Skriver spenning og grøss for ungdom

Barndommens nattbord: Intervju med Aleksander Kirkwood Brown

Aleksander Kirkwood BrownAleksander Kirkwood Brown
Aleksander Kirkwood Brown er mannen bak Edward Rubikons mysterier, som han har pønsket ut sammen med makker og illustratør Andreas Iversen.

Forfatter Aleksander Kirkwood Brown står bak den tegneserieinspirerte spennings- og grøsserserien om Edward Rubikon, illustrert av Andreas Iversen. Høstens bok heter Den Siste Halloween.

Aleksander Kirkwood Brown
Aleksander Kirkwood Brown er en humørfylt fyr, som blant annet leverer gode replikker til NRKs populære fredagsprogram Nytt på Nytt.

Aleksander Kirkwood Brown (f. 1984) er halvt norsk, halvt skotsk og har studert film i Australia. I tillegg til å forfatte bøker og tegneserier, skriver han for film og TV, som NRKs populære Nytt på Nytt og manuset til  spillefilmen Askeladden i Dovregubbens Hall (på kino i 2017).

Står bak ungdomsserien om Edward Rubikon

Sammen med illustratør Andreas Iversen står Aleksander Kirkwood Brown bak den tegneserieinspirerte spennings- og grøsserserien Edward Rubikon mysterier. Høstens bok, den tredje i serien, bærer tittelen Den Siste Halloween. Her er det skolens rektor som vil ha slutt på halloween-feiringen, og i stedet innføre Hallo venn. Samtidig nærmer Åsgårdsreia seg, og de er på leit etter en real fest – og noen å kidnappe. Snart er det fullt kaos, og det blir opp til Edward Rubikon og hans kompanjonger å stoppe de mørke kreftene.

Den Siste Halloween
Den Siste Halloween er den tredje boken i serien Edward Rubikons mysterier

Barndommens nattbord

– Er det en eller flere bøker fra «barndommens nattbord», som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg?

– Bøkene til Roald Dahl står igjen som noen av de jeg husker aller best fra barndommen. Det var noe med blandingen av fantasi, skumle ting og humor som appellerte veldig til meg, og som jeg fortsatt er veldig glad i. Den litt melankolske tonen i Mio, min Mio og Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren traff meg også sterkt. Det at noe kunne være både trist og fint på én gang, gjorde stort inntrykk. Og så elsket jeg alle typer eventyr. Gjerne med troll og hekser og trollkjerringer med hodet under armen – jo skumlere, jo bedre!

– Var du av de heldige som fikk sitte på et voksenfang og bli lest for som barn? Og hadde du noen gode stunder med en lesende voksen på sengekanten?

– Søsteren min og jeg var så heldige at mamma og pappa pleide å lese for oss hver kveld. Etterpå lå jeg ofte og fantaserte om hva som ville skje videre i historien. De beste bøkene var de som både små og store fikk utbytte av. Sånn som Narnia-serien til C. S. Lewis. En annen bok jeg husker veldig godt fra lesestundene, er den nå dessverre litt glemte barnebokperlen Snorre Sel, av Frithjof Sælen. Den har noen av de vakreste illustrasjonene i noen bok jeg har sett.

– Hva har litterære møter i barndommen betydd for din senere skapende virksomhet?

– Leseopplevelsene fra barndommen gjorde svært stort inntrykk, og fortsetter å farge og inspirere historiene jeg selv skriver i voksen alder. Jeg har selvsagt lest mange gode bøker i voksen alder også, men det er leseropplevelsene fra barndommen som står igjen som de mest magiske og formative. Noe av drivkraften min som forfatter er nok å gi andre den opplevelsen jeg selv hadde som barn den gang jeg forsvant inn i bøkenes fantastiske verden.

Se også Aleksander Kirkwood Browns hjemmeside.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *