Kjære Maya. Om inspirasjonen til karakteren Maya i Snarveien

Ingeborg Eliassen: SnarveienIngeborg Eliassen: Snarveien
Karakteren Maya i Ingeborg Eliassens "Snarveien" er bl.a. inspirert av "StoreMaya" i den rosa nattkjolen på fotoet til venstre, tatt en morgen på Senja for over 30 år siden.

Kanskje jeg må skrive kjære StoreMaya?

Folk pleier å spørre meg: Hvor henter du inspirasjon til skrivinga?

Ingeborg Eilassen: Snarveien
Ingeborg Eliassen har skrevet sjarmerende og gjenkjennelige Snarveien, hvor bestefar skal følge Maya i barnehagen. Bestefar er ikke akkurat kjent i nabolaget, så Maya viser vei. Først går vi sånn, og så sånn, sier hun og strekker ut armen. Bestefar lurer av og til på om det ikke er den andre veien de skal, men Maya er trygg i sin sak, og selv om det kanskje tar lengre tid enn det pleier, blir veien til barnehagen både spennende, fin og uvanlig hyggelig. Åshild Irgens står for de herlige illustrasjonene i boka.

– Overalt.

Men ofte oppdager jeg ikke sammenhengen før etterpå. Jeg ville at jenta i Snarveien skulle ha et indisk navn. Jeg fant mange vakre navn. Nesten som foreldre gjør når de skal få et nytt barn, leita jeg etter det riktige navnet. Jeg måtte finne det navnet som passer til akkurat dette barnet i akkurat denne boka. Det ble Maya fordi det er mykt og sterkt på samme gang – og fordi det både er norsk og indisk.

Det er du som står i den rosa nattkjolen. Ikke alle hadde rukket å kle på seg. De store ungene hadde stått tidlig opp for å se hvordan fugleungen hadde det. De hadde funnet den dagen før. Da satt den nesten urørlig på verandaen og blunka med øynene. Den levde og var nok skada siden den ikke fløy sin vei. Om morgenen var den død.  Når du, Maya, leser Snarveien for dine barn, vil du se at selv om dette minnet fra en sommermorgen på Senja for mer enn 30 år siden, har inspirert meg til å skrive om fuglebegravelse, så har den blitt veldig forskjellig. Takk for at jeg fikk låne navnet ditt, Maya.

Bla i Snarveien her:

 

Ingeborg Eliassen

Ingeborg Eliassen (f. 1953) fra Nordland ga ut sin første barnebok i 1979. Siden den gang har hun skrevet skuespill, dikt, sangtekster og monologer til begeistring for både kritikere og publikum.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *