Svein Nyhus blir satt pris på. Mottar høythengende æresstipend på 100 000

En beæret Svein Nyhus mottar Norsk illustrasjonsfonds æresstipend fra juryleder Bjørn Ousland under åpningen av hundreårsutstillingen i Tegnerforbundet i Oslo 8. april 2016. Foto: Egil Nyhus

Tegneren og barnebokforfatteren Svein Nyhus (født 1962) mottok nylig Norsk illustrasjonsfonds æresstipend. Stipendet, som er på 100 000 kroner, ble delt ut under feiringen av Tegnerforbundets 100-årsjubileum i Oslo 8. april 2016. Juryen har lagt vekt på den anerkjente kunstnerens årelange arbeid som illustratør, ikke minst av prisbelønte barnebøker.

Hans hittil siste bok, Akvarium, er et samarbeidsprosjekt med forfatterkona Gro Dahle. Akvarium ble tildelt Kritikerprisen for beste barnebok 2014. Tildelingen begrunnes også med «Sveins raushet og inkludering av alle i miljøet, Bildebokskolen på egen blogg hvor han deler erfaring og tips, og ikke minst den store innsatsen på Wikipedia, der Svein har lagt ned tusenvis av timer med å legge ut illustrasjonsrelaterte artikler». Her i forlaget er det jubel og brus over at den fantastiske illustratøren og trivelige mannen blir satt så stor pris på. Vi gratulerer!

Her er juryleder Bjørn Ouslands tale under utdeling av Æresstipendet:

To glade gutter, Svein Nyhus t.v. og juryleder Bjørn Ousland. Foto: Ingjerd Sandven Kleivan, Tegnerforbundet
To glade gutter, Svein Nyhus t.v. og juryleder Bjørn Ousland. Foto: Ingjerd Sandven Kleivan, Tegnerforbundet

«Norsk illustrasjonsfonds æresstipend
tildeles personer som har gjort en stor innsats for illustrasjonskunsten på det kunstfaglige eller kunstpolitiske området, utadvendt, eller innad i organisasjoner. Stipendet deles ikke ut hvert år og kan ikke søkes. På 26 år har det blitt tildelt 12 æresstipend. Dette er mer enn et stipend, det er en utmerkelse som skal henge høyt. Å finne den ene personen som fortjener dette stipendet akkurat i år, når Tegnerforbundet runder 100 har vært en spesiell utfordring. Det finnes jo flere gode kandidater som har jobbet for faget i mange år. Noen kan føle seg forbigått, spesielt når vi har funnet fram til en, i denne sammenheng, relativt ung stipendmottaker. Imidlertid var juryen, Norsk illustrasjonsfonds styre, helt samstemte når dette navnet ble lansert og vi begynte å nøste opp i vedkommendes innsats. Personen er en meget dyktig og prisbelønt utøver av illustrasjonsfaget. En av de aller ypperste vi har her i landet, som lager bøker som blir oversatt i hele verden.

En som stadig eksperimenterer med nye uttrykk og teknikker,
(men som (…) aldri blir helt fornøyd selv, kanskje det er nettopp derfor vedkommende stadig fortsetter å utvikle og forbedre seg.) Men det er ikke først og fremst dette vi  verdsetter her i dag. Vi har i denne sammenhengen lagt vekt på innsatsen personen har gjort utover arbeidet som illustratør. For å holde på spenningen en stund til, tenker jeg at det nå kan være riktig å gå over til å bruke det relativt utskjelte pronomenet ”hen” om stipendmottakeren,

Hen er en usedvanlig trivelig og sosial person,
og vi møtes ofte på forlagsfester eller andre sosiale sammenkomster. Det kan imidlertid by på problemer å få snakket med vedkommende, fordi hen ofte løper rundt på leting etter en nyetablert og ukjent illustratør som hen har hørt skal befinne seg i lokalet. Hen er veldig opptatt av å inkludere disse som kjenner få i miljøet, få de til å føle seg hjemme og verdsatt, presenterer og spleiser dem med eldre kolleger, påser at ingen føler seg utenfor. Som fagutøvere kan de fleste av oss føle at vi vil ha noen hemmeligheter. Jeg vil kanskje vokte på spesielle teknikker eller det jeg tenker er geniale tegnetips som gjør at akkurat mine illustrasjoner får et særpreg og skiller seg ut. Det æresstipendiaten gjør er derimot å dele absolutt alt av gode råd og erfaring.

Gjennom bloggsiden sin viser hen punkt for punkt hvordan illustrasjonene er blitt til,
fra første skisser og ideer til ferdig arbeid, med gjennomgang av teknikker enten på papir eller smarte triks i Photoshop. På tegnebloggen finner vi tanker rundt konkrete oppdrag  samt det å illustrere generelt.En gullgruve for oss som vil lære mer og bli inspirert. Prøver jeg å google mitt eget navn, vil Wikipediaartikkelen om meg selv alltid være oppdatert om mitt virke som illustratør og alle opplysninger stemmer. Dette gjelder også for nær sagt alle illustratører som er aktive i Norge. Dette gjør at hele faggruppen blir mer synlig.  Den informasjonen viser seg meget viktig der illustratører trenger referanser for ulike jobber og vil være ekstremt nyttig for forskere og journalister som dekker faget. I tillegg blir det lagt ut en mengde artikler om teknikker, kunsthistorie, begreper osv, samt billedreferanser som gjør Wikipedia mer anvendelig som research-verktøy for oss. All denne informasjonen finner ikke veien ut på nettet på egenhånd.  Noen, en bestemt person, bruker masse av sin fritid og energi på å samle fakta og legge dette ut og oppdatere disse artiklene. Vi har fått informasjon om at mottakeren av Norsk illustrasjonsfonds æresstipend 2016 har brukt rundt 10 000 timer siden 2005 på dette viktige arbeidet, uten å få betalt eller signere artiklene i eget navn. I sannhet en stor innsats gjort av en sann idealist. Alt dette gjør at juryen vil påstå at ingen har gjort mer for illustrasjonsfaget i Norge det siste tiåret eller så enn hen … eller, nå kan vi si han. Vi har den glede å tildele Norsk illustrasjonsfonds æresstipend 2016  på kr 100.000  til Svein Nyhus.

Gratulerer!»

Svein Nyhus er i godt selskap. Disse har mottatt Æresstipendet tidligere:
1991  Fredrik Matheson
1992  Borghild Rud
1993  Hans Gerhard Sørensen
1994  Ørnulf Ranheimsæter
1995  Olav Mosebekk
1996  Fredrik Stabel
1999  Oscar Reinert Olsen
1999  Hans Normann Dahl
2002  Ingrid Jangaard og Odd Ousland
2003  Finn Graff
2008  Ingerlise Kongsgaard
2014 Bjørg Omholt

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *