Gratulerer med NBUs debutantpris 2014 og splitter ny bildebok, Kaia Dahle Nyhus!

Kaia dahle nyhus_collage
Kaia Dahle Nyhus har for «Vil du høre en hemmelighet?» mottatt NBUs debutantpris «Trollkrittet» 2014. Akkurat samtidig utgis andreboka hennes «Pappaer overalt». Foto: Privat

(Kaia Dahle Nyhus vant i helgen NBUs debutantpris Trollkrittet for Vil du høre en hemmelighet? som utkom høsten 2014. Les juryens begrunnelse i eget innlegg, red.anm.)

Kaia, du er et ungt, men ikke ubeskrevet blad. Mange kjenner deg godt, gjennom bøkene du har laget med din mor, Gro Dahle. Håpe, sa gåsa fra 2011, Jeg kunne spise en ku fra 2012, og ikke minst Krigen fra 2013.

Men nok om den gode mora di. Nå skal det handle om deg.

Jeg arvet deg fra en annen redaktør, «litt uti arbeidet» med det som skulle bli din første bok. Jeg tror jeg må formulere det sånn, litt uti arbeidet med din første bok. For da du og jeg begynte vår dialog, så trodde vi begge at du var «ganske langt i arbeidet med din første bok». Egentlig var du nok litt frustrert over at utgivelsestidspunktet for debuten din hadde blitt utsatt, til våren 2015.

Og våren 2015 – altså nå – kommer den også. Det er bare det at boka du skulle debutere med, ikke ble boka du debuterte med. Det ble en annen. Det ble Vil du høre en hemmelighet? – boka som sneik i køen og ble utgitt forrige høst.

I fjor vinter sendte du en mail. Den hadde et vedlegg. Du skrev at det var en bildebok du hadde jobbet med, i forbindelse med at du studerte ved Konstfack i Stockholm. Lærerne hadde blitt begeistret, i den grad at de maste på at du måtte sende den til et forlag.

Vil du høre en hemmelighet_nøkkel
Fra «Vil du høre en hemmelighet?». Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus

To dager senere var du antatt, med boka ingen på Cappelen Damm hadde visst at fantes. Og den ville vi gi ut allerede til høsten. Altså halvåret før den bildeboka du egentlig skulle debutere med.

Vil du høre en hemmelighet_kjærlighetsbrev
Fra «Vil du høre en hemmelighet?». Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus

Jeg kan ikke huske at du endret noe særlig på materialet du sendte. Alt var på plass. Men vi ble raskt enige om at du skulle lage fire ekstra oppslag, som nok gjorde noe med både dynamikken og helheten. En helstøpt og vellykket bildebok, som bekreftes ved tildelingen av NBUs debutantpris «Trollkrittet».

Vil du høre en hemmelighet_lommelykt
Fra «Vil du høre en hemmelighet?». Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus

Men det var dette med rekkefølgen på bøkene dine. Du feires for en bok som ganske enkelt sneik i køen! Debuten din skulle jo ha vært den boka som kommer nå i vår, Pappaer overalt.

PappaerOveralt_Materie_Low 5
Fra «Pappaer overalt». Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus

Også Pappaer overalt begynte som et eksamensprosjekt. Mye virket å ha kommet langt, spesielt illustrasjonene. Men så begynte teksten å vri seg i nye retninger. Og når teksten nå hadde forandret karakter, så måtte illustrasjonene omarbeides. De fortalte ikke lenger den historien du hadde nå. Ikke lenge etter mailet du noen helt nye karakterer, i en annerledes stil. Spesielt koloritten var radikalt endret. Jeg jublet, og du ble enda mer inspirert. Og så tegnet du deg gjennom alt på nytt.

PappaerOveralt_Materie_Low 13
Fra «Pappaer overalt». Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus

Er det slik en debutant jobber?

Ikke alle.

Er det slik en gratulasjonstale bør være, å snakke om en annen bok enn den som feires?

Ikke alltid.

PappaerOveralt_Materie_Low 17
Fra «Pappaer overalt». Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus

Saken er den, at når du nå gjøres stas på, så syns jeg like godt vi skal feire to bøker, ikke bare debuten. De hører på mange måter sammen. For det som er bak gavepapiret jeg holder i hånda her, er ikke hva som helst – det er den nye bildeboka di, Pappaer overalt, som kom på lager for få dager siden.

Gratulerer så mye med debutantprisen, Kaia, og gratulerer med bok nummer 2! Du fremstår som en stilsikker og original bildebokskaper det kommer til å bli en opplevelse å følge videre.

Bla i Vil du høre en hemmelighet? på skjerm:

Geir Nummedal
Geir Nummedal er seniorredaktør i barne- og ungdomsbokredaksjonen.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *