Fjodor – portrett av en rampete torsk

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. PedersenBøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Mange barn har lært seg – og hatt stor glede av – å lese i selskap med Fjodor, og nå har flere av de lettleste, morsomme historiene fått nye illustrasjoner av Morten N. Pedersen, og er samlet i én bok. Forfatter Pål H. Christiansen gir oss her et portrett av den slu, men likevel elskelige fisken.

Fjodor er ingen hvilken som helst torsk. Han er en sånn fisk som krever hundre prosent oppmerksomhet og ikke tar fem øre for å snurre deg rundt lillefingeren.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
I samleboka Sommeren med Fjodor er det mange historier å glede seg til for lesehungrige barn i alderen 5-9 år. Forfatter Pål H. Christiansen utgav sin første bok om Fjodor i 2006.

En dag i begynnelsen av sommerferien til Palle kommer pappa hjem fra jobben sin ute i havet med et vanskelig tilfelle i kontorvesken: Noen har satt på finnene til torsken Fjodor feil vei, for når han skal svømme til venstre, svømmer han til høyre, og når han skal svømme rett frem, svømmer han bakover. Han må sporenstreks skrus fast til høvelbenken hjemme på verkstedet og fikses – med sag, hammer, tang, limbånd og saks.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Fjodors finner må fikses! Illustrasjon: Morten N. Pedersen

Fjodor og Palle

Slik starter det litt trøblete vennskapet mellom Fjodor og Palle. Palle får jobben med å passe på at Fjodor holder seg litt i ro på sofaen mens pappa drar ut på jobb i havet igjen. Det skal vise seg å bli en vanskelig oppgave.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Ikke så lett å få Fjodor til å holde seg i ro på sofaen. Illustrasjon: Morten N. Pedersen

For Fjodor er ingen hvilken som helst torsk. Han er en sånn fisk som krever hundre prosent oppmerksomhet og ikke tar fem øre for å snurre deg rundt lillefingeren. Han knuser gladelig sparebøssen din og går på restaurant og sløser bort pengene på mat han ikke gidder å spise opp.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Fjodor feier Palles sparegris i gulvet med et knas! Illustrasjon: Morten N. Pedersen

Juger gladelig

Han er heller ikke så nøye i sin omgang med fakta – det viktigste er de passer inn i hans verden her og nå. Derfor juger han gladelig om at halve torskefamilien hans er spist opp av den glupske Halvor Hai – for å få litt sympati – mens de alle lever i beste velgående ute i havet.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Bursdagsfeiring for Fjodor. Selv Victor Hval og Halvor Hai svinger seg. Illustrasjon: Morten N. Pedersen

Mangel på impulskontroll?

En psykolog vil sikkert kunne dra et par saftige diagnoser opp av skuffen og tre dem ned over snuten på Fjodor, men vi nøyer oss med å konstatere at den stakkars fisken nok mangler litt impulskontroll. Det er ikke snakk om å telle til ti før Fjodor lar en innskytelse eller følelse ta styringen, for å si det slik. Samtidig er han ikke så lite beregnende – slu og sleip som en ål.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Byturen går ikke helt som planlagt. Illustrasjon: Morten N. Pedersen

Kjenner vi ikke alle noen som ligner litt på Fjodor en gang i blant? Barn jeg snakker med har nok opplevd en lillebror eller søster som er litt Fjodor nå og da, ja. Til og med voksne kan lukte litt av fisk en gang i blant, får jeg høre.

Kjenner vi ikke alle noen som ligner litt på Fjodor en gang i blant?

Når jeg er ute og snakker med skoleklasser er det forresten alltid en elev som påpeker at fisker kan da ikke snakke! Eller hvordan kan fisker være på land, egentlig?

Dette kunne selvsagt bragt en forfatter langt opp i et hjørne om han ikke hadde vært forberedt. Derfor svarer jeg som sant er: Selvfølgelig kan fisker snakke! Har du aldri møtt en fisk som kan snakke? Er det noen her som har møtt en fisk som kan snakke, kanskje?

Det er det alltid. Og da er vi ferdige med den saken.

Kan ta ansvar når det trengs

Palle og Fjodor blir gode venner etter hvert. Det viser seg nemlig at Fjodor også har mange gode kvaliteter. Han er morsom og sosial og ønsker egentlig å bli akseptert og å høre til. Han kan ta ansvar når det trengs, selv om fiskelukten ofte kommer i veien.

Bøkene om Fjodor av Pål H. Christiansen. Illustrasjoner: Morten N. Pedersen
Det kan også være veldig gøy å være sammen med Fjodor! Illustrasjon: Morten N. Pedersen

Man kan trygt si at Palle og Fjodor er veldig forskjellige. Palle er en mer beskjeden fyr som ikke utfordrer så mange grenser. Men så lever han tross alt i en temmelig ukonvensjonell familie der pappa er fiskereparatør som farter rundt under havets overflate uken lang. Mamma er flyvertinne på ruter til det fjerne Østen, en mamma som gjerne hopper ut i fallskjerm for å få noen timer ekstra med familien.

Det Palle skal lære seg er å sette grenser for den rampete torsken og slå seg litt mer løs. Fjodor må lære seg å bli satt grenser for og å ta ansvar. Da kan man ha det veldig gøy sammen selv om man er forskjellige!

 

Pål H. Christiansen

Pål H. Christiansen (f. 1958) er oppvokst i Oslo, nå bosatt i Bærum. Han utga sin første barnebok "Fjodor går bananas" i 2006, og siden har det blitt mange bøker om den rampete torsken. Christiansen skriver også romaner for voksne.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *