Profetene i Evighetsfjorden

Et av de aller fineste omslagene vi har i år er omslaget til Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine. Det er laget av Anders Bergesen i Superultraplus.

Det å finne riktig uttrykk til en bok som handler om dansk kolonihistorie på slutten av 1700-tallet var ingen enkel oppgave. Det sier seg selv at det å finne fotografier ikke egentlig var noen mulighet. Boka er full av saftige beskrivelser, og måtte ha et omslag som klarte å gjenspeile det. Som Ellen Sofie Lauritzen skrev (i en flott anmeldelse av boka i Dagbladet):

«Hvis det finnes en pris i å beskrive død og fordervelse, bør den gå til Leine.»

De første skissene vi fikk var fine, men klarte ikke helt få frem det frodige og det ekle i historien.

– Jeg antar dette er første og siste gang jeg gir tilbakemeldingen «mer sex og mer skjørbuk» til en frilanser … Anders tok heldigvis utfordringen på strak arm, og noen dager senere kom det som ble begynnelsen til det ferdige omslaget. 

Her var alle de riktige elementene på plass, og hodelusene som vandrer over forsiden antydet det ubehagelige og det ekle på en fin måte. Anders la farge på illustrasjonene, og slik ble det ferdige omslaget:

Forside og rygg

Hodelusene fikk et strøk spotlakk, slik at de står frem på det matte omslaget som små blanke kryp som vandrer rundt over hele smussbindet.

(Klikk på bildet for en større versjon)

Dagbladets anmelder avsluttet sin anmeldelse med å si følgende:

«Om ikke romanen blir en vinner under juletreet, spår jeg at den vil bli husket av heldige lesere som bokhøstens mest spektakulære litterære opplevelsesreise.»

Kanskje du kjenner noen som kunne tenke seg å tilbringe romjula på Grønland? Her har du i hvertfall en julegavebok utenom det vanlige! (For kort tid siden kom beskjeden om at boka er nominert til Nordisk råds litteraturpris!)

Elisabeth Vold Bjone
«My brain is nothing but a machine for turning coffee into special effects.» "So Yesterday" av Scott Westerfield
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *