En sakprosabok tar kaka

Norske barne- og ungdomsbøker legger verden for sine føtter

Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap! er skrevet av Marta Breen og illustrert av Jenny Jordahl.Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap! er skrevet av Marta Breen og illustrert av Jenny Jordahl.
Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap! er skrevet av Marta Breen og illustrert av Jenny Jordahl. Boken beskriver de viktigste sakene kvinnebevegelsen har kjempet for gjennom tidene. Boken har ikke bare truffet blink her hjemme. Hele 13 land har så langt sikret seg rettighetene. Foto av Jenny Jordahl: Maja Hattvang. Foto av Marta Breen: Maria Gossé.

Cappelen Damm Agency gjør en formidabel innsats med bøker for unge lesere. Stadig nye språk og land erobres. I vår har sakprosaboken Kvinner i kamp i særlig grad tatt verden med storm.

Lekent og solid om kvinnekamp

Det har vært tøffe budrunder og harde slag blant forleggere verden over for å sikre seg rettighetene til Marta Breen og Jenny Jordals Kvinner i kamp. Blandt de tretten som foreløpig ønsker å utgi boken, er så ulike land som Albania, Brasil, Frankrike, Italia, Japan og Tyrkia. Anmelder Elise Dybvig i Empirix.no skriver i sin anmeldelse av boken: «Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap gir leseren et lekent og helhetlig innblikk i sakene som har definert kvinnekampen, og klarer å være både en hyllest til kvinnene som har kjempet, samtidig som den minner om at hardt tilkjempa rettigheter aldri må tas for gitt, og at vi fremdeles har mange kamper å vinne.»  

Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap!
Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap!

Bildebøkene til familien Dahle Nyhus treffer stadig nye markeder

Den allsidige forfatteren Gro Dahles bildebøker tar i stor grad opp krevende og til dels tabubelagte temaer, som vold i hjemmet, overgrep og annen form for omsorgssvikt. Bøkene har både blitt pensumlitteratur og benyttes i utstrakt grad i terapisammenheng. Samtidig opplever mange barn fortellingene som rene fabler. Bøkene har blitt til i tett samarbeid med Gro Dahles illustratørmann Svein Nyhus og ditto datter Kaia Dahle Nyhus, men også etter innspill og ønsker fra fagfolk. Nå er rettighetene til Dahle/Nyhus bok Sinna Mann solgt til Japan, Polen, Slovenia og USA. Den er tidligere solgt til bl.a. Kina. Og Krigen, illustrert av datter Kaia, er sammen med Snill, illustrert av ektemannen Svein, nå solgt til Polen. Framifrå teater har kjøpt rettighetene til å dramatisere boken Akvarium, som er illustrert av Svein Nyhus. Familien Dahle/Nyhus representerer alene et helt lite forlagshus med et bredt spekter av utgivelser. Der også illustratørene Kaia Dahle Nyhus og Svein Nyhus skriver og utgir egne, illustrerte verk. Til høsten kommer Kaia Dahle Nyhus med bildeboken Verden sa ja!, men foreldrene står bak nok en felles bildebok, Dragen, om en uforutsigbar mor med et ukontrollert sinne.

Bjørn Rørvik & Co tar stadig nye markeder

Bjørn Rørvik er et oppkomme av gode og gale ideer. Han er ansvarlig for tre suksessrike serier, der han samarbeider med tre ulike illustratører, som preger de forskjellige universene. Ti av Bjørn Rørvik og illustratør Per Dybvigs titler om Reven og Grisungen ble tidligere i år solgt til Kina. Danskene jublerer over Reddikhaien og andre fortellinger om Reven og Grisungen, og gir den strålende kritikker. Forlaget ønsker etter hvert å utgi alle bøkene i serien. Polen har foreløpig kastet seg over årets utgivelse: Reveljen-Griseposten til Polen, mens Russland har latt seg friste av parets Kafé Haletippen. Bjørn Rørvik og Gry Moursunds eventyrlige suksess, Bukkene Bruse på Badeland, er nå solgt til Danmark, mens mens Bukkene Bruse – aktivistesbok er solgt til Sverige. De foreløpig tre bøkene om de populære Bukkene er ute i flere land og er trykket i over 400 000 eks. bare i Norge!

Bukkene Bruse på Badeland
Bukkene Bruse på Badeland bygger på det klassiske eventyret om De tre Bukkene Bruse, og har blitt en gedigen suksess i inn- og utland. Boken er også dramatisert som figurteater. Bukkene Bruse vender tilbake og Bukkene Bruse begynner på skolen er også bejublet av både store og små med sin absurde humor og naivistiske illustrasjoner.

Anne Fiskes Hallo-bøker har tatt Kina med storm. Nå venter Øst-Europa

Anna Fiskes myldrebøker, den såkalte Hallo-serien, har gjort stor suksess, bl.a. i Kina, der forfatter og illustratør Fiske har vært på omfattende turné. Nå er rettighetene til to av bøkene i serien, Hallo planeten! + Hallo byen! solgt til Polen.

Hallo-jubileum
I fjor var det Hallo-jubileum og hele ti år siden den første Hallo-boken til Anna Fiske kom ut. Til nå har det kommet ut hele syv bøker i serien. Den foreløpig siste, Hallo skogen, kom ut i anledning jubileet.

Prisbelønte og prisberømte Øyvind Torseter

Øyvind Torseter er en av Norges mest prisbelønte illustratører. Han utgir både egne bøker og illustrerer andres. Nå er hans fjorårsbok, Mulysses, solgt til Nederland og Tyskland. Dette er den andre boken i en trilogi, der den første, Mulegutten (2015), er nominert til Deustcher Jugendliteraturpreis 2018. Til høsten kommer bok nummer tre i trilogien om denne moderne eventyrskikkelsen, Altmuligmannen.

Mulegutten
I Mulysses drar Mulegutten til sjøs. Og det går med han som med så mange førstereisgutter; armod tvinger ham ut på en farlig tokt med en eksentrisk eventyrer

Bøker for større barn og ungdom

Brynjulf Jung Tjønns Brageprisvinner Så vakker du er (2013), er nå solgt til Færøyene. Mens Levy Henriksens Engelen i djevelgapet (2012) skal ut i Russland og Ukraina. Totalt er boken solgt til syv land. Særlig lykke har den gjort på det tyske markedet. Begge disse ungdomsromanene tar opp møter med livets alvor, som død, kjærlighet og dramatikk rundt foreldres skilsmisse. Arne Svingens Verdens farligste gjeng er derimot en rå og morsom gjennomillustrert bok for 8-12-åringer som nå er solgt til Færøyene. Mens Oscarprisvinner Torill Koves Tråder (2017), en ordløs bildebok for større barn og ungdom om tilknytning, omsorg og løsrivelse, er solgt til Canada, der Kove er bosatt, og til Nederland. Boken bygger på animasjonsfilmen, som i fjor ble langlistet til Oscar, med samme tittel.

Tråder
En gripende og rørende historie om kjærlighet og tilknytning, fortalt nesten uten ord. Som i Torill Koves øvrige bøker, kjenner vi lett og gjerne igjen hennes effektfulle og særegne strek.

Bjørn Ousland også aktuell i Kina

Bjørn Ouslands bildebok, Penger (2012) er solgt til Kina, som har blitt et nytt, stort marked for norske barnebøker. Særlig er det bildebøkene våre som treffer verdens mest folkerike nasjon. Tyskland har kastet seg over Ouslands Din ekspedisjon med Nansen (2017). Bøker om norske eventyrere og ekspedisjoner er et av Ouslands spesiale. I september lanseres hans bok Oppover – Roald Amundsens spektakulære luftferder.

Bjørn Ousland
Bjørn Ousland er en dyktig og anerkjent illustratør og tegneserieskaper, som har brukt sine visuelle fortellerteknikker og fortellerglede til å formidle historiene til norske eventyrere.

Plast – et universell utfordring

Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsens Søppleplasten i havet var aktuell da den kom ut i 2016, men har dessverre ikke blitt mindre aktuell siden da. Flere utenlandske forlag har vist interesse for denne sakprosaboken for barn om en av vår tids største menneskeskapte problemer. Nå har Sør-Korea sikret seg rettighetene til denne viktige utgivelsen.

Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen: Søppelplasten i havet
Kirsti Blom står bak et helt bibliotek om dyrelivet i Arktis. Dette er viktige bøker om til dels truede arter. Søppelplasten i havet viser hennes engasjement for dyrevern, forurensning og forsøpling av jorda vår. Her sammen med medforfatter Geir Wing Gabrielsen.

Synne Lea og Stian Hole

Stian Hole står bak en rekke egne utgivelser, bl.a. den vakre Garmanns sommer, som er tidligere solgt til flere land. Nå har Hviterussland sikret seg boken. Hans samarbeid med forfatter Synne Lea har så langt resultert i to vellykkede utgivelser: Nattevakt (2013) og Du og jeg, som kom ut tidligere i år. Du og jeg er nå solgt til Belgia. Boken er til flere land, bl.a. Romania, som sikret seg den allerede før den forelå på norsk, noe som er svært uvanlig. Både norske og utenlandske medier bejubler boken. Berlingske Tidendes Kari Sønsthagen gir på linje med andre anmeldere boken terningkast 5 og oppsummerer slik: «Børnebog tager på smukkeste vis livtag med frygten for at miste.»

Du og jeg
I Du og jeg møter vi en gammel bestefar og to barnebarn. NRK-P2/nrk.no’s Anne Cathrine Straume skriver: «Her er tanker om det å miste noen som både barn og voksne kan tenke. Det som er vanskelig å snakke om, nås ad omveier, gjennom bilder og assosiasjoner. «

Duo bak vellykket merkevare: Karsten og Petra

Tor Åge Bringsværd og Anne Holt har i mange år samarbeidet om serien Karsten og Petra, som har blitt en vellykket merkevare. Flere av bøkene har også blitt film, og både bøker og film er solgt til flere land. Tidligere er to av bøkene i serien ute i Danmark. Nå er to nye bøker i serien, Karsten og Petra på tur  (2014) og Karsten og Petra får sykkel (2006) solgt til vårt naboland.

Karsten og Petra
Karsten og Petra på tur er bok nr. 24 i denne populære serien.

Nok et eksempel på vellykket samarbeid mellom forfatter og illustratør

Agnes-Margrethe Bjorvand, Norges mest fremstående Astrid Lindgren-ekspert, og Lisa Aisatos Astrid Lindgren-biografi er nylig solgt til Tsjekkia. Gjennom boken blir unge lesere godt kjent med personen, forfatteren, redaktøren og det engasjerte samfunnsmennesket og medmennesket Astrid Lindgren. Boken er vakkert gjennomillustrert av Lisa Aisato.

Astrid Lindgren
Boken er lagt opp kronologisk og følger Astrid Lindgren fra hennes lykkelige barndom i Vimmerby til alderdommen i Stockholm.

Alice Lima de Faria, nytt stjerneskudd på bildebokhimmelen

Scograf, illustratør og forfatter Alice Lima de Farias andre bildebok, Fuglefesten er solgt til Spania. På linje med debutboken, Det var ikke jeg! sa Robinhund, har også denne blitt mottatt med ovasjoner. Tidligere i år ble Alice Lima de Faria tildelt den prestisjefylte HUCKEPACK Bilderbuchpreis.

Fuglefesten av Alice Bjerknes Lima de Faria.
I «Fuglefesten møter vi flaggermusen Flapps og vennen hennes, marken Mark. Mark inviteres i selskap hos fuglene, og en misunnelig Flapps stjeler invitasjonen og bringer Mark som gave…

Vellykket ungdomsserien om Edward Rubikon

Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen står bak serien Edward Rubikons mysterier. Nå er bok nummer to, Kong Grimms hevn, solgt til Sverige. Den tegneserieinspirerte spennings- og grøsserserien er perfekt tilberedt for et ungt publikum. I fjor kom bok nummer tre i serien, Den Siste Halloween. Også her blir det blir opp til Edward Rubikon og hans kompanjonger å ordne opp.

Kong Grimms hevn
I Kong Grimms hevn oppsøker Edward og vennen Kasper en skummel gravkrypt der Edwards far befant seg da veggene begynte å falle sammen… En skikkelig grøssen situasjon…

Snillionen – en bok det svinger rundt

Arnfinn Kolerud utga i fjor suksessboken Snillionen. Boken ble tildelt Kulturdepartementets pris og nominert til Riksmålsprisen for barne- og ungdomsbøker. Den er allerede solgt til en rekke land, bl.a. Catalonia, Russland, Spania og Sør-Korea. I tillegg har Nordisk Film & TV sikret seg filmrettighetene til boken, som handler om at å bli styrtrik på en, to, tre, noe som viser seg ikke å være så enkelt.

Arnfinn Kolerud
Arnfinn Kolerud er en allsidig og prisbelønt forfatter som nå er i vinden med sin siste bok, Snillionen.

Solide klassikere populære også i Danmark

Thorbjørn Egners to suksessrike klassikere, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by trykkes nå i 20. opplag til glede danske barn. Det er danske Gyldendal sitter på rettighetene til begge bøkene.

Folk og røvere i Kardemomme by
Fra Riksteatrets oppsetning av Folk og røvere i Kardemomme by i 2017, med Kim Haugen som regissør. Her er det samling på torvet i Kardemomme i forbindelse med feiringen av Tobias i tårnets 75-års dag. Foto: Riksteatret

Les også

Silje Mella er reisende i litteratur:

– RETTIGHETSSALG EN VIKTIG DEL AV NORSK KULTURPOLITIKK

Les også

Høy kvalitet og bred appell

Norske bildebøker ut i verden

Les også

Norske bøker ut i verden

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *