Min sommerlektyre: Lisa Him-Jensen anbefaler

Lisa Him-JensenLisa Him-Jensen
Lisa Him-Jensen er en av årets bidragsytere til debutantantologien Signaler.
the beautiful indifference Sarah Hall
Les mer og bestill boken hos tanum.no.

JEG KJØPTE OG LESTE SARAH HALLS NOVELLESAMLING The Beautiful Indifference en gang i begynnelsen av 2012. Jeg husker ikke lenger hvor eller hvordan jeg først hørte om boken, men uansett er jeg glad for å ha oppdaget dette forfatterskapet. Selvfølgelig kan disse fortellingene leses når som helst på året, men siden de fleste av dem nå en gang utspiller seg i sommermånedene, og varmen og tyngden fra denne årstiden ligger og presser over hovedpersonene og livene deres, passer boken godt som sommerlektyre. Om man har smak for mørke.

Språket til Hall er samtidig rikt og enkelt. Som leser flyter man oppå det, og med handlingen – selv om sidene er fulle av pregnante beskrivelser og vakre setninger. Novellene i The Beautiful Indifference handler om følelsenes flyktighet, om kroppens begjær, og i ganske stor grad om døden. Naturen figurerer som et eget, levende vesen og sex skildres som en tvingende, tidvis ødeleggende, naturkraft. Hall skriver også uvanlig godt om sex, her et kort eksempel fra novellen She Murdered Mortal He:

They had had sex again, better, quick and inconsiderate, her underwear taken off, her skirt left on, and then she had gone to work. She had felt extreme happiness. There had been nothing to lose.

Hall har en evne til å sirkle inn det uutsigelige, og å formulere seg om det myke og sarte som om det gjaldt harde fakta. I novellene opptrer forskyvninger, de kan være dramatiske eller de kan være små, små, men de forandrer hovedpersonenes liv fundamentalt. Det ligger et lag av trussel, i noen tilfeller i form av fysisk vold eller skade, over samtlige noveller. Også i den relativt lykkelige tilværelsen siver det inn noe skjebnesvangert:

I had been married for fourteen years. There had been no crimes committed on either side. There was so little regret. But in the end, thinking about our life together made no difference. It was as if love had become scentless, bloodless […]. (The Agency)

Eller så kan det gjelde hovedpersonens fysiske sikkerhet:

She did not want to look behind again. Nor did she want to imagine what was there. The latter option was worse. The dress she was wearing was low-backed. Her flesh felt exposed. She was all meat, all scent. (She Murdered Mortal He)

Den novelle som på en rett frem måte faktisk handler om et menneskes død, flyter derimot stille frem. Det finnes noe truende også her, manifestert som sykdom og invaderende minker, men det er ikke novellens fokus. Her er et nydelig stykke fra slutten av denne novellen, The Nightlong River, som også får avslutte denne teksten:

I thought I would miss her and I did miss her prettiness and her mirth. […] But my dreams were not of Magda. The truth of death is a peculiar thing. For when they leave us the beloved are as if they never were. They vanish from the earth and vanish from the air. What remains are moors and mountains, the solid world upon which we find ourselves, and in which we reign.