Du verden! – Tjener Norge penger på krig i Jemen?

Air_strike_in_Sana'a Du verden!Air_strike_in_Sana'a Du verden!

Mens borgerkrigen i Jemen har trappet opp, har Norge mer enn doblet sitt salg av våpen og utstyr til landene som støtter en av partene i krigen. Er det greit?Krigen som herjer i Jemen havner ofte i skyggen av Syria og kampen mot IS, men den er ufattelig brutal og kan få store konsekvenser i en allerede ustabil region. Hva er det egentlig som skjer på bakken, og hvor dypt er regionen og verdenssamfunnet innblandet i konflikten?

Det er et av temaene i den nyeste episoden av podcasten ”Du verden!”. To av Norges fremste eksperter på Jemen, Stig Jarle Hansen (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet/Harvard University) og Reier Møll Schoder (redaktør for bloggen Den arabiske halvøy), kommer til studio.

En kompleks krig
Tilsynelatende står krigen i Jemen mellom lokale opprørere i Houthi-bevegelsen, som i 2014 tok kontroll over Jemens hovedstad Sana, og Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi, som har flyktet. En åtte-lands-koalisjon ledet av Saudi-Arabia støtter Hadi, og har siden mars 2015 har utført luftangrep mot Houthi-bevegelsen. Sistnevnte har på sin side mottatt en viss støtte fra Iran.

Ifølge FN er minst 10.000 mennesker drept siden konflikten brøt ut. Krigen har også utløst en humanitær katastrofe: Over 80 prosent av befolkningen har behov for humanitær hjelp. En våpenhvile var avtalt å tre i kraft forrige uke, men den ble raskt brutt. I episoden får du høre hvorfor det var nærmest uunngåelig.

Norges rolle
Samtidig har FNs høykommissær for menneskerettigheter tatt til orde for en internasjonal gransking av krigen, og mener at Saudi-Arabia har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser. Flere sivilsamfunnsorganisasjoner anklager koalisjonen for det samme.

Her hjemme har sivilsamfunnsorganisasjoner derfor tatt til orde for at Norge må stanse alt salg av våpen og utstyr til landene som deltar i krigen i Jemen.

Våpeneksportmeldingen for 2015 viser isteden at salget til De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Qatar og Kuwait mer enn doblet seg fra 2014 til i fjor. Alle er med i koalisjonen som kriger i Jemen. Bør Norge derfor slutte å selge forsvarsmateriell til disse landene?

Dette er spørsmålet vi tar for oss i del to av episoden.

Lite land, stor eksportør
Norge eksporterte våpen og utstyr for 2,4 milliarder kroner i fjor, noe som gjør Norge til verdens tiende største våpeneksportør. I det norske eksportkontrollregelverket står det at «Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig». Militærutstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er «åpenbar fare» for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking. Samtidig har Jemens internasjonalt anerkjente regjering bedt om hjelp til å bekjempe opprørerne i landet. Hva bør Norge gjøre? Og hvor god kontroll har egentlig myndighetene på hvor norske våpen ender og hva de blir brukt til?

Bård Vegard Solhjell (SV) og Elin Agdestein (H), begge fra Stortingets utenrikskomité, tar debatten.

Denne episoden av Du verden! kan du høre i din foretrukne podcast-app og eller her: 

Ingerid Salvesen

Utdannet journalist og miljø/samfunnsviter, med bred redaksjonell erfaring fra blant andre Die Welt, Dagens Næringsliv, NRK Dagsnytt 18 og NTB. Fast bidragsyter i podcasten Du verden!

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *