Illustratørintervjuer: Bo Gaustad

Bo er en av de illustratørene jeg har jobbet med helt siden jeg var fersk designer i forlaget. Hun er alltid like morsom, og har en helt særegen, humoristisk strek. I tillegg har hun begynt å skrive egne bøker, som «Haren Henriette«, og fjorårets fabelaktige «Dessert«.

Har du alltid hatt lyst til å illustrere, eller drømte du om å bli noe annet da du var liten?
I en gammel minnebok sto det faktisk: Skuespiller. Som liten oppførte jeg små teaterstykker inni porten i Skovveien for barna i gata.

 

Hvor lenge har du jobbet som illustratør?
På tavlen på SHKS hang en annonse som etterlyste en tegner til «Små historier fra barnemunn». Den jobben fikk jeg i 1986. Må nevne at da det ble mangel på historier begynte jeg å skrive dem selv for å holde inntekten ved like.

 

Hva slags utdannelse har du, og hvor mange år har du jobbet som illustratør?
Utdannelsen favner bredt og vidt. Har hatt mye glede av Sekretærlinjen fra Handelsgym – særlig som regnskapsfører i Tegnekompaniet. Har ellers teoretisk og praktisk utdannelse i kunstfag både fra Universitetet, Acc. di Belle Arti, Roma, SHKS –  og diverse. Siste trinn på «karrierestigen» er Barnebokforfatterutdanningen fra Norsk Barnebokinstitutt, Oslo.

 

Hvilke jobber liker du best?
Det meste – tror jeg. Men tekst med humor gir meg et ekstra kikk. Og, stort sett tegner jeg i bøker.
Fra "Dessert"
Hva hører du på mens du jobber?
Jeg greier ikke snakk når jeg tegner, har DAB og lytter til NRK Jazz og NRK Alltid klassisk. Slår av når jeg leser manus.

 

Har du noen forbilder?
Oj – mange. Det er alltid noe å lære av andre. Særlig de som gjør ting helt annerledes enn jeg.

 

Hvis du bare kunne eie tre bøker, hvilke ville du beholdt av de du allerede har i bokhylla?
Charles Dickens Samlede – det blir jo mer enn 3, men jeg vil gjerne ha med en humorbok:  «The Essential George Booth» som jeg betrakter som en  åndsfrende. Og, i tilfelle jeg har litt tid til overs: *»The Elements of Pop-Up«.

 

Til slutt: Ditt beste råd til de som har lyst på en karriere som illustratør?
Husk å spille Lotto.
Fra "Haren Henriette"

 

Elisabeth Vold Bjone
«My brain is nothing but a machine for turning coffee into special effects.» "So Yesterday" av Scott Westerfield
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *