Tooji Keshtkar om Taki og bestemor:

Taki – nøkkelbæreren

Tooji: Taki og bestemorTooji: Taki og bestemor
Tooji Keshtkar er artist, programleder og barnevernspedagog, i tillegg til å være forfatter og illustratør. Hans første bok, Taki og bestemor, utkom i 2015, og nå er han aktuell med bok to i serien, Taki og bestemor: Høvding Pibo. Taki er en gjenkjennelig, vilter, men også sårbar jente, og gjennom henne vil Tooji vise barna det brede spekteret av følelser alle mennesker har i seg, og at det er en positiv ting å bli bedre kjent med alle disse følelsene.

Karakteren Taki i serien Taki og bestemor er inspirert av alle barna jeg har møtt på min vei. Alle de barna som jeg visste at kom til å stå overfor mange vanskelige situasjoner i livet, som jeg skulle ønske jeg kunne være der for å hjelpe. For livet er til tider både tøft og skiftende.

Tooji Keshtkar: Taki og bestemor
Taki kan bli skikkelig sint! Her i bok to, Taki og bestemor: Høvding Pibo. Les mer om serien Taki og bestemor og kjøp boka på cappelendamm.no. Illustrasjon: Tooji Keshtkar

Jeg skapte Taki på bakgrunn av minner fra min egen oppvekst og det barnet som jeg fortsatt bærer i meg. Den uredde, dramatiske, ustoppelige og sårbare. Det modige barnet som kunne greie alt, og hadde en urokkelig idealist i seg.

Tooji Keshtkar: Taki og bestemor
Taki får ofte hjelp av bestemor, som dukker opp når Taki trenger det mest. Illustrasjon: Tooji Keshtkar
Tooji Keshtkar: Taki og bestemor
I eventyret bestemor forteller i Taki og bestemor: Høvding Pibo blir Takis bamse Pibo til Høvding Pibo. Når Pibo var glad, var det sol. Når han var lei seg, begynte det å regne. Illustrasjon: Tooji Keshtkar

 

Vi skal alle bli voksne og bli møtt med krav om å tilpasse oss og opptre på bestemte måter. Samtidig bærer vi alltid med oss barnet. Barnet med sin sårbarhet. Barnet med sin styrke. Og ikke minst, barnet med sin gradvis voksende visdom. Når lærer vi da å være mennesker, og hvor lærer vi det? Når lærer vi å takle motgangen livet gir oss?

For å være der litt for barna, har jeg lyst til å gi dem Taki. På en gjenkjennelig og hverdagslig måte viser hun – og historiene om henne – dem at alle mennesker har et bredt spekter av følelser inni seg, og at dette er en positiv ting.

Tooji Keshtkar: Taki og bestemor
Taki er også sårbar. Illustrasjon: Tooji Keshtkar

Ulike følelser noe positivt

Ettersom årene har gått og jeg snart fyller et rundt tall, merker jeg at det ikke handler om å være på et idyllisk sted konstant, men å ha en balanse i meg og med meg, for å kunne takle situasjonene og følelsene livet bringer med seg. Dette i form av «nøkler» jeg har fått i arbeidet med meg selv som menneske i samspill med verden rundt meg. For det er med verden rundt meg jeg eksisterer, enten jeg vil eller ikke.

Tooji Keshtkar: Taki og bestemor
Illustrasjon: Tooji Keshtkar

LES OGSÅ:
Debutantintervju med Tooji
Tooji debuterer som forfatter

Så for å være der litt for barna, har jeg lyst til å gi dem Taki. På en gjenkjennelig og hverdagslig måte viser hun – og historiene om henne – dem at alle mennesker har et bredt spekter av følelser inni seg, og at dette er en positiv ting. Det er fint å bli kjent med de ulike følelsene man kan ha som menneske, og det er helt OK at følelsene svinger. Man kan si at Taki bærer med seg noen viktige «nøkler», og jeg håper at hun kan være en god guide og nøkkelbærer for barna som møter henne der ute.

Tooji Keshtkar: Taki og bestemor
Taki lyser opp igjen da hun ser ut av vinduet: «Det er sol ute, bestemor!» Illustrasjon: Tooji Keshtkar

Tooji Keshtkar

Tooji Keshtkar (f. 1987) er artist, programleder og barnevernspedagog, født i Iran og bosatt i Oslo. Han ga ut sin første bok, Taki og bestemor, i 2015, og er nå aktuell med den andre boka i serien: Taki og Bestemor: Høvding Pibo. I tillegg til å være forfatter, illustrerer han også bøkene om Taki og bestemor.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *