Redaktøren anbefaler:

Fire kritikerroste romaner til høstferien

Vi har tatt en prat med redaktør for oversatt skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Dagfinn Møller, om hva han anbefaler deg å lese nå - Her er fire forslag til kvalitetslitteratur du kan kose deg med i høstferien (Foto: Maja Hattvang).

Høstferien er like rundt hjørnet – og enten du skal på fjellet, være hjemme eller ta en storbyferie trengs det godt lesestoff. Her er Dagfinn Møller, redaktør for oversatt skjønnlitteratur, sine anbefalinger til hva du bør lese i høstferien.

1. Feberdrøm av Samanta Schweblin

Romanen Feberdrøm er i følge Dagsavisens anmelder «en helt ekstraordinær leseopplevelse, som anbefales alle, med og uten nervene på stell». Romanen ble kortlistet til Den Internasjonale Man Booker-prisen i vår, og har fått strålende kritikker verden over.

Feber Drøm
«Ekstremt ubehagelig, fantastisk intens roman. Denne feberdrømmen sitter som en klo i magen, lenge etter lesning», skriver Dagsavisen i sin anmeldelse av Samantha Schweblins debutroman.

– I Sør-Amerika har det i kjølvannet av Bolaño (svært respektert Chilens forfatter, red.anm.) kommet en rekke interessante forfattere de siste årene. Jeg vil særlig trekke frem Samanta Schweblin fra Argentina, sier Møller.  Den lille romanen Feberdrøm  er et tett, litterært lite mesterverk. – Og den er skikkelig skummel, legger han til. Sånn trekk- for- gardinene- og-slå-på-alt-lyset-skummel. Perfekt for lange høstkvelder!

Les også: 90% av innbyggerne hadde giftstoffer i urinen, en av ti nyfødte ble født med misdannelser. Et intervju med Damanta Schweblin. 

Kjøp Feberdrøm på Cappelendamm.no

Therese Bohman
Dagens Nyheter kaller romanen «[…] en drepende, innforstått, spennende og samtidig veldig morsom generasjonsroman».

2. Den andre kvinnen av Therese Bohman

Noe annet det kan være god tid til i høstferien er samlivsdrama. Svenske Therese Bohman har skrevet Den andre kvinnen, som er en kjærlighetshistorie fortalt fra elskerinnens ståsted.

– Romanen klarer å ta opp i seg interessante diskusjoner om kjønn og klasse, tipser Møller. Den andre kvinnen ble nominert til Sveriges Radios romanpris og Nordisk råds litteraturpris.

Kjøp Den andre kvinnen på Cappelendamm.no

 

Ben Lerner Hatet til poesien
I dette oppfinnsomme og klargjørende essayet tar Lerner utgangspunkt i hatet mot poesien i sitt forsvar av kunsten.

3. Hatet til poesien av Ben Lerner

– Ben Lerner er den mest spennende nordamerikanske forfatteren for tiden, sier Møller.

Lerner er i disse dager aktuell med boken Hatet til poesien. På norsk finnes det fra fra før to titler:  På vei fra Atocha stasjon og 10:04.

– Disse bøkene er «et must» om man vil vite hva som skjer i amerikansk samtidslitteratur. Lerner har utgitt flere poesisamlinger og skriver i dette lange essayet engasjerende og intelligent om en kunstform mange har en mening om, men som de færre har satt seg inn i, sier Møller.

Et godt alternativ til de som ønsker noe litt tyngre å bryne seg på i høstferien.

Kjøp Hatet til poesien på Cappelendamm.no

Nina Lykke Nei og atter nei
Nina Lykke høstet strålende kritikker for romanen Nei og atter nei i fjor høst. VG delte vår redaktørs begeistring og betegnet den som «tragikomisk lesning av beste merke».

4. Nei og atter nei av Nina Lykke

Avslutningsvis anbefaler Møller det han omtaler som «en av fjorårets morsomste norske bøker», Nina Lykkes Nei og atter nei, som er ute i pocket nå.

– Sjelden har tidsånd og ekteskapsbrudd vært skarpere og mer innsiktsfullt skildret!

For Ingrid har både familielivet og læreryrket mistet glansen. Ektemannen Jan, derimot, får opprykk til avdelingsdirektør i departementet og blir overmannet av en ny og energisk giv. Og av den langt yngre rådgiveren Hanne, som er i ferd med å bli akterutseilt på familiefronten.

 

Ragne Bjoland
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *