Kan motta prestisjefylt litteraturpris

Øyvind Torseter nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 for Mulegutten!

Mulegutten av Øyvind TorseterMulegutten av Øyvind Torseter
Fra omslaget til Mulegutten av Øyvind Torseter

Illustratøren og forfatteren Øyvind Torseter er en av Norges mest prisbelønte kunstnere. Nå er han nominert til den prestisjefylte Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 for Mulegutten (2015).

Illustratøren og forfatteren Øyvind Torseter er en av Norges mest prisbelønte kunstnere. Han kan han smykke seg med nærmere et halvt hundre utmerkelser fra inn- og utland. Nå er han nominert til den prestisjefylte Deutscher Jugendliteraturpreis 2018 for Mulegutten, en bok han blant annet mottok Kritikerprisen for da den kom ut i 2015. Vinneren av prisen offentliggjøres under den årlige bokmessen i Frankfurt i oktober.

Mulegutten
Mulegutten, en moderne Askeladden, legger av gårde på farefullt oppdrag.

Mulegutten – et moderne eventyr

Utgangspunktet for fortellingen i Mulegutten er eventyret om Risen som ikke hadde noe hjerte på seg fra Asbjørnsen og MoeKongen sender av gårde seks av sine syv sønner for å finne seg passende prinsesser. Men sønnene kommer ikke tilbake og Mulegutten drar ut for å finne ut hva som har skjedd med brødrene. På veien møter han ulike typer som det viser seg at han får god bruk for senere. Han oppdager nemlig at trollet har gjort om brødrene og brudene deres om til stein. Med gode hjelperes hjelp kommer Mulegutten seg inn i fjellet, der han befrir en tøff og handlekraftig prinsesse fra trollet.

Mye humor

Historien om Mulegutten er fortalt med Torseters kjente og til dels absurde humor. Vi kjenner igjen karakteren og skikkelsen fra Hullet (2012) og fra Koblinger (2013). Han er en fascinerende skikkelse som også er brukt i skaperens siste bok, den tegneserieinspirerte Mulysses (2017). Torseters illustrasjoner er vakre, humoristiske og fantasifulle, med en original strek og sober fargebruk.

Leverer den ene fulltrefferen etter den andre

I forbindelse med tildelingen av Kritikerprisen for Mulegutten, sa juryen bl.a. dette: «Som illustratør og forfatter har Øyvind Torseter de senere årene levert den ene fulltrefferen etter den andre. Men det spørs likevel om ikke dette er en av de sterkeste bøkene hans. En samstemmig jury gleder seg over hvordan troll er blitt til troll igjen

Les også

Kritikerprisen 2015 til Øyvind Torseter for Mulegutten

Les også

Øyvind Torseters tegneworkshop i Roma: mye alvor og tull om hull …

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *