En berättelse om Robinhund

Alice_det var ikke jeg_collage
Illustratør og debuterende forfatter Alice Lima de Faria er aktuell med bildeboka Det var ikke jeg! sa Robinhund – en fortelling de aller fleste barn vil kjenne seg igjen i, om det å få skylden for noe man ikke har gjort, iallfall ikke med vilje. Med varme og empati beskriver boka Robinhunds oppfatning av virkeligheten, uten å skjele til voksnes fornuft og korrigeringer.

Den här boken bygger på ett hopkok av minnen, händelser och rent hittepå, men det var en händelse för ett tag sedan som fick mig att börja fundera över det här med barn i grupp, och som gjorde att jag valde att placera berättelsen i en barnehage.

En liten kille jag känner skulle börja förste klass härom året. Han är en väldigt ivrig liten kille. Han är ivrig när han går, ivrig när han pratar och ivrig när han leker. Han är också väldigt snäll och omtänksam. Men när han blir arg, så blir han så väldigt arg. Det svartnar helt för honom. Och han slår vilt omkring sig. Den som står för närma kan få sig en lusing. Efteråt, när han har lugnat sig, blir han nästan alltid ledsen. Ledsen på sig själv. Besviken för att han inte kan besinna sig, och ledsen över att han kanske slog till någon. Så det slutar ofta med att han går en runda och säger förlåt.

Den dagen skolan skulle börja gick han iväg med sina ivriga små steg. Extra ivriga just denna dagen eftersom det var hans första dag i skolan. Men på rasten blev han så där arg han inte får lov att bli. En tredjeklassare hade fattat intresse för pojken. Han hade snabbt fattat att här var det en liten försteklickare med en öm punkt. En som har kort stubin. Och så hade han börjat irritera den lilla killen. För visst är det roligt att se när någon spricker? Irriteringen slutade abrupt av att tredjeklassaren fick en sten kastad i pannan och fick köras till legevakten och sys.

Det som förundrade mig mest med den händelsen var att de vuxna var så förvånade över att något sådant kunde ske. De förvånades över att den lilla killen blev så väldigt arg. Och de var helt oförstående för vad som kunde ha triggat händelsen. Tredjeklassaren var ju ett sådant snällt och lugnt barn. Han kunde omöjligt ha börjat bråka med någon. Det blev en lång förlåt runda för den lilla killen den där första dagen på skolan.

Alice Lima de Faria
Alice Lima de Faria (f. 1968) hadde stor suksess med illustrasjonene til Rumpemelk fra Afrika, med tekst av Erlend Loe. Hun er norsk-svensk scenograf og illustratør og er bl.a. utdannet ved Högskolan för Design og Konsthantverk og Danmarks Designskole. Det var ikke jeg! sa Robinhund er hennes debut som forfatter.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *