Illustratørintervjuer: Anna Fiske

For mange år siden fikk jeg en konvolutt i posten med arbeidsprøver fra en svensk illustratør. I konvolutten lå det en liten, men laaaang tegning. Den var brettet som et lite trekkspill, og kunne leses nesten som en liten historie. Den havnet sporenstreks på kontorveggen min, og der hang den i mange år. Faktisk helt til jeg byttet kontor og ikke lenger hadde en ledig vegg å henge ting på. Personen bak den fine lille tegningen var Anna Fiske. Nå, mange år senere, har jeg hatt gleden av å jobbe med Anna mange ganger, og førsteinntrykket den lille tegningen ga meg har vist seg å stemme: Anna er morsom, hyggelig, og flink!

Anna på kontoret!

Har du alltid hatt lyst til å illustrere, eller drømte du om å bli noe annet da du var liten?
Har egentlig aldri sluttet å tegne siden jeg begynte med det. Frustrasjonen over at det tok så lang tid for meg å lære meg å lese og skrive, førte til at tegningen ble en måte å få ned det jeg ville fortelle på papir. En av mine forbilder som barn var Agda som vasket hos oss, så min store drøm da var å bli vaskedame. Nå både skriver og tegner jeg, pluss at jeg har både et kontor og et hjem som jeg vasker, så jeg fikk egentlig alt som jeg ønsket meg.

Hvor lenge har du jobbet som illustratør?
Gikk ut Konstfack i Stockholm 1992, det gikk tregt i begynnelsen. Var mye rundt med mappen uten resultat. Min første illustrasjonsjobb var i Svenske Vecko Revyn. Et blad jeg hadde lest mye i min ungdom, så det var stas.
Begynte å tegne serier i 92 som ble publisert i Svenske Galago.
Flyttet til Norge 1994, ble da kontaktet av No Comprendo Press, tegnet serier til deres blad Fidus.

Hva slags utdannelse har du, og hvor mange år har du jobbet som illustratør?
Gikk først på kunstskole, da jeg trodde at det var kunstner man måtte bli hvis man ville fortelle med bilder, malte og malte…titusen malerier, drev også med keramikk, grafikk og foto, skrev dikt og fortellinger ved siden av. Tre år til sammen på to forskjellige kunstskoler og fire år på Konstfack, linjen grafisk design og illustrasjon. Nå har jeg jobbet 20 år som illustratør. -20 ÅR, og jeg som syns at jeg akkurat bare har begynt!

Skisser

Hvilke jobber liker du best?
Jeg liker variasjon, det er morsomt å gjøre noe som jeg aldri har gjort før , samtidig som det er en spennende utfordring å skape variasjon og tenke fra andre vinkler på jobber som er like hverandre.

Hva hører du på mens du jobber?
Det varierer, men nesten alltid noe melankolsk. Vet ikke hvorfor, men jeg blir glad og motivert av det, eplekjekk musikk gjør meg trist. I dag: Bon Iver, Kate Bush og Jan Johansson, i morgen noe annet.

Har du noen forbilder?
Mange, både folk i min nærhet, og folk langt der borte! Hvis jeg skal velge tre illustratører: Ingrid Wang Nyman, Tove Jansson og Saul Steinberg.

Hvis du bare kunne eie tre bøker, hvilke ville du beholdt av de du allerede har i bokhylla?
Bare tre? Da får det bli: Tove Janssons Sommarboken, jeg må lese den hver sommer, ellers blir det ikke sommer. Charles Bukowskis Postkontoret, blir alltid like slått ut over hans direkte måte å skrive på, skal du skrive selvbiografisk må du være helt naken når du skriver, det gjør virkelig herr Bukowski. Bonniers kokbok (på Svensk), jeg elsker å lese kokebøker. Fint å sovne inn med oppskrifter og råvarer i hodet. Hvis du våkner mitt i natten svett og redd over noen liten fillesak, kan du tenke på helstekt falukorv og sovne om.

Fra "Hallo der nede" som kommer denne våren!

Til slutt: Ditt beste råd til de som har lyst på en karriere som illustratør?
Gratulerer med valg av et morsomt og stimulerende yrke! Utdannelse gjør at du har tid til å utvikle deg, minst like inspirerende som lærene er dine medstudenter. Utforsk forskjellige materialer og teknikker, det gir deg en frihet og forståelse for form og farge som du har med deg videre. Alle dine inntresser er viktige, de kan du ta med deg inn i illustrasjonene. Hvis det går tregt å få illustrasjonsjobber, se det som en mulighet til å ha tid til å utvikle egne prosjekter og ideer. “Kör hårt livet är kort”