Gro Dahle og Svein Nyhus’ bok, Sinna mann, solgt til Kina

Fra omslaget til Sinna mann av Gro Dahle og Svein NyhusFra omslaget til Sinna mann av Gro Dahle og Svein Nyhus
Gro Dahle og Svein Nyhus. Foto: K. Sjøwall
Gro Dahle og Svein Nyhus. Foto: K. Sjøwall

Gro Dahle og Svein Nyhus bildebok, Sinna mann (2003), er solgt til Kina. Dette er en stor begivenhet. Sinna Mann, og mottagelsen av den, er blitt betegnet som en kunstnerisk seier for ekteparet Dahle/Nyhus.

I boken møter vi lille Boj. Gjennom ham blir vi kjent med en pappa og ektemann som slår. Dette er en sterk, flott og modig bok som har nådd langt utover det tradisjonelle barnebokmarkedet, og har etablert seg som en viktig bok også for psykologer, familierådgivere og andre som arbeider med barn og familier i krise – og med voldelige menn. I 2009 hadde animasjonsfilmen Sinna mann, premiere. Filmen er hedret med hele 43 priser og fikk angivelig selveste Kong Harald til å gråte. At et land som Kina velger å utgi akkurat denne boken, må sies å være nærmest sensasjonelt. Nedenfor et sitat fra en artikkel i Fædrelandsvennen (2009), som setter tematikken inn i en samfunnsmessig sammenheng og viser hvor viktig både boken og filmen er:

SINNA MANN«Når far er farlig
Hvorfor er pappa så sint? tenker Boj. Kanskje er det min skyld, tenker Boj. Skal bli snillere. Skal bli flinkere. For femte året på rad har Norge blitt kåret til verdens beste land å bo i. Ikke alle opplever det slik. Mange barn kjemper seg gjennom en hverdag preget av utrygghet og engstelse. Opprivende hendelser i hjemmet ødelegger deres psykiske helse. Mens Norge har…tronet. …på toppen av listen over verdens beste samfunn å leve i, har antallet henvendelser til politiet om familievold økt dramatisk. Med bakgrunn i tall fra Justisdepartementet er det grunn til å anta at 1000 kvinner og dobbelt så mange barn rammes av familievold hver uke. Trolig er mørketallene store, og anslagene for lave. De fleste barna er under 15 år – mange i førskolealder..»

 

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *