Tre julegavetips fra forfatter Stig Arild Pettersen

Julegavetips: Stig Arild PettersenJulegavetips: Stig Arild Pettersen
Stig Arild Pettersen. Foto: Guri Pfeifer

Når du gir noen en god dokumentarbok, gir du samtidig en kilde til kunnskap. Stig Arild Pettersen, aktuell med biografien «Erling Lorentzen. Vilje og motstand», gir helst bort bøker som kan hjelpe en til å skjønne litt mer av hvordan verden henger sammen. Her gir han tre julegavetips til kunnskapstørste lesere.

Erling Lorentzen. Vilje og motstand av Stig Arild Pettersen. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.
Erling Lorentzen. Vilje og motstand av Stig Arild Pettersen. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

Litteraturen er en fantastisk kilde til kunnskap. Mens tv-bildene flakker og Facebook-feeden sender en konstant strøm av endorfiner ut i kroppen, gir en god dokumentarbok oss muligheten til å koble av, samtidig som vi kobler på – inn i en verden der det komplekse blir forståelig og der vi alltid blir litt klokere. Underholdning er vel og bra, men jeg foretrekker å gi bort gaver som mottakeren også kan lære noe av. I min egen bok, «Erling Lorentzen: Vilje og motstand», forsøker jeg å bryte ned fordommer og gi kontekst til en mann og en historie som er omgitt av myter og forenklede fremstillinger. Her kommer tre bøker som jeg mener forsøker – og får til – akkurat det samme, og som nok vil glede en som har lyst til å skjønne litt mer av hvordan verden henger sammen. God fornøyelse!

 

 

 

 

Julegavetips: Hjemreiser
Hjemreiser av Stian Bromark. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

Hjemreiser – Stian Bromark

Identitet, etnisitet og religion er viktige skillelinjer i konfliktene som dominerer nyhetsbildet for tiden, enten der der dinkaer og nuere i Sør-Sudan, sunnier og sjiaer i Midtøsten eller svarte og hvite i USA. Det kan ofte virke som at konfliktene og skillelinjene har eksistert i all tid. I boka Hjemreiser gjør Stian Bromark den viktige jobben med å vise at dette ikke stemmer. Opp gjennom historien har etnisk og religiøst samkvem, samhandel og samarbeid vært regelen, snarere enn unntaket. Denne fantastiske boka gir et innblikk i historien til gresktalende ortodokse kristne som bodde i dagens Tyrkia og og muslimer som bodde i dagens Hellas, og hvordan storpolitikken – med Fritjof Nansen i spissen – tvang dem til å forlate hjemstedene sine. Historien gir oss en viktig lærdom som vi kan ha bruk for i dag: Det er ikke identiteten som skiller oss fra hverandre, men politikerne som misbruker den. Dette er ikke bare god lesning, den er også viktig! 

 

Julegavetips: En natt i oktober
En natt i oktober av Marit Aalrust og Marius Løken. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

En natt i oktober – Marit Sunnanå Aalrust og Marius Løken

Hva skjedde egentlig den natten i oktober da en kameratgjeng fra Hemsedal fikk livene snudd på hodet av et makabert drap og drapsforsøk i en leilighet på Bislett? Journalist Marit Sunnanå Aalrust har gravd seg dypt ned i rettsdokumenter, og langt inn i hodene på hovedpersonen og menneskene rundt ham, i et vellykket og velkomponert forsøk på å forklare det uforklarlige. Dette er «true crime» på sitt aller beste!

 

Julegavetips: Arabisk høst
Arabisk høst av Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

Arabisk høst – Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Sigurd Falkenberg Mikkelsen skulle egentlig ikke tilbringe fem år i Midtøsten som NRKs korrespondent, men da regionen ble kastet ut i en omveltning den ikke har sett siden første verdenskrigs slutt klarte ikke den erfarne krigsjournalisten å forlate sin post. Mikkelsen er utvilsomt den mest kunnskapsrike formidleren av Midtøsten i norsk presse, og i denne samlingen av korrespondentbrev fra fem år får vi et innblikk i en region som fra utsiden kan være vanskelig å få tak på og forstå, gjennom en særegen penn og en personlig og tidvis rørende tone.

Stig Arild Pettersen

(f. 1983) er journalist og statsviter, med Master of International Affairs fra Columbia University, New York. Han har jobbet for Dagens Næringsliv og NRK. Høsten 2016 er han aktuell med biografien om Erling Lorentzen. Han er fast redaksjonsmedlem i utenrikspodcasten Du verden!

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *