Verdenspremiere på Verdas søtaste turist

Teaternytt fra Bløygen Avis

Verdas søtaste turistVerdas søtaste turist
Herdis Perdis er en usedvanlig fargerik journalist, ansatt i Bløygen Avis; Den eneste i sitt slag i den ørlille bygda. Hun er godt synlig i forestillingen Verdas søtaste turist som snart har premiere på Grenland Friteater.

Grenland Friteater har satt opp Rune Belsviks Verdas søtaste turist. Stykket har premiere 13. juni, og er en flunkende ny helaftens familieforestilling, dramatisert og iscenesatt av Lars Vik. Den internasjonalt kjente musikeren Bugge Wesseltoft har komponert musikken til forestillingen.

En original og underfundig historie

Rune Belsviks Verdas søtaste turist er en original, underfundig og morsom historie. Dette blir godt ivaretatt i forestillingen, som spilles i Ælvespeilet Kulturhus i perioden 13. – 17. juni i forbindelse med Porsgrunn internasjonale teaterfestival. Rune Belsvik har skrevet i alt tre bøker om noe av det som rører seg i den ørlille og litt underlige bygda Bløygen: Verdas mest forelska par, Tøddel Blisterplytt og Verdas søtaste turist. Nedenfor bringer vi et intervju med Lars Vik fra Bløygen Avis ved avisens fargerike journalist, Herdis Perdis.

Verdas søstaste turist
Bidger og Esmeluni stråler i forestillingen Verdas søtaste turist. De er viden kjent som «verdas mest forelska par». Foto: Dag Jenssen

EI SANN FRYD

Av Herdis Perdis, Bløygen Avis

I forbindelse med oppsettinga av Verdas søtaste turist har Bløygen Avis eksklusivt intervjua instruktør L. Vik. Dette er m.a.o. ikkje feika njus.

– Korleis starta dette, herr Vik?

– Greit at jeg snakker bokmål? Vel, jeg leste et ustyrtelig morsomt intervju med Rune Belsvik i Dag og Tid. Det er virkelig ikke så ofte jeg ler høyt av intervjuer på kultursidene. Jeg tenkte at den boka han snakker så friskt om  jeg bare lese.

Verdas søtaste turist
Bjørn Disel er et et kjent fjes i Bløygen. Her fra forestillingen Verdas søtaste turist.

– Og då snakkar vi om Verdas søtaste turist?

– Det var det. Jeg slukte boka på en norwegian-flyvning mellom Torp og Malaga, og før jeg landa og nettforbindelsen ble brutt, hadde jeg pløyd meg gjennom hele boka og maila Rune og spurt om vi ikke kunne få lov til å lage teater av den.

– Eg går ut ifrå at han svara ja?

– Det gjorde han. Veldig. Og når mine kolleger også lo godt da jeg leste intervjuet høyt for dem, fikk jeg trua og gikk i gang med å dramatisere fortellingen. Det har væt en sann fryd. Livet i Bløygen er fornøyelig så det holder. Norske småsteder blir aldri de samme etter at man har blitt kjent med Bløygen.

– Kvifor lage teater av akkurat denne boka?

– Fordi det er en morsom, naiv, leken fortelling, som også er til ettertanke. Den har en masse interessante rollekarakterer; mange fargerike folk i Bløygen. Den befatter seg dessuten med et inspirerende, dristig tema; nemlig Kunsten å lage barn. Ingen i Bløygen vet nemlig hvordan det gjøres.

– Høyres unekteleg noko snodig ut?

– Det er min innerste overbevisning at slikt kan det bli herlig vilt og poetisk teater av, for hele familien. Kom og sjå!

Les mer om forestillingen på nettsidene til Grenland Friteater!

Verdas søtaste turist
Sidvus Krem (t.v.) og Myddi Myddi, to sentrale karakterer i forestillingen, i aksjon.
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *