Mor og sønn jubilerer!

45 år gamle Albert Åberg til Barnebokfestivalen

Bok og bolle 2017_Albert ÅbergBok og bolle 2017_Albert Åberg
Vår kjære og evigunge Albert Åberg fyller 45 år i år. Denne uken kommer han til Barnebokfestivalen! "Mamman" hans, Gunilla Bergstrøm, fylte 75 år i sommer. Sammen kan de altså feire 125 år jubileum. Illustrasjon: Gunilla Bergstrøm

Albert Åberg fyller hele 45 år i år! Naturlig da at han er invitert til årets barnebokfestival, som går av stabelen 14.-16. september. På lørdag 16. kan du se ham i forestillingene, God natt, Albert Åberg, kl. 13.30, og i filmen, Albert Åberg sitter barnevakt, kl. 14.30. Begge arrangementene går av stabelen i Cappelen Damms lokaler.

Mor og sønn jubilerer

Albert Åberg fyller 45 år i år, og «mamman», Gunilla Bergstrøm, 75. Vi gratulerer begge! Hurra!!!

Den kjente og kjære Albert Åberg er altså inne i sitt 45 år, og har holdt seg godt. Han har for lengst blitt en av våre klassiske barnebokskikkelser, og har gledet barn i flere generasjoner, både i bokform og på Barne-TV. «Mammaen» hans, Gunilla Bergstrøm, som står bak både tekst og illustrasjoner i bøkene om Albert, fylte 75 år i sommer. Til sammen kan de to altså feire 75 års jubileum!

Albert Åberg, en ganske vanlig gutt

I bøkene om Albert Åberg, møter vi en ganske vanlig gutt, som bor sammen med pappaen sin. Han har en venninne som heter Milla, en farmor, noen store fettere og en oppdiktet venn som heter Skybert, som bare Albert kan se. Bøkene om Albert har fargerike illustrasjoner som appellerer til de yngste leserne. Tekstene er lett filosoferende og tar ofte opp eksistensielle spørsmål.

Oversatt til over 30 språk

Gunilla Bergströms bøker om Albert Åberg er oversatt til mer enn 30 språk! Foto: Jörn H Moen

De kjente og kjære fortellingene i Albert Åberg-bøkene er holdt i en  sosialrealistiske stil, med karakteristiske tegninger og kollasjer. Bøkene har etter hvert blitt oversatt til over 30 språk. Det som så ut til å være en typisk skandinavisk stil, har altså vist seg å ha stor internasjonal appell. Selv sier Gunilla Bergstrøm dette om bøkene sine:

«Jeg er ikke god på magiske historier og krim. For meg er virkeligheten mer enn nok. Jeg vil fortelle virkelige historier om virkelige mennesker. Midt i hverdagen finner vi jo håp, uro, plutselig latter og evige, store spørsmål. Livet er en uforlignelig gåte! Fullt av muligheter. Hva finner vi ikke på? Hver dag er ny. Det vet barna aller best. Det er vi voksne som har glemt. Jeg vil fortelle slik at barn og voksne blir minnet om dette, slik at de kan le og bli forbløffet sammen.»

Les mer om Albert Åberg her.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *