Skjermbruk stjeler barnas tid

Blir i dårlig humør av å bruke ipad og mobil

Barn har godt av å høre på lydbøkerBarn har godt av å høre på lydbøker
Mange barn har bruker for mye tid på skjerm. Å lytte til lydbøker i appen Storytel kan være et fint alternativ. Dette er med på å utvikle språk og fantasi.

Mange foreldre kjenner på dårlig samvittighet for at barna bruker for mye tid på ipad eller mobil. Det er det grunn til mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Skjermbruk stjeler nemlig verdifull tid fra fysisk aktivitet og fantasifull frilek. Men å dersom du bruker lydbok-apper som f.eks Storytel på ipaden eller mobilen, kan du derimot være med på å stimulere barnas språk og fantasi.

 

Blir i dårlig humør av å bruke ipad og mobil.

Spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener barn lett kan bli avhengig av å sitte foran en skjerm. Gerhardsen  har jobbet med barn og foreldre i over 25 år, og har undervist både foreldre og fagfolk.

-Barn blir fort  hektet på skjermbruk, enten det er spill, filmer eller surfing. Har de vennet seg til å sitte mye blir de gjerne rastløse, irritable og ikke minst utrolig masete om de får beskjed om å slå av. Ofte maser de så mye at foreldrene gir etter. Eller foreldrene holder fast på at barnet skal slå av pc-en, eller ipaden, men ender med å la poden spille et spill på mobilen sin i stedet. Da er de jo like langt skjermmessig, sier Gerhardsen.

Nina Maaø-Ruden (31) har fem barn, og driver bloggen Småbarnsforeldre. Hun merker også at skjermbruk har stor innvirkning på barna.

-De blir påvirket av skjermen i den forstand at det blir veldig inaktive. Det kan også være med på å påvirke humør og stemning. Vi har ingen faste regler rundt skjermbruk, bortsett fra at de alltid må spørre om lov før de setter seg ned foran skjermen, forteller småbarnsmoren.

 

 

Foreldre bør ha dårlig samvittighet

Mange foreldre har dårlig samvittighet for at de bruker ipaden som «barnevakt» mens de gjør unna husarbeid, eller bare trenger en pause. Det

Gerhardsen anbefaler lydbøker
Spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Elisabeth Gerhardsen anbefaler lydbøker hvis du skal la barna bruke ipaden.

mener Gerhardsen det er grunn til.

-Litt skjermtid er greit, men foreldrene bør nok ha dårlig samvittighet hvis barna sitter mye foran skjermen. Jeg sammenlikner skjermbruk med godteri. Ungene elsker det, og vil ha så mye som mulig, men det er ikke sunt og stjeler fort tid fra aktiviteter som ville vært bedre og viktigere for barnet. Jeg unner foreldrene en time ekstra ro søndag morgen, og kanskje litt fred rundt middagslagingen, men de bør absolutt begrense det.

Å  sitte lenge foran en skjerm er i seg selv lite heldig. Fysioterapeuter forteller om stadig flere barn som har stiv nakke og rygg, optikere forteller at det blir vanligere at barn trenger briller fordi de låser blikket for lenge av gangen når de ser på skjerm i stedet for å la blikket vandre fritt. Lyset fra skjermen kvikker dessuten opp hjernen, samtidig som kroppen er helt i ro. Er barnet på skjerm rett før leggetid kan det bli rastløst, samtidig som det blir slitent av alle inntrykkene, forteller Gerhardsen.

 

 

Stjeler tid fra fysisk aktivitet og fantasifull frilek.

 Gerhardsen mener at tid foran skjermen stjeler tid fra andre aktiviteter som er viktige for barns utvikling.

-Den andre hovedinnvendingen mot skjerm er at det hindrer barnet i å være i bevegelse, og ikke minst holde på med frilek. Flere barn i dag, er motorisk dårligere enn foreldrene var på samme alder, og ikke så få ender opp med noen kilo for mye . Forskere forstår i dag stadig mer av hvor viktig frilek er for barn, enten de bruker den til å bygge med lego, lage bilbane, kle på dokker, kle seg ut, turne på trampolina med venner, eller leke i sandkassa. Gjennom frileken får barnet brukt fantasien og lekt ut følelsene sine, prøvd ut ulike roller og testet ut seg selv i forskjellige situasjoner, forteller barnepsykologen. Hun mener også at stor grad av skjermbruk fører til at barna blir dårligere på denne type lek.

-En skjerm kan i svært liten grad gi barnet noe av dette, siden den serverer deg ferdige bilder og fortellinger, samtidig som barnet blir en passiv konsument, ikke en som selv skaper en fantasiverden.  Likevel er det som foregår på skjermen gjerne svært fengende, og gir en voldsom mersmak. Derfor sammenlikningen med å spise godteri i stedet for middag.

Lydbøker gir mer rom for fantasi

-Lydboka gjør at barnet kun lytter, og ikke er avhengig av å sitte stille og se. En lydbok vil derfor gjøre at barnet kan rusle rundt i nærheten av lydkilden, eventuelt leke på gulvet mens det lytter. Nå vil nok ikke leken bli så fantasirik med lydboka i bakgrunnen som uten den, ettersom barnet er opptatt med å lytte, men det har mulighet til å bevege seg, blikket får vandre, og barnet kan pusle med sitt. Å sette på en lydbok kan kanskje gjøre det lettere og hyggeligere å rydde rommet for sjuåringen?

Lydbok gir mer rom for fantasi enn en film, siden barnet må skape sine egne indre bilder. Det vil også gjøre at bildene ikke så lett blir skremmende, og for voldsomme for barnet.

 Ikke prøvd lydbok før? Her kan du prøve lydbokappen Storytel gratis i 30 dager

Stimulerer barnas språkutvikling

Lydbøker er en flott måte for barnet å skape sine egne indre bilder på.

– Lydbøker vil, som vanlige bøker, stimulere språkutviklingen på en helt annen måte enn det barn gjerne velger på netflix eller av spill. For eksempel er sauen Shaun kjempesøt og morsom, og en av mine favoritter å se sammen med de aller yngste, men det er jammen ikke mye språk de lærer der.

Gerhardsen synes imidlertid det er viktig å fortsette å lese høyt for barna selv om man også hører på lydbok.

-En ulempe med lydbok framfor å lese høyt for barnet er at barnet ikke kan avbryte deg med egne kommentarer og tanker, og de kan ikke få svar på om det er noe de lurer på, ikke forstår, eller gjerne vil ha lest litt saktere. Derfor vil jeg anbefale at man fortsatt leser høyt for barn når de skal legge seg, mens en lydbok kan være ypperlig å høre på sammen, for eksempel når man kjører bil. Da får barn og voksne en felles opplevelse, og den voksne kan forklare det barnet måtte lure på, sier Gerhardsen.

Som alternativ til andre aktiviteter på ipad og mobil mener hun Storytel er en god erstatter.

– Det virker ikke som barn blir så hekta på lydbøker at de må tvinges til å slå av. De vil regulere det mer naturlig, og vil nok finne på noe annet når de synes de har hørt nok.

Hør på lydbok sammen

Hjemme hos Nina Maaø-Ruden hører de ofte på lydbok sammen

-Når vi lytter til lydbok kombinerer vi det ofte med andre aktiviteter som det å kjøre bil eller fargelegge f.eks. Lydbok i stua gir hele rommet en helt egen stemning. Vi snakker ikke så mye, men lytter mer. Noe vi alle har godt av å øve på. Vi ler sammen, gråter litt sammen og følger med i spenning sammen. Vi har veldig god erfaring med å sette stemningen i stua, roe ned og sette fokus på annet enn skjerm. Ellers er bilen et perfekt sted å øve på å høre på lydbok, jeg mener, de kan jo ikke gå noe sted. I tillegg er lytt og les funksjonen fin for voksende lesehester, forteller Maaø-Ruden.

 

 

Forlagsliv gjør oppmerksom på at Cappelen Damm er medeier i Storytel.

Pernille Fjeld
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *