Månedens klassiker

Ny utgave av Michael Endes Momo – eller kampen om tiden

Momo - eller kampen om tidenMomo - eller kampen om tiden
Michael Endes klassiker MOMO - eller kampen mot tiden er dramatisert for både teater og film. Her ser vi et scenebilde fra forestillingen Tiden det tar, basert på boken, fra Den Nationale Scene i Bergen i 2015. Bak fra venstre: Knut Olaf Elvik, Monica Dybwad, Hadle Lavold Reisæter og Irene Waage. Foran fra venstre: Malin Soli, Ragnhild Gudbrandsen og Lars Henrik Aarnes. Foto: Magnus Skrede / DNS

Michael Endes Momo - eller kampen om tiden er en klassisk fortelling som første gang ble utgitt i 1973. Nå foreligger den i ny utgave på norsk.

Da boken kom, ble den oppfattet som en kritikk av «tidsånden»; rasjonalisering og pengejag, med en oppfordring om å prioritere andre og immaterielle verdier. Momo – eller kampen om tiden er utgitt i en rekke land og i utallige utgaver og opplag.

Momo – eller kampen om tiden

Momo er en liten fattig pike som hjelper andre, og andre hjelper henne. Hun har mange venner – en skilpadde, en gammel gatefeirer og en turistguide. Men i bakgrunnen lurer noen grå herrer med skumle planer. De vil stjele menneskens store skatt: Tiden. De forsøker å få alle mennesker til å spare tid. Mange lar seg overtale, men glemmer de grå herrene som besøkte dem og tar fra dem tiden deres. De slutter å leve i nuet og taper stadig flere av sine dager, uker og måneder. For det er jo ikke med tid som med penger, at dess mer man sparer, dess mer har man. De grå herrene er grådige og bruker menneskenes dyrebare tid til å opprettholde sin egen eksistens.
Mommo - eller kampen om tiden
Mommo – eller kampen om tiden er oversatt til norsk av Erik Johannes Krogstad og illustrert av forfatteren selv.

Dramatisert for ballett, film, opera og teater

I 1986 ble historien om Momo filmatisert. Filmen ble en suksess, og Michael Ende uttalte selv at den er «den eneste vellykkede filmatiseringen av hans fantasi». Momo – eller kampen om tiden er også dramatisert og koreografert for ballett, opera og teater. Så sent som i 2015 ble stykket Tiden det tar, basert på boken, satt opp på Den Nationale Scene i Bergen. Om stykket skrev Bergens Tidendes anmelder Charlotte Myrbråten bl.a.: «Modig valgt og smart utført (…) I det store og det hele er Momo en intenst spennende fortelling (…) som garantert vil føre til mange interessante samtaler mellom de voksne og ungene på vei hjem.»

Michael Ende

Michael Ende (1929-1995) er en verdenskjent tysk forfatter. Mest kjent er han for bøkene Momo – eller Kampen om tiden og Den uendelige historie. Han uttalte selv at han ikke skrev bøkene sine for en bestemt målgruppe, og bøkene hans er ofte preget av spenning og fantasi. Flere av dem er dramatisert for film og teater.

Michael Ende
Michael Endes forfatterskap har betydd mye for flere generasjoner barn og unge.
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *