Terningkast 6 i Dagbladet og VG

Hvordan lager man en baby? «en pedagogisk åpenbaring» av en bok

Illustrasjon fra og omslag til Anna Fiskes Hvordan lager man en baby? med 2 x terningkast 6Illustrasjon fra og omslag til Anna Fiskes Hvordan lager man en baby? med 2 x terningkast 6
TERNINGKAST SEKS I VG OG DAGBLADET: «Ærlig og fantastisk!» skriver VG, «Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent. Denne må da gi Anna Fiske nok en pris», skriver Dagbladets anmelder. Begge triller terningkast seks til Anna Fiskes nye barnebok Hvordan lager man en baby?.

I Hvordan lager man en baby? tar Anna Fiske for seg alle spørsmålene barn lurer på om hvordan babyer blir til og hva som skjer inni mamman's mage før babyen er ferdig og kommer ut.

Omslag til Hvordan lager man en baby?
Kjøp Hvordan lager man en baby? på Cappelendamm.no

«Den prisbelønte barnebokforfatteren Anna Fiske har laget en fantastisk feel good-barnebok om tema som får voksne til å famle med ordene og barn rope «æsj, så ekkelt», skriver VGs anmelder og triller terningkast 6 . Det samme gjør Dagbladets Cathrine Krøger; terningkast 6 og gir bl.a. følgende karakteristikker: «…en pedagogisk åpenbaring (…) Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent. Denne må da gi Anna Fiske nok en pris.»

Flere anmeldere som kommenterer og jubler

NRKs Anne Cathrine Straume sier dette om Anna Fiskes bok i sin anmeldelse på nrk.no: «Legger ikke fingrene imellom (…) Fiske insisterer på at ethvert barn er et elsket, ønsket og unikt individ i mengden. Samtidig som hun svarer på et konkret spørsmål, åpner hun opp for magien i livets mysterium.» 

Barnebokkritikk.no: «…en enestående feiring av barnet og livet, som til dels veier opp for den nøkterne framstillingen i fagspråk, ved at det strengt medisinske kombineres med det underet det er at et barn blir til.»

Periskop.no: «En liten bragd av en bok.»

Boksøk/boksok.no: «…en bra bok for den som vil vite,
og for den som vil forklare.»

En moderne klassiker

– Hvordan lager man en baby? formidler budskapet om unnfangelse, graviditet og fødsel på en så ærlig, varm, direkte og oppdatert måte at jeg tør påstå at vi her har med en moderne klassiker å gjøre, sier forlagssjef for Cappelen Damm barn og unge, Ragnfrid Trohaug.

Les også:  VGs anmeldelse i sin helhet og  Anna Fiskes tekst om hvordan hun har jobbet med boken.

Hvordan lager man en baby? er allerede solgt til syv land

  • Anna Fiske (f. 1964) er forfatter, illustratør og tegneserieskaper.
  • Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster og som illustratør for andre forfattere.
  • Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser. Flere av bøkene hennes har gjort suksess i utlandet, blant annet i Kina.

Gjennom lekne og fargerike illustrasjoner viser Fiske helt konkret hvordan en baby lages, enten det er på den «tradisjonelle» måten eller ved hjelp av prøverør. Boken ufarliggjør et evig aktuelt tema, og gir voksne og barn et glimrende utgangspunkt for videre samtale, enten det er i hjemmet, i barnehagen eller på skolen.

– Boken er nettopp lansert, men har allerede rukket å bli solgt til hele syv land! Boken har vært døråpner både til Sverige og Finland, som ikke har utgitt noen av Fiskes bøker tidligere. Det forteller oss at det er et behov der ute for en tilrettelagt bok om hvordan barn blir til, utvikler seg og fødes, fortsetter Trohaug.

Ikke mer blomster og bier

VGs anmelder roser Fiskes nye bok for å si det som det er: «Mange ganger tar forfatteren lekne omveier, men når det handler om sex og fødsel, sikter hun rett på. Her finnes ingen tåkeleggende sammenligninger med blomsten og bien».

– Jeg tror at når man snakker med barn om alvorlige temaer, eller temaer som er vanskelige å forstå, må man være direkte og saklig. Alle begreper skal ha RIKTIGE navn og ikke for mange detaljer. Ingen omskrivninger, men rett på, sier Anna Fiske selv om «rettfremheten» sin.

Trond Viggos Kroppen har fått en solid arvtager

Trohaug påpeker at det i lang tid har vært et tomrom og mangel på oppdaterte bøker for barn om temaet. Trond Viggo Torgersens klassiker, Kroppen, kom tross alt ut i 1983, og det begynner å bli noen år siden. Kroppen og Per, Ida & Minimum har nå fått en solid arvtaker, avslutter Trohaug.

Les også

Ny bildebok gir svar

Hvordan lager man en baby?