Å finne seg selv og gjennoppdage en venn

Fuglefesten – en bildebok som tar den sosialt svakestes parti

Alice Lima de FariaAlice Lima de Faria
Alice Lima de Faria debuterte i 2015 med den kritikerroste bildeboken Det var ikke jeg, sa Robin Hund. Nå er hun klar med nok en fargerik og rørende bildebok, Fuglefesten. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Bildeboken Fuglefesten handler om Flaggermusen Flapps og hennes litt kjedelige kompis Mark. Forholdet deres er en smule anstrengt og historien starter med at Mark ikke har lyst til å leke mer. Dessuten har Mark blitt invitert på fest hos fuglene. Det har ikke Flapps. Men Flapps stjeler invitasjonen fra Mark og drar på festen likevel

Hva kan skje hvis en flaggermus dumper ned hos en gjeng med fugler?

Det begynte med at jeg lekte med tanken på hva som kunne skje dersom en flaggermus dumpet ned hos en gjeng med fugler. Hvordan ville fuglene reagere da? Og flaggermusen? Jeg tenkte jo på fugler og flaggermus i en mer metaforisk forstand med menneskelige egenskaper, enn som det pattedyret eller hvirveldyret de egentlig er. Det var ikke en faktabok jeg var ute etter å lage. Jeg ville skape et miljø der det kunne oppstå noe, en slags konflikt, som kanskje kunne være begynnelsen på en historie.

Fugler og flaggermus har mange fellestrekk. De bor i skogen, oppe i trærne, så de er jo en slags naboer. Og de kan fly. Jeg tenkte at de egentlig burde finne tonen ganske lett. Men de er jo også veldig ulike. Flaggermusen flyr for seg selv om natten og er mørk, hårete og stille. Fugler opptrer gjerne i flokk, er skrikete og fargesterke. Men den største forskjellen som jeg ville utnytte i min historie, var at de sover på ulike tider. Flaggermusen om dagen og fuglene om natten.

Det kjentes som et spennende utgangspunkt for en historie. Så jeg satte i gang å skrive og lage skisser. Og jeg stilte meg spørsmål som; hva er en venn? Hvor snill bør man være? Hva er sosialt akseptert? Når hører man til i flokken?

Jeg ville ta den sosialt svakestes parti

Jeg ville skrive en fortelling der jeg tok den sosialt svakestes parti. Og jeg ønsket at leseren både skulle le og føle empati for et B-menneske som Flapps. Jeg ville at boken skulle være for barn som kjenner seg annerledes og føler at de på et eller annet vis ikke passer inn i den sosiale sammenhengen.

Jeg så for meg en ensom flaggermus som satt og spilte gitar og sang sørgelige sanger om natten.

Og så begynte jeg å skisse opp ulike situasjoner og stemninger. Som jeg senere brukte til å sette sammen et storyboard.De fleste ideene og skissene strøk jeg for å få en slags orden på historien. Men på et tidlig stadium var det et bilde i hodet mitt som ikke ville slippe taket. Det var et bilde av en skog om natten. Trekronene var ulike hus med vinduer. Fra vinduene kunne man høre snorking. Og man hørte noen som ropte ut i mørket: – Hvem vil leke med meg? Jeg tegnet mange varianter av dette.

Bildet som danner bokens anslag

Bildet av skogen om natten har jeg beholdt. Det har blitt det første oppslaget i boken. Et slags anslag. Det var først ganske sent i prosessen at karakteren Mark, Flapps ganske kjedelige venn, kom inn i historien.

Deretter begynte jeg å tegne skisser av karakterene. Jeg så for meg flaggermusen som en sotete, rufsete og svarthåret figur. en som er livlig og sosialt ivrig, men som har vanskelig for å lese sine omgivelser. Og fuglene som fargeglade, litt snobbete typer. Rene, velstelte og med lyse farger. Men også litt rare, engstelige og ganske selvopptatte.

Dømt til å mislykkes

Et viktig premiss i historien er altså at flaggermusen er et nattdyr og fuglene sover om natten. Flaggermusen tar på seg en helt umulig oppgave når hun skal være oppe og henge med fuglene hele dagen. Det er dømt til å mislykkes.

Handlingen foregår i løpet av et døgn. For å få frem dette, har jeg brukt  farger og skygger. Derfor går trærnes farger fra blått til gult og tilbake igjen til blått.

Fuglefesten – en historie om å finne seg selv og gjenoppdage en venn

Fuglefesten har blitt en fortelling om å føle seg ensom og utenfor, om å gjøre alt for å passe inn, og likevel ikke få det til. Men gjennom dette også finne seg selv og gjenoppdage en venn. Å være flaggermus og ha en mark som venn er ikke så dumt, likevel.