Barnekrim med grønnsaker i alle roller

Mesterdetektiv Purriot går til operaen

Her ser vi selveste Kongen fra HurlumSpelet. Begge spiller en sentral rolle i historien Purriot og den forsvunne bronsehesten, som nå har blitt barneopera. Ill.: Ragnar Aalbu

Mesterdetektiv Purriot har gått til Operaen! Bjørn Rørvik og Gisle Kverndokks barneopera Purriot og den forsvunne bronsehesten har grønnsaker i alle roller. Operaens barnekor spiller.

Barneopera
Komponist Gisle Kverndokk (t.v.) og forfatter og librettist Bjørn Rørvik er to muntre herrer som har laget barneopera sammen. Foto: Anne Østgaard

Norsk operas nye radarpar må være forfatter Bjørn Rørvik (libretto) og komponist Gisle Kverndokk (musikk). Sammen har de laget verdens eneste barnekrimopera med grønnsaker i alle roller; En ellevill historie, basert på Bjørn Rørvik og Ragnar Aalbus bok Purriot og den forsvunne bronsehesten. Det er Operaens barnekor som skal fremføre og løse mysteriet Purriot og den forsvunne bronsehesten. Forestillingen har har urpremiere 12. mai, men allerede søndag 6. mai kl. 12.30 serveres smakebiter i Operaens store foajee. Søndagens familieforestilling er gratis. Forfatter Bjørn Rørvik vil lese fra Purriot og den forsvunne bronsehesten og Operaens barnekor vil synge utvalgte partier fra den ferske barneoperaen.

 

To muntre herrer fra provinsen

Jeg har satt de to muntre herrer fra provinsen stevne i Bristols ærverdige Bibliotekbar, et egnet møtested for de for lengst urbaniserte, og så langt hver for seg, suksessrike gutta. Rørvik kan vise til oppvekst på Hadeland, mens Kverndokks ditto foregikk i Skien. Begge de kritikerroste og prisbelønte holder nå hus i hovedstaden, og har for lengst lagt verden for sine litterære og musikalske føtter. Rørviks bøker har inntatt en rekke land, blant annet Kina, mens Kverndokks mangfoldige musikk har gledet mennesker i blant annet USA, Canada og en rekke europeiske land. Begge har de et betydelig og begeistret norsk publikum.

En forrykende forestilling

Nå har de altså gått sammen og laget en ellevill barneopera, og kan ikke få skrytt nok av hverandre og samarbeidet. – Musikken er bare fantastisk bra! Det kommer til å bli en forrykende forestilling, sier Bjørn Rørvik entusiastisk. – Morsom, fargerik og med full fres i musikken. Dette er like mye musikal som opera. Gisle og jeg har jobbet tett sammen underveis, og vi har hatt stor glede av dette begge to. Det tror jeg kommer til å smitte over på den ferdige forestillingen også.

Purriot
Barn fortjener også krim og spenning. Mesterdetektiv Purriot er barnas svar på Poirot. Begge løser de krevende mysterier på en underholdende måte.

Ønsket seg kriminell barneopera

Det var tidligere operasjef Per Boye Hansen som ønsket seg en ny barneopera og kontaktet Gisle Kverndokk. – Han ville ha en barnekrim. Jeg tenkte umiddelbart på Bjørn og Ragnars Purriot-bøker. Vi traff hverandre tilfeldig på Røros for noen år siden, da de spurte om jeg hadde noe imot å bli «parodiert» og presentert som Gisle Jordskokk, komponisten bak Hurlumspelet, i den neste boken deres. Og det hadde jeg selvsagt ikke. Da jeg kontaktet Bjørn og kastet frem tanken om å gjøre Purriot og den forsvunne bronsehesten om til barneopera, var han umiddelbart entusiastisk. Og så var vi i gang. 

Purriot
Kongen og andre deltakere fra HurlumSpelet, med Purriot i ferd med å løse mysteriet. Ill.: Ragnar Aalbu

Min første libretto

– Jeg har jo skrevet over 20 bøker, men aldri en libretto, så jeg var litt spent, forteller Bjørn. Men det har gått over all forventning og bare vært morsomt. Historien i boken er jo utgangspunktet, men en del er utelatt og noe har kommet til for å skape en libretto som fungerer.

Lattervekkende sitater fra librettoen

HurlumSpelet har en sentral rolle i historien om Purriot og den forsvunne bronsehesten. På spelets plakat står altså komponist Gisle Jordskokk, som komponist Gisle Kverndokk har inspirert skaperne av originalverket, Rørvik&Aalbu, til å parodiere. Her er noen smakebiter fra librettoen, som vil fryde små ører:

Per Sille: – KONGEN ER PÅ DASS.
Koret: – PÅ DASS? PÅ DASS? MÅTTE KONGEN PÅ DASS?
Per Sille: – JA, HAN SITTER PÅ DASS!
Sellerina: – MEN SÅ LØP OG HENT HAM, DA!

Bondehæren:
– HVEM HAR RAPPA HESTEN?
HVOR ER BRONSEHESTEN NÅ?
DET ER DET VI LURER PÅ
HVEM HAR RAPPA HESTEN?

Mesterdetektiven
Mesterdetektiven i avslappet positur. Ill.: Ragnar Aalbu

(…)
Bondehæren:
HVEM SKAL REDDE FESTEN
FIKSE BIFFEN, ORDNE OPP
GJØRE SÅNN AT ALT BLIR TOPP
FINNE BRONSEHESTEN?

Purriot:
JEG ER EN EKTE DETEKTIV,
MITT NAVN ER PURRIOT!
OG HAR DU ET MYSTERIUM,
MED EN FORSVUNNET HEST,
SÅ KOM TIL MEG
JEG HJELPER DEG
PURRIOT ER ALLTID BEST!

Vi er mange som gleder oss til urfremføringen av denne originale og morsomme barneoperaen. Bestill billetter og les mer om forestillingen her:

Les også

Barnekrim med grønnsaker i alle roller

Mesterdetektiv Purriot går til operaen

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *