Månedens klassiker

Ny utgave av Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan.

Sjarmernede Tjorven og den store, rufsete hunden Båtsmann var sentrale aktører i den populære TV-serien Vi på Saltkråkan, som senere ble både bok og film. Nå foreligger historiene fra Saltkråkan i nyoversatt utgave til glede for nye lesere.

I sommer foreligger en ny utgave av Astrid Lindgrens populære fortellinger fra sommerøya Saltkråkan, med Ilon Wiklands originalillustrasjoner og i  Jo Giæver Tenfjords oversettelse. Lindgrenbiograf Agnes-Margrethe Bjorvand har skrevet et eget etterord til denne utgaven.

Populær TV-serie

Vi på Saltkråkan var opprinnelig en populær svensk TV-serie, skapt av Olle Hellbom og Astrid Lindgren. Saltkråkan-historiene er de eneste Astrid Lindgren skrev spesielt for tv. Serien ble spilt inn i 1963, mens boken kom ut for første gang i 1964.

Den ny utgaven av boken Vi på Saltkråkan som nå foreligger, har beholdt Ilon Wiklands originalillustrasjoner. Boken er oversatt av Jo Giæver Tenfjord.

Alle elsket Tjorven og Båtsman

Hovedpersonen i fortellingene fra Saltkråkan er Tjorven. Tjorven bor på sommerøya Saltkråkan i Stockholms skjærgård sammen med familien sin og hunden Båtsmann. Hver sommer kommer familien Melkersson til øya, som blant annet består av farbror Melker, Pelle og storesøster Malin. Tjorven blir godt kjent med familien og mange morsomme situasjoner oppstår.

Bilde fra TV-serien Vi på Saltkråkan, som mange husker med stor glede. Her ser vi Pelle, Skrållan, Tjorven og Båtsmann på brygga. I bakgrunnen farbror Melker.

Opprinnelig TV-serie

Opprinnelig var Vi på Saltkråkan en svært populær svensk TV-serie, som også ble sendt på norsk TV.  Bak serien sto Olle Hellbom og Astrid Lindgren. Serien ble første gang sendt i 1964. Boken kom året etter. Serien ble flere ganger sendt i reprise. I 1968 ble den klippet om og utgitt som spillefilm. Det ble også produsert fire separate spillefilmer: Tjorven, Båtsman og Moses (1964), Tjorven og Skrållan (1965), Tjorven og Mysak (1965) og Skrållan, Ruskprick og Knorrhane (1967). Disse ble i sin tur slått sammen og vist som TV-serie i 1977 under tittelen Så går det till på Saltkråkan.

«Snickargården», huset der familien Melkersson bodde.

Les mer om Astrid Lindgren her.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *