Anbefalt lektyre for små og store

Tove Jansson – den ultimate sommerbokforfatter

Tove Jansson var også en sommerens forfatter. Hun døde i 2001, 87 år gammel. I sommer ville hun fylt 103 år, men hennes bøker er like friske, originale, aktuelle og lesverdige.
Sommerboken
Sophia og farmor på sommerøya, der små og store fellesopplevelser knytter barnet og den gamle tett sammen.

Jeg hatt stor glede av å lese Tove Janssons Sommerboken, særlig etter at jeg selv ble farmor. Mange forbinder Jansson først og fremst med bøkene om Mummi, og sånn sett er nok Sommerboken en av hennes mindre kjente utgivelser. Men for meg er denne spinkle boken den ultimate ferielektyre; lettlest, humoristisk og leken, men også med stoff til refleksjon og ettertanke. Boken er varm, vakker og humoristisk, og selvsagt  illustrert med forfatterens særegne tegninger. Den berører meg i forhold til nåtiden, men bringer også frem minner fra egen barndoms somre, og kontakt og opplevelser med egne bestemødre.

Sophia og farmor i sommerlig tosomhet

Sjelden har Tove Jansson beskrevet forholdet mellom fortid og fremtid, barndom og alderdom, liv og død så tydelig som i Sommerboken. Vi møter Sophia og hennes farmor, som tilbringer sommeren på en vakker øy i den finske skjærgården. Sophias pappa og hans velbrukte og uvaskede slåbrok er viktige statister i fortellingen. I korte, underfundige og livsfilosofiske kapitler beskrives forholdet mellom barnet og den gamle, deres vennskap og felles eventyr, naturens krefter og skjønnhet. Siden jeg selv er entusiastisk farmor til Vilde (5) og Henrik (snart 3), traff  Sommerboken meg rett i hjertet. Som bokens farmor har også jeg hytte på øy. Vilde og jeg hatt flere tosomme og opplevelsesrike stunder sammen på vår sommerøy. Og om jeg ikke er like eksentrisk som Sommerbokens farmor, har jeg en ambisjon om å ligne litt. Jeg tok det som et tegn på felles trivsel da mitt barnebarn på vei til ferjeleiet etter første alenebesøk hos farmor på øya, 2 1/2 år gammel sa bestemt stemme og klar artikulasjon: – Jeg vil ikke hjem!

 Farlig midtsommer – en sommerbok som setter spor

Fra Tove Janssons rikholdige, geniale og originale forfatterskap, er det fristende å trekke frem en annen fantastisk, men helt annerledes sommerbok, nemlig Farlig midtsommerHer følger vi Mummitrollet, Mummimamma, Mummipappa og vennene deres den sommeren de rammes av både jordskjelv og oversvømmelser. Sammen med Mymlens datter, Lille My, Misa og Homsen redder de seg om bord i et flytende teater. Ubetalelig er Mummipappas oppførelse av en greskinspirert tragedie om bord. Og så dukker selvsagt Snusmumrikken opp, med ikke mindre enn 24 adoptivbarn! Jeg gleder meg til å lese Farlig midtsommer for barnebarna – en sommer eller to frem i tid.

Genial og original forfatter og bildekunstner

Tove Jansson
Tove Jansson er en av verdens mest berømte barnebokforfattere. Men hennes forfatterskap favner også voksenbøker og vakker poesi. Foto: Aschehoug


Tove Jansson
(1914-2001) var finlandssvensk. Hun er kjent over store deler av verden som forfatter, tegneserieskaper, illustratør og maler. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 34 språk! I 1945 kom den første boken om Mummidalen, Småtrollene og den store oversvømmelsen. Hennes internasjonale suksess kom med den tredje boken, Trollmannens hatt (1948). Til sammen skrev hun ni bøker om de kjente og kjære figurene – Mummitrollet, Mummipappa, Mummimamma, Snusmumrikken, Sniff, Lille My, Filifjonken, Hemulen, Hattifnattene m.fl.

Les mer om Mummi-universet her.

Skrev også poesi og voksenbøker

Tove Jansson skrev også poesi og voksenbøker, som Billedhuggerens datter, Den lyttende, Sommerboken, Solbyen, Den ærlige bedrageren og Rent spill, som alle er utgitt på norsk. I tillegg til sine egne utgivelser illustrerte Jansson også bøker av forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll. Selv om sommeren er frisk og ny og det er leeeenge til høst, er jeg fristet til å avslutte denne lille hyllesten til Tove Jansson og to av hennes rene sommerbøker med hennes egen vakre HøstviseDen illustrerer hennes allsidighet og har en av de vakreste tekstene jeg vet, og en ditto mollstemt melodi. Og kunne like gjerne hatt tittelen Kjærlighetsvise.

Høstvise

Tekst:Tove Jansson
Musikk:Erna Tauro

Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mej en smula, för nu är jag ganska trött,
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut, att mörkret är så stort,
går och tänker på allt det där man borde.
Det är så mycket saker jag skulle sagt och gjort,
och det är så väldigt lite jag gjorde.

Skynda dej älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut.

Jag letar efter nånting som vi kanske glömde bort
och som du kunde hjälpa mej att finna.
En sommar går förbi, den är alltid lika kort,
den är drömmen om det man kunnat vinna.
Du kommer kanske nångång, förr’n skymningen blir blå
innan ängarna är torra och tomma.
Kanske hittar vi varann, kanske hittar vi då på
något sätt att få allting att blomma.

Skynda dej älskade, skynda att älska…

Nu blåser storm därute och stänger sommarns dörr,
det är för sent för att undra och leta.
Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr
men mer än du nånsin får veta.
Nu ser vi alla fyrar kring höstens långa kust
och hör vågorna villsamma vandra.
En enda sak är viktig och det är hjärtats lust
och att få vara samman med varandra.

Skynda dej älskade, skynda att älska…

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *