Og hver morgen våkner jeg

Og hver morgen vaakner jeg Marita HansenOg hver morgen vaakner jeg Marita Hansen

 

Og hver morgen våkner jeg er en fortelling om sorg, om å miste det viktigste i livet – og om å gå videre alene.

Den sensommeren hadde jeg kjærlighetssorg. Med stor interesse leste jeg alt hva samlivsterapeuten hadde skrevet om temaet i Aftenposten. Jeg tror samlivsterapeuten var Sissel Gran. Hun sammenliknet kjærlighetssorg med sorg etter dødsfall over den en elsker. Forskjellen er bare at mens en i kjærlighetssorgen skal leve livet videre uten den en elsker, så opplever en i den andre sorg fordi den elsker ikke er mer.

Den 34-årige Marita er hovedpersonen i boka Og hver morgen våkner jeg av Marita Hansen. I en altfor ung alder dør kjæresten plutselig fra henne i skiløypa. Han faller om.

Før dødsfallet er hun er så glad for at hun traff ham. Hun er så heldig. Vi er heldige, sier hun. «Det er som om alt inni meg beveger seg uhindret, jeg har en følelse av å ha kommet frem. Hjem.» De legger planer, plotter inn alt hva de skal i kalenderen, hver for seg og sammen.

Så fort alt kan endre seg. Et liv kan snu på en dag.

Marita Hansen Og hver morgen vaakner jeg
Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

Hun tror hun skal gå fra forstanden. Hun går til terapi. Hun går endog i en sorggruppe. Hun hører de andre gruppemedlemmene fortelle om sine erfaringer.  Hvordan de strever i hverdagen, slik hun gjør. Hvordan de kan ha gode dager, slik hun kan. Hvordan det er vanskelig å omgi seg med andre som ikke forstår, slik hun føler.

Hun reiser til Paris og Berlin. Helt til grensen mellom Frankrike og Spania reiser hun, helt sørøst til spanske Santiago de Compostela. Hun skriver blogg, hun skriver meldinger på Facebook, Twitter og Instagram.

Mennesker hun ikke vet hvem er, sender henne meldinger. De kjenner seg igjen. Det er som om det hun holder på med, er av betydning for andre.

«Når noe er vondt, skal man anerkjenne smerten en stund, men man skal ikke gi opp, for det vonde kommer til å gå over, alt vil til slutt bli i orden igjen», sier Marita.

Dette er en bok om å være i sorg over den man elsker, eller tapet over den man en gang var. Det er en vond bok å lese, rørende vakker, men optimistisk:

Jeg vet at det vil gå bra med Marita.

Ragnhild Mork
Medarbeider i kommunikasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Er opptatt av formidling generelt, og historieformidling spesielt.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *