Desemberquiz 31

Vi er framme ved siste desemberquiz. Den premieres med fritt valg av bøker fra Cappelen Damm for kr 4000,- og vi trekker en vinner. Vinneren kan velge bøker som allerede er utkommet, men også bøker som utkommer første halvår 2013.

De 8 spørsmålene som følger gir de første setningene i kjente nordiske bøker. Vi ønsker forfatter og tittel på bok. Det eneste du får oppgitt i tillegg er utgivelsesåret, men sitatene kan inneholde stikkord som leder fram til riktig svar. Lykke til, og takk for følget til alle som har deltatt (mange faktisk hele måneden). Vi trekker vinnere fra romjulsbolkene og nyttårsquizen 2. januar.

 

1  Jeg har to venner. En god og en dårlig. Og så har jeg min bror. Han er kanskje ikke så sympatisk som meg, men han er OK. Roman, utgitt 1996.

2  Alle vet hur de hängde där på korsen och vilka som stod samlade omkring honom, Maria hans moder och Maria från Magdala, Veronika och Simon från Cyrene, som bar korset, och Josef från Arimatea, han som svepte honom. Men ett stycke längre ner på sluttningen, lite avsides, stod en man och iakttog oavlåtlig honom som hängde däruppe och dog, följde hans dödskamp ända från dess början till dess slut. Hans namn var Barabbas.  Roman, utgitt 1950.

3 Jeg sitter i et sommerhus og det er høst. Den høyre hånden irriterer meg, stingene på kryss og tvers, og særlig pekefingeren. Den er krokete og skeiv som en klo. Jeg kan ikke la være å se på den. Den klamrer seg til kulepennen som tegner rød skrift. Det er en ualminnelig stygg finger. Det er synd jeg ikke er keivhendt, jeg ønsket en gang at jeg var det, keivhendt og spilte bassgitar. Roman, utgitt 1984.

4 Der stod en lille flok yderst på broen og spejdede ud over fjorden i den lune sommeraften. De var klædt i fint, blåt jakketøj med blanke støvler og mørke hatte. Det var fiskerne vesterfra, som ventede på skibet med konerne og børnene. Nu var det besluttet, at de ville slå sig ned her og blive alle dage. Roman, utgitt 1928.

5 Den høye, vadefugl-aktige mannen som var i ferd med å entre den lille trappen opp til sovevognen, steg til side og gjorde plass for en liten gruppe mennesker som trengte seg ut og ned. Han satte et øyeblikk koffertene ned på den snedekkede perrongen og tørket pannen. Han hadde løpt. Roman, utgitt 1954.

6 Äntligen stod prästen i predikstolen. Församlingens hovuden lyftes. Så, där var han altså! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra og många söndager förut. Prästen var ung, hög, smärt och strålande vacker. Roman, utgitt 1891.

7 Jeg havde en farm i Afrika ved foden af bjerget Ngong. Selve ækvators linje trak sig over højlandet femogtyve mil længere nordpå. Men min farm lå to tusinde meter over havet. Midt på dagen kunne man nok føle det, som om man var kommet højt op og tæt til solen, men eftermiddagene og aftnerne var klare og svale, og nætterne var kolde. Roman, utgitt 1937.

8 FOR HJERTET ER LIVET ENKELT: det slår så lenge det kan. Så stopper det. Før eller siden, en eller annen dag, opphører denne stampende bevegelsen av seg selv, og blodet begynner å renne mot kroppens laveste punkt, hvor det samler seg i en liten kulp, synlig fra utsiden som et mørkt og bløtlig felt på den stadig hvitere huden, alt mens temperaturen synker, lemmene stivner og tarmene tømmes. Roman, utgitt 2009.

Svar til blogg@cappelendamm.no innen utgangen av 1. januar.

Ingunn Lindborg
Er digital rådgiver i forlaget. Har vært i bokbransjen bestandig, vil blogge om den, og om bøker selvfølgelig.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *