A Perfect Beach Read

Som redaktør i underholdningsavdelingen er man alltid på utkikk etter det berømte hullet i markedet. Hvilke bøker er det som ikke finnes der ute, men som ville ha solgt i bøtter og spann dersom de sto og fristet i hyllene?

En idémyldring førte til et ønske om en serie med stilfulle, elegante underholdningsromaner for damer-som-ikke-lenger-er-i-begynnelsen-av-tjueårene-men-som-ikke-er-kjerringer-heller, fulle av intriger, eleganse, skandaler og glamour. Litt Frustrerte fruer, litt Dynastiet (dog i moderne form), litt Sex og singelliv. Ideen til JORDBÆR & CHAMPAGNE var født, og snart var bokjakten i gang.

Utenlandske agenter og speidere ble satt på saken, selv kastet jeg meg over bestselgerlister, Amazon, blogger og bokmesser. Ikke overraskende finnes det et hav av bøker i sjangeren – av vekslende kvalitet, det må sies. Urovekkende mange forfattere tar på seg å være den nye Jackie Collins, og det er god grunn til å være skeptisk til slike løfter. Her gjaldt det å skille klinten fra hveten, for ikke å si strassen fra diamantene.

Luxury. Engelsk originalutgave av Paradisøya.

En dag ble redaksjonen kontaktet av en av våre mange trofaste oversettere. Hun mente å ha funnet en bok som ville passe perfekt inn i glamourserien vår, og etter få dager lå boken på pulten min. Den het Luxury og var skrevet av Jessica Ruston. Dette var en forfatter jeg aldri hadde hørt om, hvilket viste seg ikke å være så rart, siden Luxury var hennes debut. Coveret var svart og dystert og så halvpornografisk ut, med en lett skrevende kvinne på forsiden. Oh my gosh, var min første reaksjon. Det var absolutt ikke denne typen bøker jeg hadde i tankene. Nå skal man ikke skal dømme en bok etter omslaget, men det er åpenbart at nettopp dét skjer hele tiden (og hvorfor skulle vi ellers ha så mange dyktige designere i forlaget?), så boken ble liggende urørt helt til jeg en regnfull ettermiddag trengte lesestoff til t-baneturen hjem. Linje 3 mot Mortensrud er ikke akkurat glamourens mekka, med andre ord er det lett å drømme seg bort, og jeg ble hekta på et blunk.

Fortellingen begynner med at tre unge Harvard-studenter ankommer paradisøya L’île des Violettes i en morken båt. Det som møter dem, er en drøm av hvite strender, grønne palmer og turkisblått hav, men senere blir øya årsak til både sjalusi, et stort hotellimperiums fall og innbitt uvennskap. I tillegg til å bli motstandere i forretningslivet, kjemper også to av kameratene om den vakre Maryannes gunst. Og som de bittert får erfare, er det umulig å kapre både drømmekvinnen, drømmejobben og drømmeøya uten å skaffe seg noen mektige fiender på veien. Maryanne på sin side sliter med både det ene og det andre bak sitt perfekte ytre.

Jeg trengte ikke å lese lenge før jeg visste at jeg hadde den første JORDBÆR & CHAMPAGNE-boken mellom hendene, og jeg fortet meg å ringe Anne Maria Røe, oversetteren som hadde tipset om boken. Hvor i all verden hadde hun kommet over den? Svaret var uvanlig, men like fullt passende: Hun hadde funnet den på stranden i Sharm El Sheikh, og lest den i en solstol iført badetøy og solfaktor.

Kunne jeg ha ønsket meg noen bedre begynnelse på en ny serie? Som takk for sitt våkne øye fikk Anne Maria lov til å oversette boken, etter at jeg hadde kontaktet agenten og sikret oss de norske rettighetene.

Jessica Ruston: Paradisøya

Luxury hadde nylig kommet ut i Storbritannia, og det tok ikke lang tid før anmelderne kastet seg over den. “Luxury oozes glamour, wealth and scandal – a fantastic debut”, skrev Company Magazine. ELLE Magazine kåret den til årets debut. Diverse nettsteder fråtset i uttrykk som must-read, pageturner og blockbuster. “Deliciously indulgent”, skrev Marie Claire.

Neste skritt på veien var å lage nytt cover, et oppdrag designer Kjersti Iversen tok på strak arm. Heller ikke hun var begeistret for det nokså tvilsomme originalomslaget. På norsk ble boken hetende Paradisøya, og omslaget kan beundres her. Kjersti har også laget logoen til JORDBÆR & CHAMPAGNE, i form av elegante champagnebobler som skal være med på alle bøkene i serien. Bare i år kommer det fire bøker til, av store forfattere som Lesley Lokko og Tasmina Perry, samt – selvfølgelig – den neste boken til Jessica Ruston.

Dette er ikke en viktig bok. Den vil ikke gi deg grunnlag for store samtaler eller dype refleksjoner. Men er du på jakt etter fascinerende strandlektyre som er klin umulig å legge fra seg, er det boken for deg. Den er rett og slett a perfect beach read.

Paradisøya lanseres mandag 27. juni 2011.

Oda Skard
Redaksjonssjef for Cappelen Damms underholdningsredaksjon.
7 kommentarer
 1. […] av Jessica Ruston.  Den ble impulskjøpt på Rimi nå på Lørdag. Jeg hadde dagen før lest dette innlegget på forlagsbloggen til Cappelen Damm og tenkt at denne er noe for meg.  Det høres ut […]

  4. juli 2011 kl 17:41
 2. […] er ikke mer enn en uke siden jeg leste dette innlegget i bloggen Forlagsliv. Jeg tenkte da at dette er en bok jeg må lese og da jeg så den i […]

  8. juli 2011 kl 11:13
 3. […] er en bok jeg ble inspirert til lese etter å ha sett dette blogginnlegget på Cappelen Damm sin egen forlagsblogg. Den nye underholdningsserien Jordbær og […]

  19. juli 2011 kl 20:12
 4. […] ikke uten grunn at den ble omtalt som “A Perfect Beach Read” i Cappellen Damm sin egen blogg. Den inneholdt alt av hva man kan forvente seg av en sommerbok.  Her kan du lese mer om hva jeg […]

  1. august 2011 kl 06:05
 5. irene:

  Hei
  Hvilke bøker har kommet ut i denne serien? Jeg har ventet og ventet på en ny, men det kommer jo aldri i butikken

  26. mars 2013 kl 16:19
  • Oda Skard:

   Hei Irene

   Bøkene i denne serien selges kun i kiosk og dagligvare, ikke i bokhandel. Boken «Den italienske drømmen» av Kate Forster er i salg nå, og neste bok er «Oppskrift på lykke» av Sasha Wagstaff. Den er i salg fra 13. mai. Og så kommer det enda 4 bøker til i løpet av sommeren og høsten.

   Nyt våren og bøkene! Hilsen redaktøren

   2. april 2013 kl 09:46

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *