Redaksjonen lekker: Dokumentar

Sophie Elise PULF 2Sophie Elise PULF 2
Sophie Elise Isachsen utgir den selvbiografiske kommentarboken Forbilde høsten 2016. Her et bilde fra PULF, hvor hun samtalte med Harald Eia.

Redaksjonssjef for dokumentar, Ingebrigt Waage Hetland, ser sånn umiddelbart ganske avslappet ut der han sitter med en kopp kaffe i en blå lenestol i forlagets bokhandel. Da jeg spør om han er i rute før høsten så sier han at han har en god følelse. Det aller meste er i rute, og flere bøker er satt i produksjon allerede før ferien. Ikke verst det! Men når jeg ber ham om å lekke noen av utgivelsene for høsten så flakker han plutselig litt med blikket, og plukker frem listen…

Hvordan ser Dokumentarlisten ut for høsten, Ingebrigt?
Vet du, den er så omfattende og bred at det er skikkelig vanskelig å velge ut bare noen få bøker – jeg har jo lyst til å presentere hele listen hver eneste gang noen spør!

Amerikansk valgkamp dokumentar
Hallvard Notakers bok om den amerikanske valgkampen er en av de mest aktuelle dokumentarene som kommer i høst. Les mer og bestill boken på cappelendamm.no.

Jeg vet det er tøft, men kanskje du kan nevne noen retninger som vi har utgivelser innen. Politikk er jo typisk et tema som går igjen i din redaksjon?
Det stemmer. Det er også stor interesse for utenrikspolitikk, og  i høst er det valget i USA som kommer til å få omfattende dekning. Hallvard Notaker kommer med den omfattende utgivelsen Amerikansk valgkamp, en bok som blir en slags hakkespettbok for å forstå det amerikanske valgsystemet, og mekanismene som er i spill når noen skal bli valgt til å være verdens mektigste. I tillegg til Notakers bok, så kommer det også en oppdatert utgave av Hans Olav Lahlums dokumentar om de amerikanske presidentene, og så kom jo Frank Rossaviks bok Blant republikanerne tidligere i år.

Av de politiske vil jeg også nevne Bjørn Magnus Berges bok om Statsministernes nyttårstaler. Han har samlet nyttårstalene fra de siste 70 årene, og kommenterer dem alle. Disse talene sier noe veldig konkret om vår historie, hva som var viktig på de gitte tidspunktene og hva statsministerne valgte å fokusere på i sin oppsummering. Det er altså en dokumentasjon på hvor landet befant seg til enhver tid, og en storartet samling av politisk historie.

Hitlers norge dokumentar
Vi blir aldig ferdig med 2. verdenskrig! Berit Nøklebys bok Hitlers Norge er en svært spennende ny dokumentar. Les mer og bestill boken på cappelendamm.no.

Og hvis det ikke handler om politikk, så dreier det seg gjerne om krig, kanskje spesielt 2. verdenskrig?
Det gjør det så definitivt! Berit Nøklebye kommer med Hitlers Norge, og aldri før har okkupasjonen blitt gjennomgått og skildret så utførlig. Denne boken går virkelig i dybden på tyskernes strategier her til lands, og det er uhyre spennende lesning. I tillegg kommer boken De glemte blokkadebryterne – krigsdramatikk i Skagerakk 1939-1945 av svenske Anders Johansson, som belyser nye sider av motstanden som foregikk til havs under andre verdenskrig. Arnfinn Haga kommer også – som vanlig, holdt jeg på å si – med en ny utgivelse som tar for seg krigen på vestlandet, og denne gangen handler det om en av pionerene blant telegrafistene under krigen – Eivind Viken.

Men hvorfor er det slik at disse bøkene om krigen er så interessante for det lesende dokumentarpublikumet? Selv om storverket Norge i krig i sin tid var en bestselger, så er det stort sett de mer detaljerte bøkene som selger?
Ja, det kan virke som om det er stor interesse for å gå i dybden, se på detaljene. Bøker om enkeltslag eller aksjoner, eller hendelser innenfor et geografisk område. Antony Beevor har jo hatt kjempesuksess med sine bøker, og da spesielt om steder som Stalingrad og Berlin. 2. verdenskrig er virkelig noe vi aldri blir ferdig med – en evig trend, kan man nesten si.

Listelykke dokumentar
Bullet journaling er den nye trenden for å holde orden. Les mer om dette i Listelykke! Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

Men dette var da veldig seriøst alt sammen. Kanskje du også har noe litt lettere og mer underholdende å by på?
Klart jeg har! Vi er veldig spente på utgivelsen av Listelykke, som kommer allerede i august. Det er jo en trend med rydding og orden, og det å lage lister er det nye store. Gunn Beate Reinton Rulnes er det norske guruen på feltet, og vi utgir både en bok om hvordan man lager lister – eller bullet journaling, som det heter på fagspråket – , og en notatbok hvor man finner ferdige lister som kan fylles ut med en gang.
Og så kommer vi med et par biografier som både er særdeles leseverdige og samtidig underholdende! Bruce Springsteen har akkurat vært på besøk i Skandinavia, og solgt ut stadioner overalt. Liten tvil om at mannen har levd et spennende liv, og i høst kommer endelig biografien om ham. Et MUST for fansen!
Og så syns jeg vi skal snakke om joggesko.

Shoe dog dokumentar
Slik ser det amerikanske omslaget til biografien om Phil Knight ut – det norske er ikke ferdig ennå.

Joggesko?
Ja! Vi skal utgi Shoe dog, som er den autoriserte biografien til Phil Knight. I 1962 lånte han 50 dollar fra faren sin og grunnla et selskap med et enkelt mål for øye: å importere joggesko med høy kvalitet og lav pris fra Japan. I dag omsetter Nike for 30 milliarder årlig. Historien om Nikes tilblivelse en av arketypene til hvordan selskaper blir til, og swooshen, firmaets logo, har blitt et globalt ikon. Dette er like mye en bok med tips og råd til hvordan man får det til, som en ren biografi. Hvordan gatemote ble til verdens største skomerke, der altså. Veldig spennende.

Det er jo flere andre litt mer personlige og selvbiografiske utgivelser på listen også – kanskje man kan kalle det også en trend at selvbiografien nå griper inn i dokumentarsjangeren?
Absolutt. Ingeborg Sennesets Anoreksiboka er skrevet med et personlig utgangspunkt, likeså er Marita Hansens Og hver morgen våkner jeg en bok som er dypt personlig i sitt dokumentariske innhold. Og så kommer vi ikke utenom Sophie Elise Isachsens selvbiografiske og personlige Forbilde, en utgivelse som allerede har fått stor oppmerksomhet. Det er en godt skrevet, selvironisk og alvorlig nåtidskommentar som kommer fra Sophie Elise. Hennes bok vil nå langt utenfor det man kanskje ville tro var målgruppen for en bok skrevet av en blogger – denne utgivelsen må på ingen måte undervurderes!

Sophie Elise PULF
Sophie Elise Isachsen kommer høsten 2016 med den selvbiografiske kommentarboken Forbilde. Her er hun på PULF, hvor hun samtale med Harald Eia.

Undervurderes over hodet ikke! Jeg har selv planer om å lese den. Sophie Elise er en kvinne jeg har stor respekt for. Men i tillegg til den selvbiografiske tendensen, så er også reportasjebøker i vinden? 
Ja, vi har hatt flere utgivelser i reportasjestil, av forfattere som for eksempel Bår Stenvik, Simen Ekern og Lindis Hurum. Hilde og Ylva Østby kommer med en veldig spennende utgivelse – Å dykke etter sjøhester – som handler om hukommelse og vitenskapshistorie knyttet til dette temaet. De møter en rekke profilerte personer som lever av å huske godt – operastjerner, sjakkstormestre, forfattere og quiz-mestere – og viser at man ved å forstå hukommelsen vil kunne bruke den bedre.

Veldig interessant! Det er akkurat som du sa til å begynne med – en veldig spennende og bred dokumentarhøst vi har i vente! Men før det blir det sommerferie for deg også, regner jeg med? Og hva skal du lese da?
Jeg har et prosjekt hvor jeg skal lese Jakob Wegelius Morderens ape høyt for mine barn. Og i tillegg skal jeg ta for meg Dave Goulsons Mitt liv med humler, som kom ut på norsk tidligere i vår. For øvrig er min absolutte anbefaling for sommerlesning Fredrik Sjöbergs bok Flugfällan – en perfekt feriebok!

Takk for anbefalingen, Ingebrigt! Og takk for praten! God sommer, da! 

 

Les også:

Krimredaksjonen lekker

Faktaredaksjonen lekker

Barne- og ungdomsavdelingen lekker

Anette Garpestad
Markedssjef nye medier. Mer enn normalt opptatt av bøker og bokbransje. Girl Geek, SoMe-dame og glad i ting med eple på. Hører mer enn gjerne og mye på musikk. Med hodetelefoner. I det åpne landskapet.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *