Fokus på Cappelen Damms forfattere

Inntrykk fra årets litteraturfestival

Bukkene Bruse Begynner på skolenBukkene Bruse Begynner på skolen
Det var fullt hus og stormende jubel hos de yngste leserne da Bukkene Bruse begynner på skolen ble lansert på Lillehammer. Boken ligger nå på toppen av alle salgslister.

Årets litteraturfestival på Lillehammer er vel over. Et stort antall av forlagets forfattere, illustratører og ansatte bidro til nok en vellykket og allsidig festival. For mange av de yngste publikummerne ruler nok lanseringen av Bukkene Bruse begynner på skolen høyest; boken som for tiden topper bestselgerlistene. Her er noen smakebiter fra festivalen.

Bukkene Bruse begynner på skolen, Norges mestselgende bok

Suksessen som begynte med Bjørn Rørvik og Gry Moursunds Bukkene Bruse på Badeland fortsetter. 300 000 er trykket av de to første bøkene. Foreløpig snakker vi om 50 000 av den siste. Lørdag ble tredje bok i serien, Bukkene Bruse begynner på skolen, lansert på Lillehammer. Ikke uventet var det stormende jubel hos et ungt og entusiastisk publikum, særlig da forfatteren utløste en ufrivillig kjedereaksjon ved å rive ned en flippover og en stol, hvis brak fikk lerretet til å fare opp med et skikkelig rullegardinsmell – akkurat da spenningen var på bristepunktet. Boken har fått strålende kritikker og solgte 15 000 allerede før lansering. Boken har slått ut Nesbø og andre toppselgere og topper nå alle salgslister.

Les mer om alle Bukkene Bruse-bøkene her.

Forfatter Bjørn Rørvik og illustratør Gry Moursund i munter kontakt med et tallrikt publikum under lanseringen av Bukkene Bruse begynner på skolen. Foto: Tanja Hoel

Litteraturfestivalens program, Pegasus, feirer 10-års jubileum

Pegasus er Norsk litteraturfestivals program for barn og unge. I år kunne institusjonen feire ti innholdsrike år med formidling av litteratur til de yngste i form av kurs og verksteder, konkurranser og aktiviteter gjennom hele året. Disse tilbudene kulminerer under festivalen gjennom forfattermøter, prisutdelinger og tekstlesing. Utallige av forlagets barne- og ungdomsbokforfattere og – illustratører har bidratt og høstet. Det har vært et mål at Pegasus-programmet skal holde høy kunstnerisk kvalitet og representere bredde, både med hensyn til sjangre, språk og formidlingsform. Både i fjor og i år inneholdt Pegasus-programmet i overkant av 50 arrangementer!

Tallrike barne- og ungdomsbokforfattere fra forlaget på årets festival

Ekteparet Gro Dahle og Svein Nyhus er særs produktive, sammen og hver for seg. Begge var hjertelig til stede under årets festival. Foto: Simon D. Nyhus

Det vil føre for langt å nevne alle årets dyktige bidragsytere, men i tillegg til Rørvik og Moursund, vil jeg fremheve følgende fra CD: Svein Nyhus var invitert til å stille ut på Galleri Zink. En ære. I tillegg deltok han på ulike arrangementer, blant annet med tegneverksted. Gro Dahle holdt en fantastisk jubileumsprolog tilegnet Pegasus-jubileet under åpningsarrangementet på Maihaugen. I tillegg deltok hun med opplesninger og på annet vis. Jill Moursund var på vinnerlaget ved årets krevende barne- og ungdomsbokquiz. Bjørn Ousland var også en ivrig quizer. Sigbjørn Mostue, Tore Aurstad og Tom Kristensen deltok på forfattermaraton knyttet til Uprisen, som de alle tre var nominerte til, men som Samlagsforfatter Asbjørn Rydland stakk av med. Drama i bok og på TV var tittelen på programmet der forfatter og vår egen redaktør Steffen Sørum deltok sammen med Arne Berggren og Kristine Berg.

Meg Rosoff i møte Vigdis Hjorth og Ane Nydal

Den internasjonalt berømte ungdomsbok-forfatteren Meg Rosoff hadde tatt turen til Norge for andre gang i sitt liv. Hun uttrykte begeistring både for Norge og for festivalen. Hun møtte blant annet våre forfattere Vigdis Hjorth og Ane Nydal til en interessant samtale med tittelen Hvem skriver vi for? Arne Svingen var også i sving sammen med Vigdis Hjorth og Meg Rosoff, i tillegg Nina Lykke og Ida Hegazi Høyer. Tema som samlet de fem var Det vi skrev som barn. Sigbjørn Mostue, Tore Aurstad og Tom Kristensen deltok på forfattermaraton knyttet til Uprisen, som de alle tre var nominerte til, men som Samlagsforfatter Asbjørn Rydland stakk av med. Drama i bok og på TV var tittelen på programmet der forfatter og vår egen redaktør Steffen Sørum deltok sammen med Arne Berggren og Kristine Berg.

Päivi Laakso hedret med årets bokhandlerstipend

Päivi Laakso, forfatter og bildekunstner, utga i høst sin tredje roman, Myggfangerne, som høstet gode kritikker. Nå er hun hedret med Bokhandelens forfatterstipend kr 60 000 for sitt forfatterskap. Om Päivis bøker skriver juryen: «Laaksos bøker gir oss rom til å gråte og le, eit klassisk teatermaske-oppsett i spennet mellom det ømme og groteske, men tekstane hennar skil seg ut med ein spesiell visuell energi, sikkert erfart og henta frå hennar andre, utøvande kunst; biletkunsten.» 

Päivi Laakso hedret med årets bokhandlerstipend. Foto: Anna Julia Granberg

30 år med Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth deltok som vanlig på en rekke arrangementer. På Nansenskolen leverte hun det reflekterte og fargerike foredraget Min metode. Her fikk publikum del i både forfatterens arbeidsmetode, hensikt og holdninger til det å skrive ved å ta for seg tre sentrale utgivelser, blant annet debutboken Jørgen + Anne er sant. Hun kom også med interessante refleksjoner og kommentarer til fjorårets debatt rundt «selvbiografiske bøker», der Vigdis selv og hennes roman Arv og miljø i stor grad var skyteskive. Og forfatteren selv klokelig holdt kjeft. I anledning 30-års jubileet som forfatter, var det lagt opp til en reise gjennom hele hennes omfattende forfatterskap. Folk sto i lang kø for å komme inn og mange måtte avvises. I samtalen Vigdis hadde med kollega Dag Solstad på den såkalte Banknatta, fikk publikum nærkontakt med to av våre mest interessante og originale, og ikke minst underholdende, samtidsforfattere.

Vigdis Hjorth og Dag Solstad satte hverandre stevne under den tradisjonsrike Banknatta. Foto: Caroline Strømhylden

Selma Lønning Aarø konferansier på Maihaugen

Under Litterær festaften på Maihaugen, med mange litterære stjerner, var det Selma Lønning Aarø som ledet showet og bandt det hele sammen på en utmerket måte. Selma var også engasjert i andre oppdrag. Arne Hugo Stølan deltok på et arrangement om Lillehammer i litteraturen, Torkil Damhaug var dramatisk til stede på arrangementet Krim i teltet, Kim Leine var invitert til Nordisk mestermøte mens Erik Fosnes Hansen møtte Janneken Øverland til samtale om Det infernalske syden.

Fra Dokumentar og Fakta

Kvernelands versjon av Munchs Madonna etter at Vampyren har vært på ferde. Illustrasjon: Steffen Kverneland

Inge Eidsvåg lokket folk til Aulestad med foredraget En enkelt mand mod millioner. Dag O. Hessen, selv lillehamring, snakket om Menneske bak genene. Søstrene Østby var naturlig nok engasjert til temaet Hjerneføde. Illustratøren, tegneserieskaperen og karikaturtegneren Steffen Kverneland, sto bak fjorårets kanskje mest originale utgivelse, Vampyr, tok for seg ikonet Olaf Gulbransson og den norske karikaturtradisjonen. Anders Heger representerte norsk Pen og var blant annet involvert arrangementet Ytringsfrihet under press med forfatter og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen og den russiske filmmannen Andrei Nekrasov.

En stemme verdt å lytte til: Åsa Linderborg

Jeg vil nevne en aktør under litteraturfestivalen som ikke er knyttet til CD, Norgesvennen Åsa Linderborg. Med sitt foredrag Berettiget harme spente hun opp et stort lerret som gjorde dypt inntrykk. Utgangspunktet var ytringsfrihet, bruk og misbruk av sosiale medier – og berettiget harme. Men hun beskrev også forskjeller mellom norsk og svensk innvandringspolitikk og debattklima, og brakte viktige fakta og refleksjoner rundt den tradisjonelle arbeiderklassens død og den nye underklassen, der en farlig interessekonflikt råder mellom de to grupperingene «den hvite» og «den med innvandrerbakgrunn».

Modig og kunnskapsrik

Åsa Linderborg er en modig og kunnskapsrik svensk kulturskribent, kulturredaktør, historiker og forfatter, kjent for mange gjennom den selvbiografiske romanen Meg eier ingen, som også er filmatisert. Hun kjemper for ytringsfrihet med livet som innsats, der hun lever i en leilighet med skuddsikre vinduer, og tidvis ikke har kunnet ha sønnen sin boende hos seg fordi det har vært for farlig…

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *