De fem aller beste kokebøkene

Jeg elsker kokebøker! Betagende og fargerike bilder av laks i soyasaus, chilimarinert kylling og gulrotsuppe med kokosmelk! Det er morsomme oppskrifter på hvordan jeg kan lage akkurat lik den som er avbildet. Men lik originalen blir den aldri, uansett hvor mye jeg prøver. Jeg har to fulle hyllemeter med kokebøker, og nå har de måttet flytte fra kjøkkenet til bokhylla i stua for å få plass. Her er de fem av de etter min mening aller beste kokebøkene akkurat nå:

Aichas-kjoekken1. Mitt første møte med Aicha Bohlou var på Instagram@aichabaulou. Jeg likte det jeg så, og begynte umiddelbart å følge henne. Hun er en habil fotograf, og på brødfjeler og på marokkanske fat blir de aller mest fargerike oppskrifter rullet ut. Aicha kom til Norge som ung kvinne og slo røtter her. Med seg hadde hun sin rike marokkanske matarv, og etter hvert i livet hennes har maten blitt viktigere og viktigere for henne. Aichas mat er en hyllest til morens og bestemødrenes kjøkken, råvarene og krydderne deres. Samtidig er det en bok som er laget på ingredienser som Aicha kjøper her og maten hennes er enkel nok til at alle får det til. Boka kommer i salg i mai, og jeg gleder meg! Inntil da, får jeg greie meg med bloggen hennes.

 

Tom Victor Gausdal Kokkelære2. Kokkelære av Tom Victor Gausdal, en av Norges mest profilerte kokker og matpersonligheter, ble av nettstedet Apéritif og Norli bokhandel kåret til «beste norske kokebok 2015»! Fra juryens begrunnelse het det at det går tiår mellom hver gang det kommer ut en kokebok som vil bli stående som en klassiker. Dette er boka alle bør ha i bokhylla.  Tom Victor Gausdals Kokkelære har 1555 oppskrifter. En bok som er et must!

 

Den store kjøttkokeboka Andreas Viestad3. Den store kjøttkokeboka er selve nøkkelen til hvordan du får den saftigste lammesteken og den møreste biffen, skryter Andreas Viestad. Du behøver ikke være tilhenger av å spise mye kjøtt for å ha bruk for denne boka. Snarere tvert imot. Et av de store paradoksene ved dagens kjøttforbruk, er at samtidig som vi blir oppfordret til å moderere kjøttforbruket, blir vi dårligere til å tilberede kjøtt. Dermed ender vi opp med å spise mer av bare noen få deler av kjøttet – biffkjøttet – noe som i sin tur skaper behov for mer kjøttproduksjon, som igjen skaper store overskudd av enkelte stykningsdeler. Det er dårlig bærekraft, sier Andreas Viestad.

 

ball klubb og komle4. Ball, klubb og komle med dott av Gunda Djupvik røper mitt Sunnmørske opphav. Potetball har vært populær husmannskost over hele landet, og hver landsdel har sin favoritt. Kompe, komle, klubb, krumme, kompedøse, ruter eller risk – alle er navn på ”den grå juvel”. Ball er heller ikke et særnorsk fenomen, både palt, gnocchi, knödeln og zeppelinar er varianter av vår potetball. Gunda Djupvik, kjent blogger, gir deg oppskrifter på et solid utvalg av både potetball og fiskeball – med ulikt tilbehør. Du lærer knep og triks for å få din favorittball heilt perfekt og med rett konsistens, og nye og moderne vriar på den tradisjonsrike retten. For meg er ikke potetball hverdagskost, slik det var da jeg vokste opp, det er herlig festmat!

5. Gry Hammer gir i disse dager ut boka Fermentering med 100 næringsrike oppskrifter. Hun har forresten blogget om 5 gode grunner til at sjarm er sexy!

Fermentering handler om sunn tarm og god mat og drikke og er ensbetydende med god tarmhelse. Siden tidenes morgen har vi fermentert mat og laget blant annet surkål, surdeigsbrød, øl, kakao, spekemat, rakfisk og ost. Lær deg å fermentere mat og drikke og få en sunnere tarm. Lag alt fra surdeigbrød, vafler og appelsinmarmelade til yoghurt, surkål, og kombucha, eller hvorfor ikke den koreanske nasjonalretten kimchi? Enjoy!

fermentering
Kimchi fra Gry Hammers bok om Fermentering.

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.