Stig Sæterbakkens minnepris deles ut for første gang onsdag 5. september

Stig Sæterbakkens minnepris skal deles ut årlig. Prisen på kr.100.000 går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter, og forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker. På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er vår intensjon at denne prisen vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap, mulighet og tid til å utvikle seg.

Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet. Prisen er juryert og juryen har bestått av: Ane Nydal (kritiker), Markus Midré (forfatter) og Herdis Eggen (forlagsredaktør).

Da Stig Sæterbakken gikk bort 24. januar år, etterlot han seg et betydelig forfatterskap – nitten bøker innenfor flere ulike sjangre siden debuten i 1986 – og en unik posisjon i den norske, litterære offentligheten. Han var en provokatør, en posør, en importør av ukjente utenlandske forfatterskap, en ambassadør for den gode litteraturen generelt. En mindre kjent side ved Sæterbakken, var den utrolige betydningen han har hatt for yngre forfatterskap. Dette har blitt tydelig i kjølvannet av hans død, i minneordene til kollegene. I sitt virke som lærer viste han et sjeldent blikk for unge talenter – også forfattere som skrivemessig sto langt fra ham selv. Dette var nok til en viss grad kjent og anerkjent også mens han levde, men omfanget og kraften i dette har blitt tydeligere i månedene som har gått. Mange har stått fram og fortalt om den rausheten han har vist dem.

Prisen deles ut første gang onsdag 5. september kl 1200 i forlagets bokhandel Halvbroren.

Ingunn Lindborg
Er digital rådgiver i forlaget. Har vært i bokbransjen bestandig, vil blogge om den, og om bøker selvfølgelig.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *