Figenschou på sin blogg HeltSykt.no i dag. For også en barnebok kan være tankevekkende rettesnor for hvordan vi skal leve livene våre.

Saken er slik: Bella og Bobs mamma vinner et bakeprogram på tv, og tv-teamet kommer for å lage en reportasje. Men før de får begynt, rekker Bella og Bob å spise kakene som skal brukes i opptaket. Det er bare én ting å gjøre: Rømme hjemmefra. Det er noe med denne nye boken til Jill Moursund – en road movie på trehjulssykkel – som gjør at man stopper opp. Kakekampen og TV-teamet fra Kanal Kos danner bakgrunnen for denne vesle historien. Jeg tenker at dette ikke er bare er et morsomt stunt, men at det gjenspeiler virkeligheten vi lever i.

En tilfeldig zapping over tilbudet på Get-boksen min viser en rekke programmer som dreier seg om å være perfekt og prestere. Enten skal du være naken og veltrent som i Paradise Hotel, Adam søker Eva – og Farmen. Eller så skal du være som i alle prestasjonsprogrammene knyttet til perfekte hjem og liv. Ikke minst er kakebaking blitt selveste symbolet på et vellykket liv. For ti år siden var kake bannlyst, vi skulle spise grovbrød med geitost. Enda ti år tidligere måtte vi spise klibrød med lett geitost. Men nå får du kaker igjen, og det hele tiden og på mange språk. På TV kan jeg velte meg i muffins og kremkaker hele uken. Kakekrigen er den hjemlige utgaven, etterfulgt av Hele Sverige bakar, Den store bagedyst, Great British Bake Off, Ganz Deutschland bäckt og Le Meilleur Patissier. Ny kake hver dag, om du vil, den ferdig pyntede kaken kan du legge ut på Facebook etterpå. En utfordring for en som svidde marengs i ovnen i forrige uke. Det luktet brent på kjøkkenet i tre dager etterpå.

En kjent scene fra filmen "The Hours". Kan den perfekte kaken dekke over at familielivet halter?

En kjent scene fra filmen «The Hours». Kan den perfekte kaken kompensere for at familielivet halter?

En enda større utfordring er det selvsagt med alle disse søtsakene hvis du skulle forsøke å være naken og veltrent samtidig. Jeg merker at jeg har lyst til å gjøre som Bella og Bob: stikke fingeren i glasuren og sette merker. Er det bare barn som har lov til det? Kakekampen på kanal KOS (Jill Moursunds bok) eller Kakekrigen på Kanal FEM (virkeligheten) har noe nostalgisk over seg. Begge er holdt i disse sukkertøyfargene som var så populære på 1950-tallet. Den gangen husmorens beste venn var en komfyr. Før vi rekker å tenke at alt var så mye bedre før, vil jeg få minne om den ulykkelige husmoren Laura Brown (spilt av Julianne Moore) i filmen The Hours. Etter andre forsøk står den perfekte blå kaken der, klar til å feire ektemannens bursdag. Men Laura tar inn på hotell for å begå selvmord. En perfekt kake er kanskje en god ting å etterlate seg for å dekke over at ikke alt er perfekt? Noe vi kan vise frem? Da er det i hvert fall noe som er riktig.

Ja, jeg er klar over at jeg kanskje dro det litt langt nå. Jill Moursunds nye bok er jo «bare» en barnebok. Men noen ganger får jeg også lyst til å rømme, sånn som Bella og Bob. Siden jeg er voksen, gjør jeg jo ikke det. Til helgen blir det eplekake.

 

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  1. oktober 2015

0 kommentarer

Roma (2). Kastet til løvene.

 

christian-martyrs

Roma Termini i september. Vi hadde tenkt å kjøpe billetter til flyplasstoget på forhånd. Som vanlig var det litt vanskelig å finne ut av den italienske billettautomaten, slik det er med alle automater av det slaget. Irritasjonen og frustrasjonen vi hadde kjent på ved innsjekkingsautomaten hos SAS tre dager før, var akkurat den samme: Når kunden må gjøre alt selv i stedet for å bli betjent av et levende menneske, tar det lenger tid. Da kom det en veldig hyggelig funksjonær i form av en ung dame med legitimasjonskort og spurte om vi trengte hjelp. Hun overtok med profesjonell hånd transaksjonen for oss. At hun snakket engelsk bedre enn italienere flest slo oss ikke før noe senere. Vi hadde fått billettene og hun var i ferd med å notere togtidene på billettene da det svingte opp en golfbil med CARABINIERI på siden. De tok tak i vår funksjonær og satte henne i baksetet hvor det fra før satt to til av samme slag. Vi følte oss, ikke sinte, men veldig triste på vegne av vår hjelper, vi løp etter henne med kulepennen hennes da kjøretøyet satte seg i bevegelse. Det føltes som om vi hadde mistet den verdifulle menneskelige linken som forbandt oss med Trenitalia. Selv om denne linken tydeligvis hadde vært en illusjon, så føltes det likevel som et tap.

Det lille svindelforsøket vi ble utsatt for var beskrevet i Il Messagero allerede fire år tidligere.

Det lille svindelforsøket vi ble utsatt for var beskrevet i Il Messagero allerede fire år tidligere.

Vi skjønte jo – etter hvert – at dette var en «uoffisiell hjelper» som sikkert hadde til hensikt å loppe oss for penger etterpå, på en eller annen måte. Litt googling gjorde at jeg raskt fant en artikkel i Il Messagero, som beskrev fenomenet i detalj. I den italienske avisen ble svindlerne på Termini omtalt som «sigøynere». Jeg tror heller at vår venninne var en «vanlig» rumener, en økonomisk flyktning som «ikke hadde noe der å gjøre». Likevel, sympatien vår lå på den unge damens side. Ja, jeg har faktisk av og til sympati med dem som forsøker å lure fra meg pengene mine. For la oss ikke tro at det er uten grunn de er her, Italia er ikke så fantastisk. Jeg har vært i Romania flere ganger. Det er også et fint land å være turist i. I Bucuresti og Brasov blir du ofte betjent av levende mennesker. Men land som Norge og Italia har ikke bruk for mennesker mer, her går det mer i kroner og euro. Var det ikke stakkarslige 8 000 kvoteflyktninger vi ble enige om?

Det er 1. 3 millioner rumenere i Italia. Tar du med moldoverne, blir de enda flere. De utgjør den største innvandrergruppen i landet. De har valgt seg Italia på grunn av språket. Rumenere forstår ofte italiensk uten ha lært det formelt. Man kan også tenke seg at de vender «hjem». For rundt to tusen år siden ble Dakia, det som er Romania i dag, nettopp erobret av romerne, noe som gjorde at landet både heter det det heter og at det rumenske språket er ganske likt italiensk. Hvorfor kan de da ikke få lov å være her? Italia mener de har hatt mye problemer med kriminelle innvandrere fra Romania. Det har forsuret forholdet mellom landene. Ingen liker å få kriminelle i bakgården sin, jeg forstår det. Parolen om at vi må hjelpe våre egne først, gjelder også i Italia. Men den lille golfbilen med CARABINIERI minner meg om festningen Europa og jeg liker den ikke. Jeg trøster meg med at dette nok ikke var første gangen, politimennene virket som de kjente vår venninne. Så snart står hun nok der igjen for å «hjelpe» turister. Noe i meg håper det. Kanskje kunne hun ha fylt en funksjon hvis vi hadde latt henne få lov.

I Corriere della Sera kan jeg samme ettermiddag lese om en annen togstasjon i Roma, hvor de har opprettet en teltleir for nyankomne og fortvilte mennesker fra Eritrea. Også det et land hvor mange av åpenbare historiske årsaker ser på Roma som «hjemme», særlig etter at deres eget land ble et av verdens verste diktaturer. Hovedstaden Asmara er mest kjent for italiensk art deco-arkitektur, italienske reklameskilt og verdens beste espresso. Rundt 15% av byens befolkning er visstnok av italiensk avstamning. Skulle de da ikke ha rett til å være her? Men ingen regioner i Italia har noe særlig lyst til å bosette eritreere. Italia har nok med seg selv og diskusjonene her minner om dem vi kjenner fra Norge. Bare at her i Roma er alt mye større.

coloss xColosseum i september. Dette byggverket er et av symbolene på den vestlige sivilisasjon. Arenaen stammer fra tiden da romerne herjet som de ville langs kystene av Middelhavet. Det var her i Colosseum slaver ble tvunget til, etter å ha lært gladiatorkunsten, å drepe hverandre. Det var her mennesker ble korsfestet, satt fyr på og bokstavelig talt kastet til løvene for å forlyste de herskende klasser. De åpne gulvene viser litt av underetasjene som ble brukt til å sluse inn fanger, slaver og eksotiske dyr som skulle delta i forestillingene. Da Trajan feiret erobringen av Dakia-provinsen, det nåværende Romania, i år 107, gikk det med hele 11 000 dyr og 10 000 gladiatorer, leser jeg i guideboken. Det var dimensjoner over antikkens Roma. Colosseum er et sted til ettertanke, her man går rundt mellom tilreisende fra hele verden. Jeg lar bare tankene strømme på og ser for mitt indre de titusener av flyktninger i gummibåter som ankommer kysten av Italia, lik som skylles i land på strendene på Lampedusa. Mennesker ingen har bruk for.

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  30. september 2015

0 kommentarer

Sunniva Lye Axelsen. Sanger fra Merkur.

Sunniva Lye Axelsen er ute med ny roman, Sanger fra Merkur

Sunniva Lye Axelsen er ute med ny roman, Sanger fra Merkur

I det siste har jeg lest flere bøker som har en kunstner i hovedrollen. Kristian Clausens maler i Veien til Mekka, Lars Saabye Christensens fotograf i Magnet og nå senest om livet til videokunstneren Agnes i Sunniva Lye Axelsens nye roman Sanger fra Merkur. Det er nok den siste hovedpersonen som tar mest plass i hodet mitt, kanskje fordi Agnes har et svært forstyrret sinn og samtidig skildrer hendelsene selv – ut fra sine skiftende stemningsleier. Agnes er en av de få som blir helt satt ut av spill når hun får Aftenpostens gratisavis på døren, hun ser på den som en uvelkommen inntrenger i livet sitt. - Jeg vil være i fred, gråter jeg inn i røret, hvorfor kan dere ikke plage noen andre, må det bestandig være meg?

Agnes skifter mellom fortvilelse og stormannsgalskap. Hun er ekstremt velkledd og søker ytre anerkjennelse, samtidig som hun kan tylle i seg alkohol og andre rusmidler – for deretter å spy det ut av seg i en veigrøft. Det er lange avstander mellom ytterpunktene hos Agnes. Som leser blir jeg opprørt av å følge henne, hun er uforutsigbar og forholder seg ikke til omgivelsene på normalt vis. I det ene øyeblikket er hun på fest på Kunstnernes Hus med venninnen Marte. Lar seg sjekke opp av menn, Atle, Simon. I neste øyeblikk spidder hun insekter med nål. Maltrakterer en katt med kniv. Hele tiden oppsøker hun ukjente situasjoner, filmer scener som blir stadig villere og blodigere.

Jeg kledde raskt av meg, så ropte jeg at de skulle filme. Jeg tok en rund sitteplate mellom bena, skrek av kulden på innsiden av lårene, ble trukket oppover av heisen, men nedover av min egen vekt, jeg hadde ikke ski.

I og med at Agnes planlegger og får ideer uansett hvor hun befinner seg, er det noen ganger vanskelig for leseren – og henne – å skille mellom fantasi og virkelighet. Siden bokens hovedperson er så ekstremt ubalansert, så sier det seg selv at denne romanen er ikke er den enkleste å forholde seg til. Men den som går inn i Agnes’ verden, får innblikk i en verden man burde kjenne til. Man burde også unne seg å gå inn i Sunniva Lye Axelsens forfatterskap, hun har skrevet tre bøker før denne. Bøkene hennes er hverken kjedelige eller likegyldige – de befinner seg helt i den andre enden av skalaen. Sunniva Lye Axelsen er en mørk forfatter og jeg liker mørke forfattere. Nevnte jeg at Sunniva Lye Axelsen også skriver så godt at Sanger fra Merkur er en fryd å lese – selv om innholdet ikke er det?

20-merkur2-cestaFra Merkur ser solen mer enn dobbelt så stor ut. På grunn av den lave tyngdekraften, og fordi den stadig herjes av solstormer på avveie, har den ikke noen ordentlig atmosfære. Alt flyr rett inn på Merkur; himmelen er bestandig sort. Men stjernene er synlige om dagen, og temperaturen svinger med flere hundre grader. Jeg fryser i sengen min, tenker på mennesker som bare gir uttrykk for det de ønsker som noe selvfølgelig, som ikke tar seg bryet med å skjule hva de føler.

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  21. september 2015

0 kommentarer

Kristian Klausen. Går det an å male Muhammed?

kristian klausen x

Kristian Klausen, foto: Finn Michelsen

Veien til Mekka er både en morsom, alvorlig og veldig kontroversiell roman. Det var tittelen og forhåndsomtalen som gjorde at jeg valgte å lese Kristian Klausens nye roman denne helgen. Det var et godt valg.

Hovedpersonen i Kristian Klausens roman Veien til Mekka er en maler som har hatt en viss kommersiell suksess med sine malerier av terrorister og mordere. Han har dessuten lenge vært fascinert av det de mulighetene som ligger i Islam, her er det jo et vell av bilder som ikke er laget ennå, bare fantasien setter grenser. Det er jo egentlig bare det islamske bildeforbudet som står i veien for en egen utstilling med oljemalerier av Muhammed.

Den nye naboen Abdullah Khomeini med familie har flyttet inn i første etasje. De er flyktninger fra Afghanistan og fortellerens tidlige observasjoner av det muslimske familielivet bekrefter bare hans egne fordommer. Han forsøker å overvinne førtiårskrisen ved å sløve seg gjennom dagene i en fluktstol og begynner å helle rødvinen over på en termos for ikke å støte de nye naboene.

Samtidig oppstår det en gjensidig nysgjerrighet i den sommerlige hagen i Drammen. Det vokser en gjensidig respekt mellom de to naboene. Noen ganger blir respekten blandet med forakt. De diskuterer mange temaer. Hvorfor er vi i det hele tatt på jorden? Hva er kjærlighet? Men det er først under en middag hos naboene litt senere på høsten at maleren innser at Abdullah kanskje kan fungere som inngangsporten til et større Muhammed-prosjekt.

Kristian Klausens nye roman setter tankene i sving.

Kristian Klausens nye roman setter tankene i sving.

Mens kona forberedte velduftende halalslaktet mat inne på kjøkkenet, og Abdullah irettesatte de små sønnene sine som løp omkring i leiligheten, studerte jeg de ulike familiebildene av slektninger, og glorete innrammete Koranen-sitater, men selvsagt ingen gjengivelser av profeten Muhammed, siden dette var strengt forbudt ifølge de fleste muslimske tradisjoner. Likevel fantes det over tv-en et figurativt bilde av en skjegget fyr i turban, bærende et sverd, i et persisk interiør, med buede dører og vannpiper og bønnetepper, så vidt jeg kunne bedømme, og jeg sa: – Det er vel ikke Muhammed? – Nei. Det er hans far. Abdullah. Som jeg er oppkalt etter. – Det er lov å fremstille ham? – Ja. Alle rundt Muhammed er det lov å fremstille, bare ikke profeten selv.

Ideen oppstår om å relatere Muhammed til vår egen tid og på den måten få til figurative bilder av noe som er forbudt å gjengi. Han vil male Abdullah og samtidig bruke ham som – riktignok uvitende -konsulent. Er det kanskje også sånn at man som ikke-muslim kan ta seg større friheter når det gjelder avbildninger, for man vil vel for alltid forbli en vantro hund likevel? Maleren har store vansker med å sovne den kvelden, det strømmer på med ideer:

Muhammed må selvsagt overføres til norske landskaper. Det grepet gjorde jo de store kunstnerne med Jesus, de malte ham alltid i overensstemmelse med kunstnerens eget miljø og rase. I følge Kristian Klausens hovedperson ser El Grecos Jesuser ut som spanske, bortskjemte prinser med milde knekk i håndleddene, og de er avbildet foran bakgrunner som kan minne om Toledo. Eksemplene er utallige. De tyske malerne malte tyske Jesuser, de flamske flamske og de nordiske nordiske. Henrik Sørensens blonde Kristus med kortklipt hår rant meg inn, stigende mot oss med håndflatene vendt ut, som om han returnerer hjem etter en lang solskinnsdag på jordlapper i Vinje, på Smørklepp eller Mjonøy, eller Nikolai Astrup, jeg husker bildet hans der soldatene (som ligner norske politifolk) henter Kristus ut fra et tun i Jølster i Sogn og Fjordane mens månen speiler seg i en klar vestlandsfjord …

Det er mange interessante spørsmål som […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  12. september 2015

0 kommentarer

Roma (1). På Piazza Navona uten selfiestang.

Den historiske opprinnelsen til selfiestangen, Vatikanet 2015

Den historiske opprinnelsen til selfiestangen, Vatikanet 2015

Jeg har nettopp vært i Roma. Avgjørelsen om å reise dit ble tatt under tvil. Sist jeg var i Roma var i 1986. Jeg har i de siste tiårene nøyd meg med å lese om denne byen, som jeg egentlig ikke regner med som en ordentlig by, men mer som et historisk museum. Jeg har selvsagt fått med meg mye av det Jan E. Hansen og Pater Pollestad har skrevet om Roma, jeg har også lest Simen Ekerns prisbelønte bok Roma. Man kan få mindreverdighetskomplekser av så mye kunnskap. Og så er det alle filmene, noen uforglemmelige, mange svært slitsomme. Alle mine oppegående og kulturelle venner har en eller annen gang leid leilighet i Roma og bodd der i lengre perioder. Alle snakker om Roma, kulturen og at det er en deilig by. Selv får jeg bilder i hodet av omvisninger i grupper på Colosseum, Paven som vinker til folkemengden, butikker med overpriset olivenolje og hvitkledde turister som skåler i prosecco på Piazza Navona. Dette i tillegg til all pizzaen. Men finnes det også et «mitt Roma», på samme måte som «mitt Berlin», «mitt Paris» og mitt «Rio de Janeiro»??

Litt i tvil om akkurat det har jeg utstyrt meg med de tre store guidene, Cappelen Damms Rough Guides og Lonely Planet, samt Gyldendals store hvite Dorling Kindersley-guider. Den siste på engelsk, for jeg ville ha en oppdatert utgave (unnskyld, Gyldendal!). Reiseguider på papir er fine når man skal forberede seg, synes jeg. Utfordringen er oppdateringen. Det må derfor bli «den evige stad» og det bestandige som dominerer innholdet. Dorling Kindersley er i så måte helt overveldende med alle sine bilder og plansjer. Veldig bra bok, men den gir meg også veldig dårlig samvittighet. Vi har jo bare fire dager på oss, ikke fire år. De to andre guidene i mindre format er mer på parti med meg. Vi bestemmer oss allerede før avreise for å unngå de anbefalte restaurantene, det er neppe plass til alle verdens Rough Guide-turister på dem likevel. Utfordringen med Roma, får man inntrykk av, er at det er så mye du MÅ gjøre at du nesten ikke orker tanken. Men bonuspoeng på SAS er til for å brukes, og når de forfaller er det ingen vei tilbake. Det bitte lille to-stjerners hotellet anbefalt av en kollega står ikke nevnt noe sted i guidebøkene, så hemmeligheten er trygg. 

roma guider

Mine reiseguider. Men er de mitt Roma?

 

Men nå altså Roma. Roma har fått flytog siden sist. Togbilletten koster forskjellig avhengig av hvem du kjøper den av. Det var altså en grunn til at det var lange køer enkelte steder, men tomt foran andre luker. Sånt skriver ikke guidebøker om. Heller ikke at italienere er skrekkelig uhøflige. Her presser folk seg inn med koffertene sine før avstigende passasjerer har kommet seg ut. Vi nordmenn, brasilianere, tyskere og japanere har ingen sjanse i dette kappløpet vi ikke er forberedt på. Det hjelper ikke at vi har betalt en overpris på førti kroner for billetten, det er kun ståplasser igjen. Men flytoget er nesten i rute.

David Lachapelle - nå også en del av mitt Roma

David Lachapelle – nå også en del av mitt Roma

Vi har flyktet inn fra en het og fuktig september ute på Via Nazionale og inn i David Lachapelles fotografiske univers. Utstillingen på Palazzo delle Esposizioni er enorm og går over flere etasjer. Et utmerket sted å tilbringe fredagskvelden. Med Lars Saabye Christensens nye store bestselger Magnet friskt i minne, jeg leste den like før vi dro, klarer jeg ikke helt å frigjøre meg fra bokens Jokum Jokumsen, som gjør karriere med sine bilder av ting, etter at de er satt inn i en selgende kontekst av hans mer driftige kone Synne. Etter å ha lest «Magnet» er det nemlig vanskelig å tro på noe lenger, hverken kunst eller kritikk. Jeg får problemer med blomsterbildene til Lachapelle, eller snarere når jeg leser forklaringen som følger dem. The cut flowers, symbol of the fleeting condition of existence, liksom, Dette ligger farlig nær noe Synne hos Lars Saabye Christensen kunne ha funnet på. Og det er som kjent nokså umulig å argumentere mot kunst eller kunstforståsegpåere. Men jeg tar meg inn igjen da vi kommer til bensinstasjon- og kraftverktablåene, de religiøse motivene og nakenfotografiene. Jeg liker David Lachapelle veldig godt, jeg. Egentlig bedre enn den andre David. Sånt går det jo ikke an å si. Men mer nåtid enn fortid, der har du meg. Dermed blir vel Roma feil by? Ikke nødvendigvis. 

Fontana di Trevi, der Anita Ekberg vasset seg våt, er under ombygging. Minst fem hundre turister venter på at den skal åpne igjen om to år. Vi baner oss resolutt vei gjennom menneskemengden og tar en pause på Zara og deretter bokhandelen i La Rinascente-senteret. Der har de den italienske filmen Malèna på DVD, helt umulig å oppdrive på nettet! Og kun seks euro!
Fontenene på Piazza Navona strutter i motsetning til Trevi fulle av vann , mens duer, portrettmalere og turister slåss om resten av plassen. Selfiestang og segway er blitt en farsott i Roma mye mer enn i Norge. Italia har i alle år satt personlig frihet høyt, lenge før en ny norsk regjering fant ut at segway måtte bli lovlig. Her ville ingen noensinne ha kommet på tanken om å forby sånt i utgangspunktet, dette er Italia. Italienerne bryr seg neppe heller, vant som de er til å bli forsøkt overkjørt av vespaer og små fiater overalt hvor de beveger seg. Dessuten er nok selfiestang farligere enn segway, tenker jeg, mens en kineser forsøker å stikke ut øyet mitt.

IMG_6537

Mye spennende i italienske bokhandler

is x

Slik kan man også se Pantheon – med en is i hånden

Bokhandlene i sidegatene er mørke og spennende. Jeg graver meg ned i hyller med filmbøker og spanske tegneserier på italiensk. En spontan bærepose kom på to hundre euro. Billig er det ikke i Roma. To små iskuler fra isbaren ved Pantheon koster femti kroner. Det er likevel utrolig godt å få kjempet til seg en plass på trappen rundt fontenen med en sitronsorbet og en jordbæris. Knærne skriker motvillig da jeg skal reise meg igjen. Vi har tråkket alle avenyene i to dager, det var liksom for komplisert å sette seg inn i busslinjene. Jada, selvsagt var vi inne i Pantheon også. Det åpne hullet i taket måler ni meter i diameter. 

Jeg gjentar, man blir veldig sliten av å være i Roma. Det kan være alle kulturinntrykkene, alle menneskene, de lange avstandene eller varmen. Ekstra sliten blir man i Vatikanet når man har brukt mye av dagen til å stå i kø på Petersplassen med innpåslitne guider og indiske vannselgere, Det er hundrevis av trinn, de virker som tusenvis, i trange passasjer for å komme opp i det Lonely Planet-guiden omtaler som «Peterskirkens luftige kuppel», Her det langt fra luftig og jeg må presse meg frem blant tyskere, polakker, spanjoler og japanere, det er uhorvelige mengder turister på veldig liten plass. Jeg klarer å få filmet plassen der nede ved å holde telefonen over hodet på de andre. Men flott er det. Enorme menneskemengder i det sixtinske kapell og en sterkt overpriset lunsj på Forsoningens Aveny avslutter vatikanbesøket denne fredagen. Joda, det hører med og det er et minne for livet, men Vatikanet kan oppleves som verdens mest masete sted. Vi er for mange om beinet her, Jeg avstår fra å kjøpe frimerker i disse Whatsapp-tider., noe jeg egentlig synes er litt synd.

Bydelen Trastevere minner om Prenzlauer Berg i Berlin, så her er det godt å være og litt mer tilpasset mine egne preferanser. Dette alternativ-distriktet er egentlig en rolig oase i forhold til resten av Roma. Du blir ikke så sliten her, kanskje fordi det ikke er noe du må gjøre her. Du kan sitte foran fontenen på Piazza di Santa Maria og leke med hundene og bli kjent med deres eiere. En av dem heter Rafa, han sjarmerer hele plassen – vi snakker altså om hunden, ikke eieren. Maten på Sabatini, restauranten ved siden av, viser seg dessuten å være både kjempegod og dyr. All maten i Roma er god og kjempedyr, det tror vi helt sikkert må være den fulle sannheten allerede etter to dager i denne byen. Og så er det overraskende få mennesker her i Trastevere på dagen. Guidebøkene oppfordrer oss til å ta middagen her på kvelden. Vi kjører en lukrativ omvendt taktikk.

Vespa - litt av mitt Roma

Vespa – litt av mitt Roma

I nærmiljøet rundt hotellet ligger det en meget bra uterestaurant som serverer gode retter fra en lang meny. Alle vinene på glass er gode (jeg prøvde dem alle), alt er bra her. Dessuten er det to minutter å gå til sengen. Det lille to stjerners hotellet har flatskjerm på rommet. Jeg har RAI UNO hjemme i Norge og synes den er i den lettere sjangeren, men her er den kanalen utelatt, kanskje er den for seriøs. I stedet minst tjue kanaler med Tv shop på italiensk, To missekonkurranser og en aerobickanal. En lokal nyhetskanal, du vet av den typen hvor reporterne bruker kameraet på mobilen med selfiestang når de rapporterer fra bilulykker. Flatskjermen bekrefter mine fordommer mot italienere. Det er nesten så Berlusconi lurer bak gardinene og luller meg i søvn. Jeg tenker at jeg elsker Roma.

 

 

 

 

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  2. september 2015

0 kommentarer

Tora Ørdal Mikkelborg. En debutant som røsker folk i ribbeina.

tora ørdal mikkelborg

En av våre debutanter i høst har blitt en såkalt «snakkis» rundt lunsjbordene her i forlaget: Denne Tora Ørdal Mikkelborg, er hun virkelig debutant? Det er da ikke mulig, hun virker som en svært erfaren forfatter? Sånt gjør en nysgjerrig. Novellesamlingen hennes, Ennå er det tid, er innkjøpt og under lesning. Sjelden har jeg lest noe så sterkt. Dette er en bok som røsker i deg. Forfatteren sier da også selv i et intervju med min kollega Anne Østgaard at hun «vil røske folk litt i ribbeina».

I denne boken møter vi kriser slik vi sjelden møter dem. Vi er vant til at media presenterer ressurssterke kjendiser som «snakker ut», mennesker som har kommet gjennom en krise og lever bedre enn noensinne. Tora Ørdal Mikkelborgs novelleunivers er ikke sånn. Personene hennes er de ulykkelige og de som står på siden, de plagede som vi bare ser glimt av til vanlig. Her er det heller ikke noe som er bearbeidet. Det er noe i møtet med disse personene som får leseren til selv å miste balansen.

«Dette er ikke behagelige tekster, men de griper leseren og gir oss mulighet til å utforske menneskelige erfaringer som vi normalt kanskje ikke har tilgang til.» GURO HAVREVOLD, FREDRIKSSTAD BLAD

Som anmelderen i Fredriksstad Blad skriver, dette er ikke […]

Les mer...

Skrevet av: Odd Karsten Krogh  20. august 2015

0 kommentarer

Bysommer. Poetisk i São Paulo.

sp paulista

Avenida Paulista.

En av disse fine julidagene, dro jeg på en liten midtukeferie. Til São Paulo, en av verdens største byer. Størst på den vestlige – og også på den sydlige – halvkule. Brasília kan være den egentlige hovedstaden i Brasil så mye den bare vil, Rio de Janeiro kan være byen alle drømmer om å se en gang i livet, men det er i São Paulo at det brasilianske miraklet virkelig har utfoldet seg. Og økonomi kan som kjent være viktig for byutvikling. São Paulo er ikke lenger bare størst, den er blitt noe mer.

Når man lander i São Paulo – denne gangen på den «lille» flyplassen Congonhas midt i byen – er noe av det morsomste selve innflyvningen. Man flyr jo gjerne over São Paulo en halvtimes tid uten at skyskraperutsikten endrer seg nevneverdig , byen har hverken begynnelse eller slutt. Her nede må det være et helvete å bo, tenker man der man titter ut over alle skyskraperne på høyre side. Så feil kan man ta. Flyet bestemmer seg for å stupe ned over skyskraperne og lande på en av rullebanene, som virker nøye avstemt til den minimumsdistansen en Airbus 319 trenger for å lande. Siden kineserne ikke har fått fart på lyntogene i Brasil ennå, betyr det at det lander et fullastet fly fra Rio her sånn cirka hvert femte minutt. Sånt blir det kaos av hvis det oppstår den minste lille forsinkelse. Og det gjør det ofte, siden Congonhas ofte er stengt i morgentimene på grunn av tåke. Jeg blir denne gangen flyttet frem til et tidligere fly i den berømte «Luftbroen», men ender opp med å ta av to timer etter det opprinnelige flyet mitt – etter at tre avganger ble slått sammen.

Innflyvning over São Paulo, sterkt forsinket.

Innflyvning over São Paulo, sterkt forsinket.

Men taxien suser avgårde på nybygd bymotorvei og vi er fremme ved Avenida Paulista på bare tyve minutter.  Uansett hvor mye man snur og vender på det og hvor mye São Paulo vokser i alle retninger, så er det Avenida Paulista som er São Paulos virkelige sentrum. Den store avenyen ligger på en slags åsrygg, altså øverst i sitt område. For over hundre år siden var dette alleen hvor alle de store herregårdene lå, med enorme hager og parker nedover på begge sidene av åsen. I dag har herregårdene lagt på seg opptil femti etasjer og hagene er forvandlet. På den ene siden av Paulista har vi i dag bydelen Jardins – hagene – som er det dyreste strøket i verden etter Manhattan. I lille Rua Oscar Freire, en gate som minner om Hollywood, ligger butikker du knapt har råd til å gå inn i, her handler de rikeste av de rike. Utenfor de dyre cafeene står det parkert Maserati og Bentley, sistnevnte med sjåfør. På den andre siden av Paulista ligger bydelen Bela Vista – fin utsikt. Dette var definitivt mindre fint inntil for ti år siden, nå har også dette området beveget seg oppover i hierarkiet. Men fremdeles er «Hagene» finere enn «Fin utsikt», selv om plassmangelen i São Paulos indrefilet nå gjør sitt beste for å viske ut skillet.

sp livraria cultura

Livraria Cultura er bare en av flere enorme bokhandler i São Paulo. Her kan du glemme storbyens stress i timesvis.

Til tross for den travle Fifth Avenue-følelsen man får oppe på avenyen, opplevelses dette som et godt sted å være. Her ligger det berømte MASP-museet, Trianon-parken med tropiske planter og klinende byborgere på benkene. Et par kultursentre. Kinoer, teatre, shopping i verdensklasse og store luksushoteller. Det er fire metrostasjoner på den 2. 5 km lange strekningen som utgjør Avenida Paulista. Og dessuten minst fire enorme bokhandler. På Livraria Cultura tilbringer jeg et par timer. Siden Cappelen Damm ennå ikke har utgitt noen guidebok om São Paulo, kjøper jeg boken Piecing Together São Paulo. De unge brasiliansk-amerikanerne Gabriel og Aron Lesser vokste delvis opp i São Paulo, delvis i USA. De utga tidligere i år en alternativ guidebok til denne en av verdens største megabyer, og det med vekt på det alternative og det bærekraftige som det så fint heter. Siden det er gått tredve år siden mitt første skrekkslagne møte med denne megabyen, tenker jeg at det kan være lurt med noen unge mennesker til å guide meg inn det nye São Paulo.

Min favoritt forblir likevel det eviggrønne Casa das Rosas, Rosehuset, et litteraturhus med uteservering midt ute i en stor rosehage. Selv for den som er mindre interessert i poesi er det godt å være her. I motsetning til Rio de Janeiro er det heller ikke for varmt til å sitte ute her i São Paulo. Luften er sannsynligvis forurenset, men det merker du ikke. Fra rosehagen på Avenida Paulista tar det rundt tre og en halv time (!) å kjøre ut til periferien av byen, hvor de voksende fattigstrøkene ligger som et pulserende belte. En bekjent av meg har bodd der i rundt tredve år, men kan fremdeles ikke veien hvis hun må kjøre selv. Hun er nødt til å ta bussen for å finne frem. Denne periferien, som jeg selv bare har fløyet over, skal visstnok alltid være i forvandling.

I denne byen kommer du deg raskt fra det ene til det andre. Metroen har hatt fungerende sperreporter og elektronisk billettsystem i flere tiår.

I denne byen kommer du deg raskt fra det ene til det andre. Metroen har hatt fungerende sperreporter og elektronisk billettsystem i flere tiår.

Jeg bestemmer meg for å starte neste dag et helt annet sted, nemlig i den japanske bydelen Liberdade. Den effektive metroen med elektronisk billettsystem og fungerende sperreporter tar meg hit på null komma niks. Det er kanskje litt trangt, men definitivt effektivt. Liberdade byr på en stemning som kan minne om Tøyensenteret en tidlig morgen. Gatelysene er formet som pagoder og det henger papirlykter der resten av São Paulo må nøye seg med halogen. Gamle menn sitter på dørstokkene og leser japanske aviser. Det lukter sånn asiatisk frukt som lukter råttent. Jeg roter meg inn i en bokhandel hvor alt er på japansk. Innehaversken spør – på portugisisk – om hun kan hjelpe meg med noe. Det kan hun jo ikke, her er alt helt gresk.

Japanerne kom til Brasil rundt 1908, da sistnevnte land hadde opphevd slaveriet og trengte ny arbeidskraft på kaffeplantasjene. Japanerne fikk bedre muligheter her enn i hjemlandet, de var arbeidsomme og flinke jordbruksarbeidere. Dessuten var de billigere – siden de var så små av vekst, fikk de dårligere betalt enn sine europeiske kolleger. Med minst halvannen million japanere i Brasil er dette den største japanske kolonien utenfor Japan. De utgjør kanskje det nærmeste Brasil kommer en distinkt innvandrergruppe på grunn av utseendet og språket. La oss hurtig tilføye at også japanerne snakker perfekt portugisisk og på nesten alle måter er blitt veldig brasilianske på de hundre årene de har bodd her. Matmessig har sushi forlengst satt sitt preg på Brasil. I São Paulo får du antagelig den beste sushien i verden etter Tokyo. Og den beste pizzaen i verden etter Napoli. For São Paulo er også den største italienske byen i verden utenfor Italia.

Det tar da også bare noen minutter å gå bort til den store katolske katedralen Sé, hvor Brasil ser latinsk ut igjen. Plassen foran den staslige kjempekirken syder av liv. Det er mange uteliggere her i det gamle sentrum, en sjeldenhet i Brasil, som har forsøkt å renske opp i storbyenes prestisjestrøk. I alle land, og særlig i land med skjev fordeling, synes man at fattigdom er best når den ikke synes. Men her i landets økonomiske muskel synes den – og kontrasten blir veldig stor.

Luz-stasjonen i São Paulo ble bygget etter IKEA-prinsippet. Laget i Glasgow og skrudd sammen her litt lenger syd.

Luz-stasjonen i São Paulo ble bygget etter IKEA-prinsippet. Laget i Glasgow og skrudd sammen her litt lenger syd.

Å gå rundt i São Paulos gamle sentrum er interessant, her lå verdensdelens høyeste hus en gang på 1930-tallet, her er det sydende liv rundt lunsjtider, men ikke på kvelden. Litt lenger opp i byen, to metrostasjoner unna, finner vi den gamle jernbanestasjonen Luz. Den ser ut som den er britisk, noe den visstnok også er. Bygget opp i Glasgow og fraktet hittil den andre siden av verden. En gang var klokketårnet høyt og symbol på velstand. I dag går det fremdeles noen lokaltog til Luz-stasjonen og bygningen er fremdeles staselig der den skinner mot den tropiske parken med europeiske skulpturer på en andre siden av veien. Det er dette som er Brasil – umiskjennelig tropisk og umiskjennelig europeisk på samme tid.

I den nederste enden av Luz-stasjonen befinner det seg et nyskapende museum. Museet for det portugisiske språk har sin selvsagte plass her i verdens største portugisisk-talende by (du ville bli forbauset over hvor langt nede på den listen Lisboa ligger). Museet er blitt kjent for sin nyskapende bruk av teknologi i litteraturformidlingen. Utstillingene skifter ofte og vi er så heldige å få med oss en poesifestival. Poesien, dette litteraturens stebarn som ingen interesserer seg noe særlig for, har fått et kraftig løft her i São Paulo. Og det først og fremst på grunn av måten den formidles på og ved å inkludere folket selv.

Museet for det portugisiske språk. Bak His Master's Voice-røret skjuler det seg en video med diktopplesning

Museet for det portugisisike språk. Bak His Master’s Voice-røret skjuler det seg en video med diktopplesning

Etter et besøk på dette museet føles det naturlig å fortsette med graffiti. På tyve minutter tar metrôen oss til en helt annen kul kant av byen, til Vila Madalena. Her kan man nyte gatekunst og en pizza, som jo også er en av São Paulos spesialiteter. Det er egentlig utrolig godt å være i São Paulo. I hvert fall i de rikere bydelene. Da jeg skal ut med noen gamle São Paulo-bekjente på kvelden, det er tyve år siden sist, blir jeg minnet på at skillet mellom bydelene «Fin utsikt» og «Hagene» har noen fordeler fremdeles. Vi spiser middag på Violeta på fiffegaten Rua Augusta, men på gal side av Avenida Paulista. Ikke uten grunn. Her bor det nemlig færre innflytelsesrike borgere og protestene mot nattåpne utesteder har ikke fått like stort gjennomslag ennå. Det er her, på en stappfull nattcafé i Rua Augusta at jeg innser hvor morsomt det kan være i Vestens virkelig store byer. Hele døgnet.

sp nattservering

Nattservering og fullt hus kl. 0200 i São Paulo.

 

 

Les mer...