Litterær uhygge

Skrekk og gru for unge lesere til påske: Fem boktips

Foto av skummelt sminket og utkledd ungdom med dødningehode på capsenFoto av skummelt sminket og utkledd ungdom med dødningehode på capsen
Unge lesere har også behov for påskekrim. I boktipsene nedenfor presenteres et variert utvalg bøker som dekker alt sjangeren kan by på fra vampyrer og gotiske grøss til aliens, spøkelser, mordere og mystiske monstre. Foto: Unsplash

Det går gjennom Marg & Bein når Ingunn Aamodt og Arne Svingen har fått Tom Egeland på lag i boken 8 grøss. I lesetipsene nedenfor får de selskap av flere andre grøsserforfattere.

«Marg&Bein» – Norges mest leste grøsserserie for barn og ungdom

Omslag 8 grøss med dødningehode
Marg&Bein er en grøsserserie for ungdom med over 20 bøker. Les mer om serien her!

Marg&Bein er serien for de som elsker grøss!

I den  nye boken 8 grøss har «marg&beinerne» Arne Svingen og Ingunn Aamodt fått med seg den drevne krimforfatteren Tom Egeland. Sammen har de skrevet flere korte historier om både aktuelle og skremmende scenarier og situasjoner: Hva kan skje når du skal møte en du bare har pratet med på nettet? Hvorfor er killerclowns og speil så skummelt? Og skrekk – hva om du har ålet deg inn en trang tunnel og ikke kommer ut? Anbefales for lesere fra 10 år og oppover.

«Brådypt» – en psykologisk ungdomsthriller om vann, vannskrekk og familiehemmeligheter.

Omslag til Elin Unstads Brådypt
Les mer om Brådypt her!

Brådypt – en psykologisk ungdomsthriller om vann, vannskrekk og familiehemmeligheter

Vilja druknet. For tre måneder siden var hun død i 23 minutter. Ingenting blir som før etter det. Hun hater alt. Og hun er blitt livredd for vann – hun som tidligere elsket å svømme.Hun forsøker å finne tilbake til livet og seg selv, men nok en skremmende ting skjer. Vilja blir kidnappet! Hun våkner opp på en ukjent øy. Og blir så levert tilbake igjen. Men ingen tror på henne. Ingen har merket at hun var borte. Var det bare en hallusinasjon? Vilja skjønner mindre og mindre av det som skjer rundt henne, men alt må da ha en naturlig forklaring? Anbefales for lesere fra 12-18 år.

«Altmuligmannen» – en absurd og utsøkt parodi på en internasjonal thriller

Omslag på Øyvind Torseters Altmuligmannen
Les mer om Altmuligmannen og de andre Mulegutt-bøkene her!

Altmuligmannen – en absurd og utsøkt parodi på en internasjonal, storpolitisk thriller

Nå har Mulegutten har fått seg jobb som altmuligmann. Og ikke en hvilken som helst altmuligmann. Han gjør forefallende arbeid hjemme hos en president. Hvis Mulegutten gjør en god jobb, kan det hende han får passe på atomkofferten! Men det dukker opp problemer. I form av en skruppelløs dobbeltgjenger…

Altmuligmannen er en miks av en bildebok og en tegneserieroman, preget av absurd humor. Dette er den prisbelønte bildebokskaperen Øyvind Torseters tredje frittstående fortellingen om den originale og pussige karakteren Mulegutten, som også er den navnløse figuren i bildeboken Hullet.» Bøkene retter seg mot lesere fra 6-99 år.

«Ingen sover trygt i natt» – boken for de som liker å bli skikkelig skræmt.

Omslag på Mari Moen Holsves bok Ingen sover trygt i natt
Marien Moen Holsve står også bak fantasy-serien HalvgudeneLes mer om Ingen sover i natt og Halvgudene her!

Ingen sover trygt i natt – en grøsser for de som liker å bli skikkelig skræmt

Bare tittelen på Mari Moen Holsves bok er uhyggelig. Og innholdet er ikke mindre skremmende. I verdens kjedeligste lille bygd blir først en, så to ungdommer drept – og hjertene deres stjålet! Frykten brer seg på skolen og i lokalmiljøet. Vennene Håkon, Hares og Marie blir ufrivillig involvert, og halloween-natten våkner de av at en avkappet hånd forsøker å kvele Hares – og stjele hjertet hans. Ja, du leste riktig – en avkappet hånd! Hva er det som skjer? Hvorfor klarer ikke politiet å løse mysteriet? Passer for 10-14 åringer.

«Skrekkens mestere» – et fruktfat av solide grøss

Skrekkens mestere – et fruktfat av solide grøss

Omslag på boken Skrekkens mestere med grøssende fortellinger
Skrekkens mestere er en samling med tekster fra 14 berømte forfattere, som alle har bidratt med klassikere til verdenslitteraturen.

Søker du grøss, gru og spenning i små porsjoner? I denne boken har Tore Aurstad samlet og redigert korte fortellinger og noveller for spenningssøkende lesere. Alle tekstene er skrevet av forfattere som har levert grøssende bidrag til verdenslitteraturen. Mange av fortellingene har ikke vært tilgjengelig på norsk tidligere. Dette er en ypperlig samling for unge lesere, men også for voksne. Les gjerne høyt for hverandre i påsken! Her dekkes alt innen sjangeren; vampyrer, gotiske grøss, aliens, spøkelser, mordere og mystiske monstre under en flytebrygge. Tore Aurstad har også skrevet korte og interessante tekster om hver enkelt forfatter. Anbefalt for lesere fra 12-18 år.

Les klassikere av: Edgar Allan Poe, Sheridan le Fanu, Robert Louis Stevenson, HP Lovecraft, MR James  og Charlotte Perkins Gilman. Og nye grøss av: Richard Matheson, Daphne du Maurier, Robert Bloch, Ray Bradbury, Shirley Jackson, Stephen King, Joyce Carol Oats, Michael Marshall Smith og Neil Gaiman.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *