Redaktør Ellen Seip

Ellen Seip ønsker å utgi bøker som kan gi barn store leseopplevelser mens de fremdeles har et åpent sinn.

Hun leste alle slags bilder før bokstaver. Hennes forfattere og illustratører har fått en drøss med priser, og hun ønsker å gi barn store leseopplevelser. Møt redaktør Ellen Seip.

– Jeg har alltid vært interessert i bildebøker og synes det er veldig spennende å jobbe med møtet mellom tekst og bilder. Jeg ønsker å utgi bøker som kan gi barn store leseopplevelser mens de fremdeles har et åpent sinn, forteller Ellen.

Ellen Seip er redaktør for norske skjønnlitterære bildebøker, og jobber med profilerte forfattere og illustratører som Stian Hole, Gro Dahle, Erlend Loe, Anna Fiske, Bjørn Rørvik, Svein Nyhus, Øyvind Torseter, Fam Ekman, Rune Johan Andersson og mange flere.

Sammensatt gruppe
Det er ikke lett å bestemme målgruppen for Ellens bøker. Mange kan passe for flere aldersgrupper og flere kan leses som kunstbøker.

Barn og ungdom er en sammensatt gruppe. De liker forskjellige bøker. Mange vil si at de liker spennende bøker. Men hva som er en spennende bok er forskjellig fra person til person. Det viktigste er å gi barn variasjon både i tekst og bilder og at de får en leseopplevelse. Jeg liker ikke å kategorisere alle bøker, forteller Ellen.

Da Ellen selv var barn var favorittene Alice i eventyrland, Det blåser på månen, Den hemmelighetsfulle hagen og Den lille hvite hesten.

– Det er bøker jeg har hatt med meg siden jeg var liten. Før jeg kunne lese ord «leste» jeg også alle slags bilder. Jeg husker spesielt en utrolig vakker utgave av Bibelen som farmor hadde. Det er nok der jeg hadde min største bibelopplevelse, sier Ellen.

Variasjon og dristighet
I de nitten årene Ellen har jobbet i forlag, har det skjedd svært mye på bildebokfeltet. Den tekniske siden av produksjonen har gått gjennom en liten revolusjon, og det har kommet usedvanlig mange flinke bildebokkunstnere.

– I Norge har vi stor variasjon når det gjelder bildeuttrykk. Bildebøkene våre blir lagt merke til i andre land på grunn av dristighet både i illustrasjonsform og tematikk, sier Ellen.

Men til tross for et mangfold av utgivelser innenfor bildebokfeltet, er det også utfordringer: Nye medier og et stort marked hvor mer kunstneriske og enkeltstående bøker skal konkurrere med billige massemarkedstilbud.

Det er veldig viktig at de gode støtteordningene fra Kulturrådet fortsetter, sier Ellen.

Illustratør vs forfatter
Redaktøren er bindeleddet mellom forfatter og illustratør, men hva som må gjøres varierer fra utgivelse til utgivelse. Det viktigste er at alle finner sin samarbeidsform og at redaktøren styrer prosjektet godt.

– En del både skriver og tegner selv. Da går ofte tekst og tegning parallelt og det er mye kontakt med redaktør. Når det er to som lager en bok sammen er det som oftest teksten som kommer først. Så diskuterer forfatter og redaktør hvilken tegner vi skal spørre om å illustrere. Tegneren lager en del skisser som han/hun sender til forfatter og redaktør. Etter at de er godkjent har tegneren ganske frie tøyler. Mange sender tegninger etter hvert. Andre vil helt vente til det meste er ferdig. Noen forfattere og tegnere har mye kontakt under prosessen og andre nesten ikke. Tegneren kan ofte komme inn og foreslå endringer i teksten dersom noe fungerer bedre dersom det bare er på bildet, forteller Ellen.

– Ulike måter å samarbeide på er både spennende og utfordrende. Men i vår digitale tid er det ikke noe problem dersom tegneren bor i Canada og forfatteren i Oslo, heldigvis.

Rollen som formidler
Formidlernes rolle når det gjelder barne- og ungdomsbøker er svært viktig, framholder Ellen.

– Barnebøker får mindre oppmerksomhet enn bøker for voksne. Derfor har formidlerne en stor oppgave. Barn kjøper som regel ikke bøker selv, og den beste måten for dem til å vite om bøker på er andre barn som forteller om den, eller lærere/bibliotekarer. Voksne vet heller ikke mye om barnebøker, og er ganske prisgitt bokhandlerpersonalet. Gode formidlere er gull verdt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingunn Lindborg
Er digital rådgiver i forlaget. Har vært i bokbransjen bestandig, vil blogge om den, og om bøker selvfølgelig.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *