Cecilia Brækhus appell i forbindelse med TV-aksjonen 2012 for Amnesty

Cecilia Brækhus holdt appell tirsdag 9. oktober i forbindelse med lanseringen av årets TV-Aksjon. Foto: Gry Monica Hellevik, Amnesty

Hei alle sammen,

Å støtte Amnesty i forbindelse med årets tv-aksjon er noe som for meg var et veldig enkelt valg, og jeg er kjempestolt over å stå her i dag med en klar oppfordring til dere alle om å stå opp mot urett – selv om det ikke rammer deg selv.

Jeg har selv både sett og opplevd hvordan kvinner fratas muligheter til å komme seg frem i livet rundt om i verden, og for min del er det uaktuelt å ikke reagere mot dette til tross for at det ikke rammer meg direkte.

Essensen i menneskerettighetene er at vi alle har et sett med rettigheter rett og slett bare fordi vi er mennesker. Amnestys motto er at når ett menneske krenkes, så krenkes vi alle!

For det er dessverre slik, selv i 2012, at kvinner er svært utsatt for vold og overgrep i store deler av verden.

I Egypt så vi hvordan fredelige kvinnelige demonstranter som sto side om side med sine menn på Tahrir-plassen ble tvunget til å kle seg nakne og jomfrutestes foran hånende soldater for å krenke dem på grovest mulig måte.

I Den demokratiske republikken Kongo bruker væpnede grupper planlagte og organiserte massevoldtekter som et våpen for å oppnå kontroll.

I Nicaragua tvinges unge jenter til å føde barn som er resultat av incest og voldtekt selv om det fører til store psykiske problemer.

I Russland dør mange kvinner årlig som resultat av vold i hjemmet uten at myndighetene synes å prioritere dette i noen særlig grad.

I tillegg til at overgrep og seksualisert vold er svært utbredt, blir kvinner systematisk diskriminert og mangler rettssikkerhet.

De får i mange tilfeller ikke prøvet sine saker for domstolene, og de får i liten grad oppreisning for det helvetet de har vært igjennom, det være seg økonomisk eller ved at overgriperne straffes.

Ofte er det faktisk slik at kvinner ikke har noen annen mulighet enn å leve videre med sine egne overgripere i umiddelbar nærhet – i nabolaget sitt eller til og med under samme tak.

Amnestys arbeid mot diskriminering og mot vold mot kvinner er – bokstavelig talt – livsviktig.

TV-aksjonen gir oss alle sammen en enestående mulighet til å bidra til at kampen for kvinners menneskerettigheter blir styrket.

TV-aksjonen er en fantastisk dugnad som ingen andre i hele verden gjør etter oss: én dag, to timer, 100.000 bøssebærere som banker på to millioner dører.

Likegyldighet og passivitet er kanskje det verste av alt.

Slagordet for årets aksjon er STÅ OPP MOT URETT! Og jeg vil med dette oppfordre deg:

Bli med – og stå opp mot urett du også!

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.