– En sjelden og viktig utgivelse

Om det finnes noen tendenser blant unge forfatterspirer for tiden, må det være trangen til å skrive om oppbrudd og viljen til skrive klassiske tekster, mener Kristin Berget, redaktør for Cappelen Damms debutantantologi «Signaler 2013».

Signaler 2013Det har vært poeten Kristin Bergets oppgave i fire år nå å finne og jobbe frem nye litterære talenter til debutantantologien Signaler.

Denne gangen har hun sammen med forfatterkollega Eivind Hofstad Evjemo gått gjennom en solid stabel på 250 innsendte manuskripter og endt opp med tolv sterke nye stemmer.

– Jeg må si jeg synes at det har blitt en veldig god og solid bok i år, sier Kristin Berget.

– «Signaler» er en sjelden og svært viktig utgivelse. Det er viktig å løfte frem hva som rører seg av nye stemmer, mener hun.

Hva har dere sett etter når dere har valgt debutanter?
– Det er en kombinasjon av at man har et stoff og at man aner en viss formbevissthet. Vi ser etter hva forfatterne blir berørt av og om de har valgt en form å jobbe med. Originalitet er også viktig.

Hva er spesielt når man jobber med folk som ikke har publisert noe tidligere?
– Det er sjelden tekstene vi får er helt ferdige og vi må ofte gå noen runder med debutantene. Samtidig vet vi lite om hvor villige de er til å jobbe med tekstene, hvor langt de kan strekkes og hva slags evne de har til å få et overblikk over sin egen tekst.

Kristin Berget
Kristin Berget. Foto: Kristin Folsland Olsen

Var det noe spesielt som skilte seg ut ved de som sendte inn tekster i år? Er noen tendenser eller inspirasjonskilder spesielt tydelige?
– Da vi hadde gjort grovutvalget var det interessant å se at forfatterne tematisk sett hadde en del tangeringspunkter. Mange skrev om flukt og oppbrudd. Det synes jeg ikke å ha sett tidligere. Mange etterlyser eksperimentering, men det er lite eksperimenter. Tekstene debutantene skriver er forholdsvis klassiske. Det handler kanskje om at det det tid å få overblikk over eget arbeid for så å finne noe å bryte mot.

Har du vært mye uenig med Eivind Hofstad Evjemo eller har dere vært samstemte når det gjelder hvilke debutanter dere skulle velge?
– Mye har vært opplagt for oss begge, ofte ser man kvalitet, men vi har sett styrker hos forskjellige forfattere på forskjellige steder.

Debutantantologien Signaler har helt siden den kom ut for første gang i 1986 med Lars Saabye Christensen i redaktørstolen, vært et første møte med toneangivende fremtidige forfatterskap. Debutantenes tekster er presentert sammen med korte tekster av etablerte norske forfattere.

Karl Ove Knausgård, Per Petterson, Selma Lønning Aarø og Pedro Carmona-Alvarez har alle tatt sine første skritt i den litterære offentligheten i Signaler.

Her er årets Signaler-debutanter :
Line Elvsåshagen, Fredrik Hagen, Solveig Brandal, Eline Aurlien, Isis Mühleisen, Annika Herrestad, Frederik Svindland, Eva Stang, Wincent Cock, Elias Aamot, Eirin Gundersen og Mette Skauerud.

De inviterte etablerte forfatterne som bidrar er:
Mona Høvring, Lars Ole Seljestad, Terje Dragseth og Gunnstein Bakke

Vil du debutere i Signaler 2014? Send en tekst inn til oss innen 15. oktober:

Cappelen Damm AS
SIGNALER/Avd. for norsk skjønnlitteratur
0055 Oslo

Kristine Kleppo
Litteraturmenneske og tidligere redaktør for Forlagsliv. Freelanceskribent.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *