Gjesteblogg av Bjørn Ousland

VGS-TURNÉ MED POLARBØKER I TROMS

Troms i strålende septembersol. Høstgule bjørkelier, stille fjorder og dramatiske snødekte fjelltopper. Er på turne fra nord til sør i hele fylket på en uke. Det blir lange dager, mange timers kjøring for å rekke over fylket på denne tiden. Men når høstværet blir slik er det ikke ille. Trives med å bli kjent med kriker og kroker av landet utenfor sesongen.

Nordover

Er her for å presentere NORDOVER og SYDOVER på videregående skoler. Oppdragsgiver er Kultur i Troms. Det er spesielt å vise fram bøkene for såpass gamle elever. Har stort sett tegnet og fortalt om polarheltene for 4-7 klasse i barneskolen, nå er de opptil 10 år eldre, definitivt langt over målgruppen for vanlige bildebøker.

Men det har gått forbausende bra til nå. Har hatt to forestillinger om dagen i auditorium, opp til 90 elever av gangen.

Sydover

Starter med å tegne på tavle ca en halv time. Har vanligvis med egne staffelier med tegneplater og papir til å tegne på, men de er så store og uhåndterlige og papir for en uke veier så mye, at jeg ikke får det med på flyet. Men tavle fungerer bra, det., best der de har whiteboard.

Den neste halvtimen blir det Powerpoint på lerretet.  Har for lengst erfart at NORDOVER fungerer mye bedre å presentere enn SYDOVER. Nansen og Johansens kamp mot naturkreftene, isbjørnangrep, svømmetur på liv og død blant isflakene og overvintringen på Frans Josef Land er en så utrolig fortelling. Boka gir meg også mange muligheter til å forklare om fortellertekniske virkemidler, bruk av tegneserieelementer og fortellingen kan settes inn i et historisk perspektiv med nasjonsbygging, 1905, Nansens fredspris  som stikkord.

SYDOVER er mye vanskeligere å formidle. Flere menn, to nasjoner, rett og slett for komplisert å presse hele kappløpet mot Sydpolen inn på en time.

Jeg skal altså holde oppmerksomheten til et rom fullt av 17-18-19 åringer en hel klokketime. Det har gått forbausende bra til nå. Et par stykker dupper av helt bakerst, langt mindre direkte respons enn hos grupper av yngre elever, men ikke noe uroligheter eller bråk, ingen påslåtte PCer eller lignende.

På Kvaløya VGS i dag kommer en god del elever bort etterpå og sier at det var veldig spennende og interessant. Lærerne er veldig begeistret alle steder.

Det var ellers veldig passende å starte turneen på Skjervøy, stedet hvor Fram først kom til land etter tre år i isen. Og Tromsø var byen hvor Nansen og Johansen ble gjenforent med Fram og mannskapet etter 1 ½ års strabaser i isen. 3 av 13 mann om bord på Fram var også fra Tromsø, så riktig å presentere boka her. Ekstrabonus med besøk på Polarmuseet i Tromsø. Mye bra bildreferanser til neste polarbok, muligens til enda flere etter hvert?

Bjørn Ousland
Født i 1959 i Oslo, oppvokst på Nesodden. Utdannet som tegneserieskaper i USA. Har mottatt flere priser for sine tegneserier og barnebokillustrasjoner. Tegneseriene hans er utgitt i USA, Danmark, Sverige og Finland. Innkjøpt av Nasjonalbiblioteket. Flere separatutstillinger.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *