Ettertraktede utmerkelser

Stas med tre nominerte til Kulturdepartementets priser for 2017!

Illustrasjonen er hentet fra Alice Lima de Farias bok Fuglefesten, en av de nominerte til Kulturdepartementets Bildebokpris 2017.

Alice Lima de Farias Fuglefesten, Kaia Dahle Nyhus En dag drar mamma og Arnfinn Koleruds Snillionen er nominert til Kulturdepartementets barnebokpriser 2017.

Vi heier på de nominerte

Det er stas å kunne fortelle at tre av forlagets barne- og ungdomsbøker er nominert til Kulturdepartementets priser for 2017. I kategorien Bildebøker er både Alice Lima de Farias Fuglefesten og Kaia Dahle Nyhus En dag drar mamma, nominert, og under kategorien Litteraturprisen finner vi Arnfinn Koleruds Snillionen blant de nominerte. Prisutdelingen vil foregå i Nasjonalbibliotekets Store auditorium 8. mars kl. 13.00. Vi heier på alle tre! Nedenfor juryens begrunnelser for de tre nominasjonene:

Bildebokprisen

Alice Lima de Faria: Fuglefesten
«Fuglefesten møter vi flaggermusen Flapps og vennen hennes, marken Mark. Mark inviteres i selskap, og en misunnelig Flapps stjeler invitasjonen og bringer Mark som gave. Som det nattdyret Flapps er sliter hun med å holde seg våken, og skiller seg ut ved å være både annerledes og ikke så god til å oppføre seg «riktig» i bursdag. Men er det bare derfor fuglene ikke vil ha henne med? Det er åpenbart heller ikke en særlig god idé å være mark i en fuglebursdag, og dette grepet fungerer godt for de yngste leserne. Her gis også fuglene menneskelige egenskaper og personlighet, og oppslagene er fulle av detaljer.

Bevisst bruk av farger

Med en bevisst bruk av ulike farger og sort/hvitt løftes kontraster i stemninger og karakterenes ulike personligheter fram, og viser hvordan flaggermusen skiller seg ut blant de fargerike fuglene. Fuglefesten er en enkel og oppbyggelig historie om mellommenneskelige forhold og moral. Hva skjer når et vennskap blir satt på prøve, og om det å finne seg selv når en føler seg ensom og utenfor og vil gjøre alt for å passe inn med de andre.»

Fuglefesten av Alice Lima de Faria.
Fuglefesten av Alice Lima de Faria er en vakker bok om vennskap som blir satt på prøve, og om det å finne seg selv når en føler seg ensom og utenfor.

Kaia Dahle Nyhus: En dag drar mamma
«Pappa forteller den barnlige jeg-fortelleren at i dag blir det bare de to til middag. Pappa er uvanlig lys i stemmen, og sier de skal ha pannekaker. Slik får barnet vite at mamma er borte, men ikke hvorfor, og i dagene som følger mister barnet fotfestet og svever opp mot taket på rommet sitt, og ut det åpne vinduet. Pappa binder barnet fast i et tau for at det ikke skal sveve av gårde og bli borte. En dag ungen svever enda høyere får barnet øye på mammaen sin. De ler til hverandre, og barnet drar tilbake til pappa da han rykker i tauet. Etter dette faller barnet til ro.

Tar barneperspektivet på alvor

Språket er direkte, og tar barneperspektivet på alvor. Visuelle gjennomgangsmotiver, som avlange skyer og dynamiske mønster skaper rytme og sammenheng i fortellingen. Bokas langstrakte format understreker hvor høyt jenta kan stige til værs, med faren som fast holdepunkt. En dag drar mamma har blitt en svært vakker og vellykket bildebok, som inviterer til undring og samtale omkring et urovekkende tema i et barns liv.»

En dag drar mamma
En dag drar mamma er en rørende fortelling om barnet som mister fotfeste når mamma’n forsvinner, men som heldigvis har en pappa som sørger for å gi barnet et trygt feste.

Litteraturprisen

Arnfinn Kolerud: Snillionen
«Lottorekka til Mor og Frank slår med eitt inn, og dei vinn mange pengar. Mor vil at dei skal leve som før, og skeier svært lite ut, medan Frank har draumar om både symjebasseng med lyseblått vatn og slalåmbakke oppe i lia. Frank må fint vente til han blir atten før han får sin del av gevinsten, noko han ikkje er særskild nøgd med. Verre blir det når mora lovar ein million, eller ein snillion, til den som gjer noko fint for andre i bygda. Men når bygdefolket kappast om å vere snillast, får det fram både det beste og verste i folk. Frank og mora flyktar til Syden for å kome vekk frå alt som snillionen har ført til heime, men også her kjem det opp i ulike forviklingar.

Verdiar og moral blir diskutert

Personar og hendingar blir skildra på ein detaljrik, levande og humoristisk måte, og med ein alvorleg undertone. Her blir verdiar og moral diskutert utan moralisering. Kolerud får lesaren til å reflektere over kvardagsspråket med overraskande vendingar. Ei underhaldande forteljing om kor vanskeleg det er å vere styrtrik og samstundes eit godt menneske.»

Snillionen
Snillinonen handler om Frank og moren, to helt alminnelige mennesker, som plutselig blir Lottomillionærer. det viser seg å bli en krevende øvelse…
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *