SOMMERBOKA: Transatlantisk sommer med Anne-Berit

sommerbilde a-b
Dagens sykkeltur gikk til Sokna. På tilbaketuren badet jeg, nesten, på Heierenstranda. Det ble med litt vassing i elva.

Her på Forlagsliv vil vi – med ujevne mellomrom – la Cappelen Damms egne ansatte komme med tips til god sommerlesning. Først ute er Anne-Berit Tuft, redaktør i Fakta-avdelingen. Anne-Berit skal både nyte lange nordiske sommerkvelder og ha USA-ferie, noe hennes sommerlektyre bærer preg av:

I sommer skal jeg først og fremst bruke tid på å sykle, og gå på en topp eller to i nærfjellområdet mitt, men ikke om kvelden. Den blonde nordiske sommerkvelden skal brukes til noe annet hyggelig – lese ei bok eller flere. Og jeg liker spesielt godt bøker som gir meg noe mer enn bare en god leseropplevelse, jeg vil aller helst ha bøker som gjør meg engasjert, bøker som lærer meg noe på en eller annen måte, bøker som setter varige spor.

colum mccann

Hva er da bedre enn Transatlantisk av Colum McCann? Boka spenner over flere århundrer og kontinenter, og forener flere menneskeskjebner: de britiske flygerne John Alcock og Arthur Brown og deres første transatlantiske flyvning, den amerikanske slaven Frederick Douglass, som reiser til Irland på midten av 1800-tallet for å samle støtte til slavenes sak, og den amerikanske senatoren George Mitchell som var Clintons sendebud til Nord-Irland og en av arkitektene bak fredsprosessen på nittitallet.

For meg er historien om Frederick Douglass, som reiste til Irland i 1845, den aller mest spennende delen. Jeg synes McCann får fram Douglass sin historie og kamp mot slaveriet i USA på en glimrende måte. Douglass sliter om natta og klarer ikke å glemme sitt tidligere liv som slave. Negerjente. Stakk av. Går under navnet Artela. Har et lite arr over øyet. Mangler ganske mange tenner. Bokstaven A er brennmerket i kinn og panne. Noen arr på ryggen, mangler to tær. Sier ikke dette alt om slaveriets ufattelige brutalitet? Og at slaver ikke ble sett på som mennesker kommer klart fram i denne salgsannonsen «Til salg. Arbeidsdyktig farget mann, Joseph. Kan brukes til snekkerarbeid. Også til salgs: kjøkkenutstyr, teologisk bibliotek.»

Frederick Douglass var en usedvanlig begavet mann, og fikk av en eller annen merkelig grunn mulighet til å lære seg skrive- og lesekunsten som var forbudt for slaver. Douglass sitt livsløp er vel noe av det mest spennende jeg kjenner til, og derfor er gleden ved boka Transatlantisk ekstra stor. Og i tillegg er den jo drivende godt skrevet. Men tilbake til Douglass, den første afroamerikaneren som ble nominert som visepresidentkandidat. Etter at han klarte å rømme fra slaveriet, skrev han sin første bok – Beretningen om Fredrick Douglass, en amerikansk slave. Han kjempet for et rettferdig samfunn og var en av pionerne og grunnleggerne av afroamerikanernes borgerettsarbeid.

12 ar som slave proveomslagEn ruvende skikkelse som man ikke lett glemmer, og da må jeg bare nevne to titler til som henger så godt sammen med Colum McCann sin bok. 12 år som slave av Solomon Northup, enn fri mann som blir tatt til fange og solgt som slave i Louisiana. Dette er en bok, og en film, som setter varige minner. Akkurat som bøkene til Douglass og McCann. Ringen avsluttes med en perle fra det konkurrerende Pelikanen forlag, Inn i skogene av Katie Kitamura. Tre uker fjellferie, tre bøker som alle handler om trelldom, frihet, opprør og bevegelse inn i det ukjente. Sommer og sol, blonde kvelder og bøker som engasjerer og tilfører deg noe ekstra. Men aller først, en tur til Chicago, Utah og Wisconsin – da tar jeg med meg noen «lette» pocketbøker for å få tiden til å gå på flyturene.

God sommer til alle fra Anne-Berit!

tuft