Et usedvanlig menneske

Minken Fosheim er død

Minken FosheimMinken Fosheim
Minken Fosheim var en anerkjent skuespiller og TV-personlighet, og en dyktig kulturformidler, i sær rettet mot barn. I de senere år drev hun teaterskole for de yngste. Hun utga hele syv bøker om kjente komponister, og reiste gjerne rundt i landet for å møte sitt unge og lydhøre publikum.

Minken Fosheim er død, bare 62 år gammel. En usedvanlig trist melding å få. I en årrekke var hun knyttet til forlaget gjennom sine bøker om kjente komponister - rettet mot barn.

Minken Fosheim (1956-2018) var i en årrekke knyttet til Cappelen og Cappelen Damm, der hennes begeistring for musikk og store formidlingsglede kom til uttrykk gjennom den populære komponistserien for barn, Eventyret om…. Her forteller hun livshistorien til syv kjente komponister. Serien ble utgitt både i bokform og som lydbøker.

Et usedvanlig menneske

Markedssjef Tanja Hoel i Cappelen Damms avdeling for barne- og ungdomslitteratur sier dette om Minken Fosheim: «Minken Fosheim var et usedvanlig blidt, morsomt og entusiastisk menneske. I tillegg var hun en allsidig og dyktig skuespiller, formidler og skribent, som tok barn på alvor. Jeg var heldig å få jobbe tett sammen med henne i forbindelse med utgivelsen av flere av hennes bøker og lydbøker. Lydbøkene ble til i tett samarbeid broren, Lage Fosheim, som jo var en anerkjent musiker og erfaren produsent. Lage Fosheim døde i 2013, bare 55 år gammel. Nå var det Minkens tur – også alt for tidlig og veldig trist. Det var en glede å kjenne henne.»

På jakt etter klassisk musikk tilrettelagt for barn

Forfatteren våknet i Minken Fosheim da hun jaktet på bøker om klassisk musikk tilrettelagt for barn og ikke fant noen noe sted. Hun bestemte seg da for å ta saken i egne hender, noe hun lyktes svært godt med. Gjennom omfattende kunnskap om forfatternes liv og verk, og ved å leve seg inn i den enkelte komponists liv, formidlet hun syv fascinerende livshistorier på en enkel, lærerik og underholdende måte.

Brukte eventyrmal

Minken Fosheim benyttet seg av en tradisjonelle eventyrmal i bøkene sine: «Det vare en gang…». Det ga henne fritt spillerom til å dikte innenfor rammene av det historiske. Og til å krydre historiene med lukter, smaker og synsinntrykk. Mellom 1996 og 2005 utga hun hele syv bøker om kjente komponister. Det startet med Eventyret om Mozart i 1996. For denne boken ble hun ble tildelt Riksmålsprisen for barne- og ungdomslitteratur. Den siste boken i serien, Eventyret om Bach kom i 2005.

Eventyret om Bach
Eventyret om Bethoven
Eventyret om Ole Bull
Eventyret om Grieg
Eventyret om Mozart

Eventyret om Tsjaikovskij
Eventyret om Vivaldi

Minken Fosheim
Minken Fosheim med en ung «Mozart» i forbindelse med utgivelsen av den første boken i den populære komponistserien for barn.

Syng med Mamma Mø

Serien om Mamma Mø er populær i mange land. Ikke minst i moderlandet Sverige og i Norge. I 2012 kom Jujja og Thomas Wieslanders bok, Syng med Mamma Mø og Kråka i norsk utgave ved Minken Fosheim og Henrik Skram. Dette er den siste utgivelsen Minken Fosheim ha satt sitt kjennemerke på.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *