-Vi har ikke «staaet i nogetsomhelst erotisk Forhold»

Selma Loenning Aaroe Hennes loegnaktige ytre
Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

«Jeg tillader mig herved ærbødigst at anmode om, at Politiet vil beskytte mig mot Fru Anna Munchs (Forfatterindens) forfølgelser

Politianmeldelsen kommer den 23. april i 1897 fra selveste Knut Hamsun. Han hevder Anna Munch i over ett år har skrevet anonymt til hans bekjentskaper, og fremstilt ham som en bedrager og forfører. Hun har dessuten i årevis skrevet brev og telegrammer til ham, og har forfulgt ham i utland så vel som innland.

Er Anna Munch en kvinnelig stalker? Eller er hun bare veldig forelsket, nærmest gal? Eller kanskje er det Knut Hamsun selv som har skrevet alle brevene og latt som han er henne? Disse problemstillingene blir tatt opp i kunstnerromanen «Hennes løgnaktige ytre» skrevet av Selma Lønning Aarø.
Anna Munch er forelsket i Knut Hamsun. Hun er overbevist om at de to hører sammen. De er jo så like. Begge er født i løvens tegn, de er kreative, viljesterke, temperamentsfulle og dramatiske. Etter hvert blir hun skilt fra Edvard Munchs fetter. Hun går fra ektemann og datter for å fotfølge Knut Hamsun.

Gjennom skildringer fra Anna selv, og delvis fra hennes datter Signe, så vokser det fram et bilde av Anna. Hun har ikke alltid penger. Anna skriver tiggerbrev om penger, hun vil gjøre det koselig for sin datter. Hun reiser til Paris. Drar hun ikke til Paris fordi Knut Hamsun var der? Hun møter ham. De går ut og drikker vin. Han løfter henne over rennesteinen. Var det noe mer?
Hun skriver brev. Mange brev. Hun klynger seg til ham som et lite barn klynger seg til en betrodd voksen, og ber ham om ikke å gå. Trygler ham.
Etterhvert drar hun til Enköping. Hun får behandling av en psykiater, som pålegger henne: – Att hvila! Hun skal gjøre noe annet enn å skrive, hun skal veve. Å skrive er som gift!
Visst har hun ikke alltid oppført seg bra. Hun har skrevet for mange brev. Men hun vil bare oppklare misforståelser.
Inne i henne er det et fortsatt et håp om at Hamsun en dag vil se henne.

Skriftprøver tyder på at Knut Hamsun er ingen engel i saken, og muligens har han skrevet brevene selv og latt som det er henne. Politianmeldelsen fra Hamsun blir i alle fall henlagt, men mistanken over Anna ligger der i årevis. Skrev hun brevene, spør Bjørnstjerne Bjørnson. Skrev De dem, undrer professor Morgenstierne. Var det noe i mistanken fra den gangen?

Hamsun-biografene nevner Anna Munch i sine bøker. Robert Ferguson skildrer i Anna Munch som erotisk besatt av Hamsun. Hun fulgte ham hvor han gikk og stod. Ingar Slettan Kolloen går langt i å beskrive Anna Munch som et menneske som ikke lar seg kontrollere, mens Øystein Rottem går lengst, og skriver om henne at hun er sinnssyk, besatt av tvangstanker og elsker selveste Knut Hamsun. Lønning Aarø går derimot langt i å forsvare henne.

I boken er det trykket et foto av Hamsun og en liten jente. Selma Lønning Aarø sier det er gode grunner til å tro at dette er Signe Munch, datter av Anna Munch. Var Anna og Knut gode venner en gang, undrer Lønning Aarø seg.
«Hennes løgnaktige ytre» er en roman som ligger tett opp til virkeligheten. Boka er godt skrevet og godt dokumentert. Og av og til er det sant, at virkeligheten overgår fiksjonen.

En ung Knut Hamsun hos fotografen med antakelig datteren til Anna Munch.
En ung Knut Hamsun hos fotografen med antakelig datteren til Anna Munch.
Ragnhild Mork
Medarbeider i kommunikasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Er opptatt av formidling generelt, og historieformidling spesielt.
1 kommentar
  1. Den lyder virkelig interessant. Jeg glæder mig meget til at læse den!

    28. september 2016 kl 08:21

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *