Unge leseres stemmer

Tvillinger leser Meg Rosoff

Caroline (t.v.) og Julie Blaauw Eriksen (12 år) er eneggede tvillinger. Begge er lesehester og har pløyd gjennom den internasjonalt kjente ungdomsbokforfatteren Meg Rosoffs Det jeg vet om deg. Foto: Kristin Blaauw Eriksen

Julie og Caroline Blaauw Eriksen (12 år) er eneggede tvillinger og lesehester. Begge har pløyd gjennom Meg Rosoffs siste bok, Det jeg vet om deg.  Jeg har snakket med de to bokslukerne om denne pageturneren av en ungdomsroman, der vi møter Mila med et helt spesielt talent og et spennende mysterium å løse.

Meg Rosoff mottok Alma-prisen i 2016 og er en internasjonalt kjent ungdomsbokforfatter.
«Det blir aldri likegyldig når Meg Rosoff skriver. (…) [Hun] er skarp, analyserende, reflekterende.»
– Anne Cathrine Straume, NRK

Julie fordypet i Meg Rosoffs Det jeg vet om deg. Foto: Kristin Blaauw Eriksen
Tvillingsøster Caroline er like oppslukt. Foto: Kristin Blaauw Eriksen

– Dere har lest Meg Rosoffs siste bok Det jeg vet om deg. Hva likte dere best ved boken?

Caroline: – Jeg likte måten hun forklarer ting på, og hvor nøyaktig hun er med hver minste detalj. Jeg kunne liksom se for meg alt. Det var også veldig spennende med hele situasjonen og Milas krefter.

– Hovedpersonen, Mila, hva slags jente er hun?

Caroline: -Hun har en evne der hun kan se ting andre ikke ser.

Julie: – Ja, Mila er synsk og kan lese andres følelser. Hun har en bestevenn som har forandret seg veldig med åra, men det har ikke Mila. Jeg likte at Mila hadde en spesiell evne fordi det gjorde boken mye mer spennende.

– Mila har  altså et spesiell evne. Kan dere si litt mer om dette?

Julie: – Hun kan på en måte lese hjernen og følelsene til andre mennesker.

Caroline: – For eksempel kan hun «se» når en person lyver. Og når hun ser på krim vet hun hvem som er forbryteren med en gang.

– Hun kan på en måte lese hjernen og følelsene til andre mennesker

– Tror dere at det er noen som har det sånn som Mila i virkeligheten? Som ser og hører og legger merke til ting andre ikke sanser.

Caroline: – Ja det tror jeg, ingenting er umulig!

Julie: – Det høres ikke så overbevisende ut, men verden er rar, så kanskje.

Det jeg vet om deg er også en spennende historie om en forsvinning. Det er Matthew, en venn av Milas pappa, som blir borte. Hvordan vil dere beskrive Matthew?

Julie: – Han er en ganske mystisk person. Jeg syns han virker litt slem.

Caroline: – Jeg tenker på ham som litt stille. Og når han rømmer vil han ikke bli funnet.

– Uten å røpe hvordan det går – hvilke rolle spiller Mila i leteaksjonen?

Caroline: – Mila spiller detektiv, og er med og finne spor og sånt.

Julie: – Hun gir seg aldri og vet ikke helt hvem hun kan stole på.

– Fortellingen handler også om tillit og svik. Har dere noen tanker rundt dette?

Julie: – Jeg tenker at Mila er en ganske sterk person. Hun opplever at faren lyver for henne.

Caroline: – Faren burde stole på Mila, og la henne slippe mer til. Når faren ikke stoler på henne tror jeg hun føler at hun ikke er noe flink og ikke blir satt pris på.

– Dere er snart tenåringer selv. Er det noe i boken dere kan kjenne dere igjen i om det å være ung?

Caroline: – Ja, alle tankene og spørsmålene i hodet.

Julie: – Jeg kjenner meg igjen i det at foreldrene mine ikke alltid stoler på at jeg klarer ting selv.

– Hvilke aldersgruppe vil dere si boken passer best for?

Caroline: – Jeg synes den passer best for 12-15 åringer.

Julie: – Og jeg tenker litt yngre og litt eldre: 11-16 år.

– Er det noe ved boken dere ikke likte så godt? Noe dere kunne ønsket annerledes?

Caoline: – Boken var litt vanskelig å forstå i starten, men ellers var den veldig bra.  

Julie: – Enig. Det tok litt tid å komme inn i handlingen. Spenningen kunne startet litt før.

– Litteraturmagasinet goodreads.com kaller Det jeg vet om deg for en «pageturner». Altså en bok det er vanskelig å legge fra seg. Er dere enige i dette?

Julie: – Ja! Når du har kommet inn i boken er det veldig vanskelig å legge den fra seg.

Caroline: – Det tok som sagt litt tid å komme i gang, men når du først kommer inn i handlingen er boken kjempespennende.

– Meg Rosoff er en verdenskjent ungdomsbokforfatter. I avisen The Times kan vi lese: «Ingen beskriver styrken og smerten ved det å være ung som Meg Rosoff». Hva synes dere?

Caroline: – Hun er veldig god til å beskrive hvordan tenåringer har det.

Julie: – Jeg syns hun klarer å skrive bra bøker for ungdom. Hun har forstått hvordan det skal gjøres, liksom.

«Ingen beskriver styrken og smerten ved det å være ung som Meg Rosoff».

– Helt til slutt – dere leser mye og gjerne. Har dere noen favorittbøker og favorittforfattere?

Julie: De4 er favorittserien min, og Jeff Kinney er kanskje min favorittforfatter.

Caroline: – Ja, jeg liker veldig godt en serie som heter Kaldt blod. Forfatteren er Jørn Jensen.

Mer om Julie og Caroline

Tvillingene Julie og Caroline går altså i sitt 13. år. Til høsten skal de begynne i 7. klasse på Nesøya skole.  Jentene er veldig gode venner og har både felles, men også venner hver for seg som de liker å være sammen med. I tillegg til å sluke bøker, er de aktive med fotball. Julie driver også med dans, mens Caroline går langrenn. Nå gleder de seg til en innholdsrik sommerferie med sjøleir, utenlandsreiser, fjellturer – og gode leseopplevelser.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *