Vinner av Deutscher Jugendliteraturpreis

Ellevill boklansering i pølsekiosk for Øyvind Torseters Altmuligmannen

MuleguttenMulegutten
En smilende Øyvind Torseter har nettopp avduket figuren "Mulegutt med pølse", som er skrudd opp på veggen til Syverkiosken. Mulegutten vil nå lokke både Muleguttfans og pølseelskere til kiosken, som har inspirert den internasjonalt anerkjente illustratøren og forfatteren i arbeidet med sin nye bok, Altmuligmannen. Boken ble ellevilt lansert utenfor Syverkiosken sist fredag. Foto: Anne Refsum Martinsen

Øyvind Torseter, fersk vinner av Deutscher Jugendliteraturpreis, er aktuell med Altmuligmannen, den tredje boken om den originale karakteren Mulegutten.

Boklansering i pølsebu

Øyvind Torseter sykler daglig forbi Syverkiosken, en av de siste originale pølsebuene i Oslo og i landet forøvrig. Inspirert av Syverkiosken har den anerkjente illustratøren og forfatteren plassert en pølsebu sentralt i sin nye bok, Altmuligmannen. Kiosken er «berømt» for sine pølser, laget etter hemmelig oppskrift. Til og med The Guardian har omtalt pølsene, og kalt Syverkiosken for «Pølsehimmelen». I tillegg til byens beste pølser, byr innehaver Erlend Dahlbo på godt humør, muntre samtaler og topp service. Det var altså mange gode grunner til å legge lanseringen av Altmuligmannen nettopp til Syverkiosken.

Syverkiosken
Her en blid og entusiastisk innehaver av Syverkiosken, Erlend Dahlbo. Det var ikke nei i hans munn da forespørselen fra forlaget kom om boklansering. Som sønn av den kjente forfatter Torill Thorstad Hauger, fikk han litteratur inn med morsmelken. I bakgrunnen Øyvind Torseters «Mulegutt med pølse» Foto: Anne Refsum Martinsen
Øyvind Torseter
En smilende Øyvind Torseter sammen med sin franske oversetter Aude Pasquier utenfor Syverkiosken under lanseringen. I bakgrunnen saxsofonist Alexander Bosrup Karlsen, som kastet musikalsk glans over arrangementet. Foto: Silje Mella

Koffert med knapp og en skummel dobbeltgjenger

I Altmuligmannen har Mulegutten fått jobb som en slags vaktmester hos en president. Hvis han gjør en god jobb skal han få passe presidentens koffert – den med knappen i… Når en skummel dobbeltgjenger dukker opp, utvikler handlingen seg til en internasjonal, storpolitisk thriller…

Mulegutt
Her en forskremt Mulegutt hos politiet, etter at en dobbeltgjenger brutalt har ranet ham… Illustrasjon fra Øyvind Torseters Altmuligmannen.

Les journalist Janina Lauritsens morsomme dekning av lanseringen av Altmuligmannen!

Altmuligmannen
Alle vil ha pølse! Det var mange sultne Mulegutt-tilhengere tilstede under lanseringen av Altmuligmannen. Foto: Janina Lauritsen, Sagene Avis

Mulegutten, Mulysses og Altmuligmannen

Trilogien om den litt naive Mulegutten, en slags moderne Askeladd, er dels bildebøker, dels tegneserier, der illustrasjonene er de bærende elementer. Serien består av Mulegutten (2015), som Torseter nettopp ble tildelt Deutscher Jugendliteraturpreis for, Mulysses (2017) og nå altså Altmuligmannen.

Mulegutten
Mulegutten opplever at dobbeltgjengeren har tatt både identiteten, leiligheten og jobben hos presidenten. Men ingen tror ham. Nå trenger han hjelp av en dyktig detektiv!
Mulegutt
Dagens hovedperson, Øyvind Torseter, følger med for å sikre at alle som møtte opp på dette uvanlige lanseringsstuntet får servering. Spesialpølsepapir med Mulegutt på støttet bokstavelig talt opp under dagens meny. Foto: Anne Refsum Martinsen

Øyvind Torseter – oversatt og prisbelønt

Øyvind Torseter (f. 1972) er en svært anerkjent bildekunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter. Bøkene hans er solgt til en rekke land. Han har også mottatt en rekke høythengende norske og internasjonale priser og utmerkelser – over 40 i alt. For boken Avstikkere (2007) mottok han en av barnebøkenes gjeveste priser: BolognaRagazzi Award. For Hullet (2012) ble han belønnet med den prestisjefylte franske Prix Jeune Alber og utmerkelsen Årets vakreste bok. I 2014 ble han og forfatter Håkon Øverås tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for bildeboken Brune. Nå er han nominert til denne prisen nok en gang sammen med forfatter Torun Lian for Alice og alt du ikke vet og godt er det. Nylig mottok han Deutscher Jugendliteraturpreis for Mulegutten. Dette er en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser, og gis «for fremragende barne- og ungdomslitteratur». Prisen deles årlig ut under den internasjonale bokmessen i Frankfurt.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *