Livet er en liten dings

I andre del av åttitallet hadde deLillos store deler av lydsporet til livet mitt. Det var den gang jeg suste av gårde og lurte på om det fantes en kvinne for meg. De naive, men poetiske tekstene til deLillos gikk rett hjem hos meg, ja, hos en hel generasjon.  I dag kan du møte ham på Poesifest 2012 der han vil snakke om deLillos komplett og synge noen av favorittlåtene.

Lars Lillo-Stenberg Foto: Johs Bøe

Om to uker kommer deLillos med nytt album, og samtidig kommer boken deLillos komplett. Det er en samling av alle tekstene til deLillos, inklusiv høstens album og med Lars Lillo-Stenbergs egen anvisning for å spille dem på gitar. DeLillos er regnet som en av de fire store i norsk rock. De singledebuterte i 1985 med «Johnny Fredrik». Året etter kom debutalbumet Suser av gårde, og det var det som fikk mange av oss til å bli blodfans. For meg var det først og fremst tekstene som gjorde susen, og ikke minst syntes jeg «livet er en liten dings var storslått i sin enkelhet.

I forordet til deLillos komplett skriver Lars Lillo-Stenberg nettopp om hvordan han skrev den teksten allerede som syttenåring:

«Jeg mener det var sommeren 79, at jeg som syttenåring, mørkeredd og alene satt på hytta og prøvde å lage min første norske tekst. Jeg tror det oppsto som et innfall. Jeg hadde frem til da bare skrevet på engelsk, men da jeg på kvelden satt der med gitaren ved peisen og egentlig ønsket at en kompis stakk nedover en tur, så begynte jeg å synge til en nylaget melodi, «du trenger ikke ta med deg  – sovepose..».

Ja, det var jo en hytte som alltid kunne tilby en dyne, selv om de var gamle og slitne, andre hytter ble du ofte bedt om å ta med dette selv. Jeg kunne følge opp med neste setning, «..det er massevis av sengetøy og senger her nede». Jøss, allerede ferdig med første vers, tenkte jeg, da er det jo bare å fortsette, -tja hva mer har vi? Jo: «du trenger ikke ta med deg – fiskestang, det står en rød og en  – oransje i skapet». Dette var jo vel og bra, og i tillegg sant. Men så kom det plutselig ut av hodet en trang til å synge LIVET ER EN LITEN DINGS!

Hvor kom det fra, jeg kan ikke lenger huske hvorfor jeg fant på denne ordbruken. Men slik jeg husker det, så var jeg mørkeredd og inn gjennom vinduene i stuen kom det noe fra den mørke skogen der ute som stirret inn på meg, det var mye større og farligere enn jeg kunne fatte. Så i rent selvforsvar, nærmest for å kontrollere frykten gjennom og håne det store nifse, så sang jeg LIVET ER EN LITEN DINGS.

Plutselig hadde jeg på en merksnodig måte, som Ambjørnsens Elling sier, begått poesi.»

Og det hadde han virkelig. Les poesien selv!

Livet er en liten dings

Du trenger ikke ta med deg

sovepose

det er massevis av sengetøy

og senger her nede

Du trenger ikke ta med deg

fiskestang

det står en rød og en

orange i skapet

Du trenger ikke ta  med deg noe

Livet er en liten dings

livet er en stor klump

Det er alt som jeg kan si

men har du noen gang hørt

Slike forløsende ord

slike forløsende ord

slike forløsende ord

 

Du trenger ikke ta med deg noe

unntagen din kropp og ditt hode

Jeg kan ikke fatte og begripe

at jeg dro ned hit alene

Du trenger ikke ta med deg

fiskestang

Det står en rød og en

orange i skapet

Du trenger ikke ta  med deg noe

Livet er en liten dings

livet er en stor klump

Det er alt som jeg kan si

men har du noen gang hørt

Slike forløsende ord

slike forløsende ord

slike forløsende ord

 

 

 

 

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *