Gratulerer Trine, med alle de 107 350 bøkene!

Trine Sandberg ja. Alle tall tyder på at hennes første kokebok blir en populær gave under juletreet, i år som i fjor (Foto: Gry Traaen).
Trine Sandberg ja. Alle tall tyder på at hennes første kokebok blir en populær gave under juletreet, i år som i fjor (Foto: Gry Traaen).

Dette er stort, ikke bare for oss, for matblogger Trine Sandberg og VG. Vi vet ikke hvor mange bøker Ingrid Espelid har solgt av den rutete kokeboka si, men et opplag på 107 350 bøker sender «Trines mat» opp i teten av populære norske kokebøker gjennom tidene.

Det har tatt halvannet år og 14 opplag å runde 100 000-tallet. «Trines mat» var en populær julegave i fjor, men i år er den faktisk mer populær enn noensinne. Hvor mange er det egentlig som skal ha denne boka? spurte jeg min salgsansvarlige kollega for noen uker siden. Hun bare ristet på hodet og lo, og sånn er det. Vi rister på hodet og ler, og vi aner ikke hvor mange som kommer til å ville ha denne boka på kjøkkenet. Kan vi kalle det en moderne klassiker? Ja, vi synes det. Det er på sin plass med en feiring og Trine har valgt en passende godbit å spise.

Men først, det obligatoriske «hva føler du nå»- intervjuet:

Hva føler du nå, Trine?

– Det var utrolig gøy og overraskende, det er jo ikke lenge siden forrige opplag ble bestilt! Jeg er også veldig rørt over tanken på at så mange faktisk går og kjøper boken min.

Hva tror du er årsaket til at boken din har hatt en så stor gjennomslagskraft?

– Jeg tror at det rett og slett er fordi at den inneholder gode og godt forklarte oppskrifter på mat laget fra bunnen av, som fungerer både i en hektisk hverdag og til fest. Mange tror kanskje at det er vanskeligere å lage mat fra bunnen av enn det faktisk er. I boken viser jeg hvordan jeg gjør det i min travle hverdag. Da må det gå raskt, være relativt sunt og smake godt, og ingrediensene må kunne kjøpes i nærbutikken. Mange av rettene i boken er laget og fotografert etter en hektisk dag på jobb, og i bakgrunnen på noen av bildene kan du også se familien min som sitter og spiser.

Hvis du skal anbefale en god oppskrift nå rett før jul. Hva skal det være?

Hva med sjokoladebiscotti med appelsin? Dette er en velsmakende og holdbar kjeks med «julesmaker», og som for eksempel også er ypperlig som «spiselig gave» til matglade venner og familie.

Sjokoladebiscotti med appelsin fra Trines Matblogg:

Har du begynt med julebaksten enda? Med Trines sjokoladebiscotti er det mulig at det holder med ett slag og en voldsomt stor porsjon(Foto: Trine Sanberg).
Har du begynt med julebaksten enda? Med Trines sjokoladebiscotti er det mulig det holder med ett slag og en voldsomt stor porsjon(Foto: Trine Sanberg).

 

Finn frem:

 • 200 g mandler, grovt hakket og ristet
 • 3 eggeplommer
 • 200 g sukker
 • 3 eggehviter, stivpisket
 • 1 klype salt
 • 1 stor appelsin, revet skall
 • ca. 375 g hvetemel
 • 4 ss kakaopulver
 • 1,5 ts bakepulver

 

Hakk opp, og rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Sett det til avkjøling. Riv appelsinskallet (kun det oransje) med et zesterjern eller lignende.

Skill eggene. Jeg har brukt store egg i denne oppskriften. Dersom du benytter små/medium eller ekstra store egg er det mulig du må redusere/øke melmengden i oppskriften.

Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer og sukker med en håndmikser eller lignende, til det er godt blandet. Ha eggehvitene i en annen bolle og visp dem stive sammen med saltet. Vend forsiktig det deretter inn i “eggekremen”, litt av gangen.

Tilsett mandler og revet appelsinskall. Bland sammen hvetemel, kakao og bakepulver, og rør mesteparten forsiktig inn i blandingen. Bruk gjerne en melsikt, slik at du unngår klumper i deigen. Tilsett eventuelt resten av melblandingen, og du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser á ca. 30 cm, og legg dem deretter på et bakepapirkledd stekebrett. Form emnene slik at de blir ca. 1,5 cm høye og ca. 6 cm brede.

Stek biscottipølsene ved 175 grader i 25-35 minutter, til de er gjennomstekte. Pass på mot slutten, slik at biscottiene ikke blir brent. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca. 1 cm brede skiver, på skrå. Oppskriften gir ca. 70 biscotti. La biscottiene avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller glass. Biscotti er holdbare i flere måneder.

Kristine Kleppo
Litteraturmenneske og tidligere redaktør for Forlagsliv. Freelanceskribent.
2 kommentarer
 1. […] HURRA, i går ble 14. opplag av TRINES MAT bestilt, og vi er nå oppe i et opplag på 107 350 bøker! Boken er også Cappelen Damms mestselgende kokebok gjennom tidene! Du kan lese mer om dette på Godt.no, i Romerikes Blad og på Forlagsliv. […]

  3. desember 2014 kl 11:42
 2. […] Som om ikke det er nok så har også kokeboken min TRINES MAT hatt et fantastisk år, og har faktisk solgt bedre i 2014 enn i utgivelsesåret 2013! Den ble den mestselgende boken i kategorien «generell litteratur» og på 3. plass på «Norsktoppen» etter Jo Nesbø og Jon Michelet! Boken er nå gitt ut i 14. opplag og vi er oppe i 107 350 eksemplarer! Forlaget foreslo på vårt første møte å trykke opp 2500 eksemplarer, og det må vel sies å være en skikkelig «skivebom», heldigvis. Du kan lese mer om dette på Godt.no, i Romerikes Blad og på Forlagsliv. […]

  30. desember 2014 kl 18:41

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *