Actionfylt og morsom barnebokdebut

Forbrytere og gode hjelpere kjemper i Skittent spill

Bilde av ung gutt på flukt, hentet fra omslaget på Simen Kjellins bok Skittent spillBilde av ung gutt på flukt, hentet fra omslaget på Simen Kjellins bok Skittent spill
Hvem har lagt alle Oslos spillbutikker og lekebutikker for hat og lokket byens foreldre til å selge barnas spillkonsoller og kaste gamle dataspill? Dette forsøker den ferske ungdomsskoleeleven Jørgen å finne ut av i Simen Kjellins debutbok Skittent spill, og får på kort tid livet snudd på hodet.

Bli med på tre døgn med intense biljakter, skuddveksling med klinkekuler, eksplosjoner og livsfarlige cowboyer – og et ustoppelig øsende regn over Oslo.

Foto av debutant Simen Kjellin
Simen Kjellin debuterer med barneromanen Skittent spill. Foto: Fin Serck-Hanssen

Spenningsroman for 9-12-åringer

Debutant Simen Kjellin er fotograf, realfagsbibliotekar og tidligere medlem av et punkeband. Nå har han brukt fantasien til å skrive spenningsroman for 9-12-åringer med den den urovekkende tittelen Skittent spill.

Ungdomsskoleelev og uteligger er bokens helter

Noen har lagt alle Oslos spillbutikker og lekebutikker for hat og byens foreldre lokkes til å selge barnas spillkonsoller og kaste gamle dataspill. Noe har skjedd med rektor Grimenes og Jørgen, som bare har gått på ungdomsskolen i to måneder, opplever at livet hans blir snudd på hodet. Når skolesekken hans blir stjålet og mamma forsvinner, er det bare Bomsen, en uteligger, som kan hjelpe ham. Og Bomsen har noen ganske ville ideer om hvordan Jørgen skal finne igjen det som er hans – og få spillbutikkene tilbake til byen.

– Gratulerer som debutant! Skittent spill – en skummel tittel på en barnebokdebut?

– Tusen takk! Ja, jeg tror boka er ganske skummel, så tittelen passer forhåpentligvis godt. Redaktøren min og jeg landet på denne tittelen veldig seint i prosessen. Vi hadde Lekelandet som arbeidstittel ganske lenge, men var aldri helt fornøyd med den. Rett før boka skulle sendes til trykk var det noen som foreslo Skittent spill, og jeg er veldig glad for det.   

Omslag på Simen Kjellins bok Skittent spill med gutt på flukt
Biljakt og øsregn er noen av ingrediensene i Simen Kjellins bok Skittent Spill. Les mer om boken her!

– Barn og unges fritidssysler som spilling, gaming og gambling er superaktuell tematikk. Hvordan fikk du ideen til boken?

– Ideen har jeg hatt i over 15 år, men jeg husker ikke helt hvordan jeg fikk den. Da jeg var barn var mange foreldre veldig opptatt av hva slags leker vi hadde. De skulle være laget av naturlige materialer og ikke ha noe med våpen og krig å gjøre. Så kom tv-spill og hjemmevideo og da måtte de gi opp den kampen etterhvert. Tanken var å snu ting på hodet, og lage en historie der de som hadde prøvd å beskytte barna nå var blitt onde og grådige selv. 

– Er du selv en som er opptatt av spill?

– Faren vår kom hjem med en Commodore 64 da jeg var rundt ti år, og siden har jeg vært ganske hekta. Jeg spiller ikke like mye nå lenger, men synes fortsatt det er utrolig gøy å sette på meg headset og spille online med kompiser. Det hender vi spiller litt brettspill når vi er sammen i jula og påsken også. Men vi prøver å unngå det for som regel blir noen pottesure. Gambling holder jeg meg lang unna. Jeg var fire dager i Las Vegas for endel år siden, og spilte ikke bort en krone. Der er jeg ganske puritansk. Gambling er roten til alt ondt, eller ihvertfall noe av det. 

– Var det opplagt at du skulle skrive for barn?

– Ja, jeg har alltid visst at hvis jeg skulle prøve å skrive noe måtte det bli for barn eller ungdom . Jeg vet ikke helt hvorfor. Men det å skrive for voksne virker nok litt skummelt for meg…

– Spilling er mer en gutte- enn en jentegreie. Og du har en gutt, Jørgen, som hovedkarakter i boken din. Ønsket du å skrive en bok som skulle ha spesiell appell til gutter, som det kan være vanskelige å få til å lese?

– Da jeg begynte på boka hadde jeg akkurat mistet jobben og endte med å gå arbeidsledig ganske lenge. Jeg begynte å skrive for å ha noe meningsfylt å gjøre og for å holde humøret oppe, uten utgivelse som mål. Så den eneste leseren jeg hadde i tankene underveis var egentlig meg selv.   

– Har din erfaring fra IT-bransjen kommet deg til gode under arbeidet med boken? 

– Det har jeg aldri tenkt på, men kanskje når det kommer til måten jeg jobber på, som er ganske systematisk og målrettet. 

– Som bibliotekar har du naturlig nok et nært forhold til litteratur. Kan du si litt om din litterære smak?

– Da jeg var yngre var jeg altoppslukende, og leste mye – fra Hamsun til Stephen King. Nå leser jeg ikke så mye skjønnlitteratur lenger, men mye sakprosa. Helst om temaer som er litt sære eller om amerikansk politikk.

– Har du noen litterære forbilder blant barnebokforfattere?

– Jeg har ikke lest noen barnebøker siden jeg selv var barn. Da var Roald Dahl  den store helten. Og Thorbjørn Egner. Han hadde en utrolig varme og medmenneskelighet i det han skrev som jeg håper det finnes litt av i boka mi også. Men jeg er også veldig glad i språket og humoren til Kjell Aukrust og de fantastiske karakterene hans. Jeg er jo til og med oppkalt etter en av dem.

– Hvilke forventninger har du til mottagelsen av boken din når den nå skal ut i verden?

– Jeg turde knapt tro at den skulle bli utgitt, så forventningene er nøkterne. Men jeg håper selvfølgelig at de som leser boka vil like den.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *