Kristin Berget er i vinden om dagen

Poeten Kristin Berget har vært  i vinden i det siste, og selv om sikkert ikke alle har fått med seg ironien i at hun skulle være Norwegian-sjef Bjørn Kjos’ spesielle yndling og dermed få en hel Boeing oppkalt etter seg (artikkel i Dagbladet av Erling Dokk Holm) – vi var faktisk noen som hadde begynt å glede oss til å fly «Der ganze Weg» i et Kristin Berget-fly , med hennes portrett på halen – så skjer det stadig noe rundt dette forfatterskapet.

Hun har bare utgitt to diktsamlinger, «Loosing Louise» (2007) og «Der ganze Weg» (2009), men har fått mye oppmerksomhet rundt begge. Bøkene er gjendiktet til svensk og polsk. Nylig var hun i Polen, på Den andre internasjonale litterære Festival i Gdansk, der hun var en av åtte nominerte  til poesiprisen «The European Poet of Freedom Award» på  200 000 kroner.  Berget var eneste nordiske kandidat, og det var en stor ære, selv om hun ikke vant.  Forfatterskapet hennes ble viet stor interesse under festivalen, ikke minst på universitetet. Det var stappfullt i auditoriet da en professor engasjert snakket om «Der ganze Weg». Og knappenålsstille i salen da Kristin leste følgende dikt på norsk, som like etter ble framført i polsk gjendiktning:

 

Som om jeg skulle stå framfor gud

og bekjenne min synd

 

Kjære Jomfru Maria   Jeg tror vi

kunne ha hatt fin sex    Det er ikke

et løfte som sier jeg frir så fort

det blir morgen   Jeg sier bare

Hvorfor har du så innadvendte

øyne når du blotter brystene i tide

og utide   Jeg drømmer om

hoften din   Hvordan din tunge

slikker min skulder

 

Følg med på Kristin Berget – det kommer til å skje mer utover våren!

Her er noen bilder fra festivalen i Polen. Kristin og de andre nominerte i Gdansk:

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.