Gjesteblogg av Trond Vernegg: Alle har en historie eller ti om Kåre Valebrokk!

Onsdag 4. desember lanserer vi boken Valebrokks metode. Et hjerte av gull, en neve av stål. Arbeidet med boken har flere ganger fått meg til å stille spørsmålet: Er det mulig – kjente han alle? I en rekke situasjoner har jeg støtt på personer som hadde en eller annen forbindelse til Kåre Valebrokk.

valebrokk
Foto fra boken: Jan Petter Lynau

Under førjulsmiddagen hos Cappelen Damm, under en røykepause utenfor lokalet i Akersgata:

Min tante var eksosrype på sykkelen hans hjemme i Kristiansand, beretter en av forlagets forfattere med røtter i sørlandsbyen.

Vaglende på taket hjemme, med blikkenslager som skal sikre tilgang for feier og nabo som skal hjelpe. Vettskremt fordi det er fem etasjer rett ned, bare en meter unna:

Vi var kolleger i VG, forteller naboen og gjør takoppholdet lengre enn det både blikkenslageren og jeg setter pris på, med sin beretning om livet i VGs redaksjon for over tretti år siden.

På jobben:

Jeg satt ved siden av Kåre ved middagen etter et foredrag, sier firmaets HR-manager.

Jeg traff ham på Tostrup sammen med en venninne for mange år siden. Han spanderte på oss begge, ler kunnskapsforvalteren samme sted.

Omslag

Etter intenst arbeid med boken Valebrokks metode siden midten av februar, er det ett spørsmål som dukker opp ofte, nesten skremmende ofte: Kjente den mannen hver kjeft i hele Norge? Uavhengig av yrke, bosted og interesser. Og ikke bare har de alle truffet ham, de har slått av en hyggelig prat med ham. Forfatteren som hadde en tante med fortid som eksosrype, naboen som hadde vært kollega, investoren og cafégjesten som han traff utenfor Theatercaféen, hovmesteren som sørget for gin & tonic, drosjesjåføren som ofte kjørte ham i Bergen, 93-åringen som hadde kokt i hans foreldres bryllup. Samtlige har en historie å fortelle, en anekdote eller mange.

Man får nesten angst. Av at han har festet et personlig inntrykk hos så mange.

Boken Valebrokks metode. Et hjerte av gull, en neve av stål lanseres hos Cappelen Damm, onsdag 4. desember kl. 15.30. Se her for mer informasjon om arrangementet og påmelding.

Trond Vernegg
Trond Vernegg har presseerfaring fra Farmand, Frisprog, Se og Hør, Billedbladet NÅ og Dagens Næringsliv. Fra 1986 har han arbeidet som forretningsadvokat og styremedlem i en rekke selskaper. Etter at han gikk over i advokatvirksomhet etter en periode som journalist under Kåre Valebrokks ledelse, har han opprettholdt kontakten og vært samtale- og diskusjonspartner med Valebrokk gjennom nær tredve år. Vernegg har som formann i Riksmålsforbundet siden 1990 pleiet kontakt med Valebrokk og diskutert språk og journalistikk med ham i denne perioden.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *